18.6 C
Braşov
AcasăEconomicRomânia a încasat anul trecut 53,7 milioane USD în contul creanțelor externe...

România a încasat anul trecut 53,7 milioane USD în contul creanțelor externe făcute pe vremea lui Ceaușescu

Peste o jumătate de miliard de dolari SUA și 1,6 miliarde de ruble mai are țara noastră de încasat din exporturile de dinainte de 1989, arată un raport recent al Finanțelor, conform hotnews.ro. În perioada ianuarie – decembrie 2021 s-au încasat în contul creanţelor României 53,7 milioane USD
La data de 31 decembrie 2021, creanţele României provenite din operaţiunile de export, cooperare economică internaţională şi alte acţiuni externe, derulate înainte de 31 decembrie 1989 erau de 549.059.447,02 dolari SUA pe relaţia devize convertibile și de 1.624.509.933,94 ruble transferabile pe relaţia ruble transferabile şi alte sume în diverse valute.
Din suma totală de 549,05 milioane dolari SUA pe relaţia devize convertibile:

- Advertisement -

307,75 milioane dolari SUA (56,05%) reprezintă creanţe soluţionate şi reglementate prin semnarea unor acorduri la nivel guvernamental, aprobate prin Hotărâri ale Guvernului şi care se află în diferite stadii de încasare (Irak, R.D. Congo, R.P.D. Coreeană, Guineea, Mozambic);
241,3 milioane USD (43,95%) reprezintă creanţe care nu au fost soluţionate până în prezent (Sudan, Libia, Nigeria, R. Centrafricană, Somalia şi Tanzania).
În conformitate cu prevederile Legii nr. 29/1994, cu modificările ulterioare, Guvernul este autorizat să aprobe negocierea în vederea recuperării creanţelor provenite din activitatea de comerţ exterior şi cooperare economică internaţională, derulată înainte de 31 decembrie 1989.

Procesul de reglementare este influenţat de următoarele cauze obiective: dificultăţile majore de ordin economic, financiar şi valutar cu care se confruntă unele ţări africane, ale căror debite către România însumează 183,2 milioane dolari SUA , dar și efuzul categoric al autorităţilor cubaneze, ţară care deţine 100% din creanţele României în ruble transferabile, de a accepta începerea negocierilor pentru convenirea coeficientului de conversie rublă transferabilă/dolar SUA şi pentru stabilirea unor modalităţi de rambursare a obligaţiilor sale valutare.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

1 COMENTARIU

  1. Apreciez perseverenta salariatilor care lupta si acuma ptr. recuperarea acestor creante!
    Insa in spiritul „etici si echitatii comuniste” sumele recuperate nu ar trebui sa ajunga in „cazanul” bugetului consolidat ci ar trebuia cumva nu stiu cum sa fie in folosul numai a celor care au realizat aceste produse de export!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE