19.7 C
Braşov
AcasăCititoriSfat Expres: Secretele grădinarului priceput

Sfat Expres: Secretele grădinarului priceput

Un grădinărit de succes începe prin cunoaşterea şi derularea corectă a activităţilor. Poți fi și un „grădinar de apartament”, dacă iubești plantele și le cultivi în casă. Nu este nevoie să răsfoiţi cărţi groase de specialitate, ci sunt de ajuns câteva sfaturi clare şi simple de la grădinarii cu experiență. Iată câteva astfel de sfaturi și trucuri.
Așa cum alimentele tăiate mărunt sunt mai ușor de digerat, dacă pisezi coji de ouă și le împrăștii în grădină, solul va absorbi imediat doza de calciu de care plantele ar avea nevoie. Este suficient să umpli vasul unui blender cu coji de ouă și să le transformi în pudră.
Utilizaţi întotdeauna pământ umed atunci când transplantaţi sau replantaţi plantele pentru a evita deteriorarea rădăcinii. Udaţi solul cu o zi inainte ca să nu întâmpinaţi dificultăţi.
Poți crește o grădină de trandafiri doar din tulpinile altor plante. Mai mult, îți recomandăm să înfigi tulpinile trandafirilor în cartofi cruzi pentru a le umezi pe măsură ce dezvoltă rădăcini și să le plantezi cu totul în grădină.
Bolile fungice sunt omniprezente. Foloseşte ceai de muşeţel pentru a stropi plantele tinere, și astfel poţi ţine departe aceste maladii extrem de contagioase.
Zaţul de cafea poate fi folosit în doze mici ca îngrăşământ pentru plantele de grădină, sau apartament, deoarece este bogat în azot, fosfor şi potasiu. O adevarată barieră contra insectelor şi a unor viermi.
Evitaţi să aşezaţi o plantă într-un ghiveci de lut pe un mobilier din lemn, pentru că îl veţi distruge. Lutul este poros, iar apa va pătrunde în lemn, schimbîndu-i textura şi caracteristicile.
Evitaţi păstrarea seminţelor de plante într-un dulap de PAL sau în apropierea acestuia, deoarece particulele de lemn emit gaze nocive, influenţând gradul de germinare.
Forma, culoarea sau dimensiunea ghiveciului au importanţa în dezvoltarea plantei, fie că ea crește în gradină sau în casă. Un ghiveci cu baza îngustă nu reţine apă, iar vasele de forma circulară sunt destinate florilor de mici dimensiuni cu înflorescenţe perene.
Jardinierele sau coșurile suspendate cu muşcate, aşezate în curți sau pe terase și balcoane, sunt mereu în atenţia noastră. Pe lângă florile lor-sursă de optimism, şi frunzişul variat, mușcatele formează o adevărata barieră contra ţânţarilor.
Nu lăsaţi uneltele de gradinărit nespălate, necurăţate şi dacă aţi lucrat cu plante infestate, spălaţi-le înainte de a le refolosi pentru a evita transmiterea problemelor la plantele sănătoase.
Oala clasică din ceramică sau diverse vase din teracotă nesmălţuită absorb multă apă când sunt noi, iar plantele vor suferi imediat după prima udare. Udaţi vasul nou de mai multe ori înainte de a pune compostul. Dacă vasul este ud nu vor apărea dificultăţi.
Rugina frunzelor de trandafir este o maladie ce apare foarte des vara. Se poate trata folosind o metoda naturală prin stropirea plantei cu ceai sau o soluţie din extract de coada calului.
Strălucirea frunzelor se poate face cu uşurinţă la unele plante prin amesteacrea unui galbenuş de ou cu cinci sute mililitri de apă caldă. Aplicaţi apoi această soluţie cu ajutorul unui burete, o dată sau de două ori pe an. Nu abuzaţi,pentru că riscaţi ca stomatele să sufere.
Apa de ploaie este un adevărat elixir pentru plantele de interior. Aceasta conţine bioxid de carbon, azot precum şi alte elemente minerale care ajută la o dezvoltare armonioasă.
Luminozitatea este rareori optimă în apartamentele noastre. Folosiţi iluminarea ajutătoare plasând o bucată de carton alb orientată spre fereastră în spatele ghiveciului. Uneori este suficient să zugraviţi pereţii în alb pentru ca lumina să se reflecte.
Terapie pentru plante. Adăugaţi puţină Coca Cola la rădăcina plantelor. Aceasta le va da energie şi prospeţime. Plantele au nevoie de stimuli asemenea omului.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE