4.3 C
Braşov
AcasăPovestile MonitorulTravaliul rotativei postdecembriste: Istoria presei scrise braşovene de după 1989

Travaliul rotativei postdecembriste: Istoria presei scrise braşovene de după 1989

l A patra ”putere” în stat

- Advertisement -

În dimineaţa de 22 decembrie 1989, singurul cotidian braşovean aflat pe tejgheaua chioşcurilor de difuzare a presei era ”Drum Nou”, oficiosul PCR. Era prima dimineaţă când oamenii cumpărau ziarul, în schimbul a 50 de bani, pentru a-i da foc în văzul tuturor. Avea să fie şi ultimul număr, pentru că, peste noapte, din rotativa care tipărise aproape 40 de ani „Drum nou“ a ieşit „Gazeta de Transilvania“. Primul număr, serie nouă, datat 23 decembrie 1989, purtând pe frontispiciu bandă tricoloră, a fost împărţit gratuit. Abia după un an şi jumătate, în 2 iulie 1991, a văzut lumina tiparului, în aceeaşi tipografie, al doilea cotidian postdecembrist al Braşovului, „Mesager“.

Asta nu înseamnă că până atunci „Gazeta de Transilvania“ şi-a păstrat monopolul pe piaţa presei locale. Primul concurent serios, un săptămânal înfiinţat de câţiva studenţi, s-a născut chiar în primele zile din ianuarie 1990, deşi Gazeta pornise la drum cu fireşti avantaje: o piaţă deja formată (inclusiv abonamente) din vremea fostului „Drum Nou“, a unui stoc de hârtie, a unui sediu de redacţie şi, nu în ultimul rând, al unei echipe de ziarişti profesionişti şi al unui management rodat.

„Replica“, primul ziar interzis înainte de alegerile din 1990

Săptămânalul „Replica“, editat de un grup de studenţi braşoveni, a câştigat relativ uşor audienţă în rândul cititorilor, mai cu seamă printre cei care îşi doreau o altfel de presă. „Replica“ şi-a asumat din start dreptul de a critica inclusiv Puterea, reprezentată atunci de FSN şi Ion Iliescu, de a dezvălui culisele politicii. Săptămânalul a atins după câteva apariţii un tiraj de peste 25.000 de exemplare. A şi plătit pentru asta. Cu o lună înainte de alegerile din 20 mai 1990, „Replica“ a fost practic interzisă. Teoretic, pentru că devenisem un stat cu pretenţii democratice, motivaţii s-au găsit. Tipografia, în baza unui ordin al Ministerului Culturii care îi dădea dreptul să „trieze“ clienţii, a refuzat să mai tipărească „Replica“ „din lipsă de spaţiu“. Cei zece tineri care scriau, administrau şi difuzau ziarul au decis să protesteze prin greva foamei. „Amuzant, acum după atâţia ani, este că nimeni la ora aceea nu ştia exact cum se face greva foamei. I-am pus în mare încurcătură şi pe cei de la Spital, care trebuiau să respecte, la rândul lor, procedurile privind analizele medicale. Am protestat noi aşa vreo cinci zile, am negociat chiar şi cu Emil Stoica, pe atunci preşedintele CJFSN, ni s-au făcut promisiuni, degeaba…“, povesteşte unul dintre foştii redactori. „Replica“ a reapărut abia în septembrie ‘90, dar în decembrie şi-a încheiat definitiv apariţia, după ce rectorul de atunci al Universităţii Brașov, Sergiu Chiriacescu, nu a mai fost de acord să cedeze spaţiul pentru redacţie în clădirea Rectoratului. Dintre foştii studenţi care au însemnat „Replica“, astăzi, trei s-au stabilit în străinătate, unul şi-a continuat studiile la Cluj, altul este ofiţer de Poliţie.

’90, anul cu cele mai multe publicaţii

- Advertisement -

1990 a fost anul celor mai multe publicaţii braşovene. Mai devreme sau mai tîrziu, toate au sucombat. Unele ar fi putut avea şanse, dar au ratat managerial. Altele păreau sortite eşecului încă de la primul număr. Săptămînalul „Gîndul Liber“, apărut în martie ‘90, reuşise, spre finele anului, performanţa unui tiraj de 100.000 de exemplare, pentru ca în vara lui ‘91 să se prăbuşească. Ameţit de succes şi prinzând gustul traiului pe picior mare, patronul Viorel Șercaru a reuşit, într-un timp record, să prăpădească toţi banii. După ce ziarul a falimentat, Şercaru a încercat o redresare financiară înfiinţând, după moda vremii, jocul de întrajutorare „Buzunarul Bunicii“. Un alt eşec răsunător care l-a adus la sapă de lemn şi l-a făcut dator vândut pe omul care la un moment dat era unul dintre „puternicii“ oraşului.
Un alt săptămânal, născut dintr-o idee generoasă, în vara lui ‘90, şi dispărut din cauza sărăciei, în ianuarie ‘91, a fost „15 Noiembrie“. Iniţial, publicaţia a fost finanţată, atât cât să pornească la drum, de Asociaţia şi Sindicatul „15 Noiembrie“. Săptămînalul „15 Noiembrie“ a fost unul dintre organizatorii primei Întâlniri a Rezistenţei Române. Numele lui Mircea Sevaciuc se leagă, de asemenea, de acest ziar. Sevaciuc era liderul sindicatului „15 Noiembrie“ şi primul lider sindical care a avut curajul să-i ceară lui Ion Iliescu, într-o întâlnire la care participau înalte oficialităţi de stat şi locale, să demisioneze din funcţia de preşedinte al României, „dacă îşi iubeşte ţara“. Curînd, au dispărut de pe scena opiniei publice şi săptămânalul şi Sevaciuc.
Au mai trecut prin viaţa braşovenilor, în anii cînd politica stârnea pasiuni şi patimi, nume de „periodice“ cu perioadă nedefinită de apariţie, ca „Avîntul“ (publicaţie a PNŢCD), „Politica“ (un săptămînal de opinie), „Glasul“ (ziar al „sindicatelor libere“), „Perspective liberale“ (PNL), „Libertate cu dreptate“ (supliment al revistei „Astra“), „Opoziţia“ (ziar de atitudine) şi, fie-ne iertată omisiunea, poate şi altele pe care timpul le-a îngropat în uitare.
O evoluţie care a cunoscut extazul şi declinul, un fenomen aproape, este săptămînalul „Ecran Magazin“. Apărută tot la începutul anilor ‘90, această revistă de divertisment a reuşit să ajungă, prin 92-93, la un tiraj uriaş: 500.000 de copii difuzate în toată ţara. Cum a crescut spectaculos, tot aşa a fost însă părăsită de fanii care s-au îndreptat spre puzderia de publicaţii de gen.


„Mesager“, primul cotidian concurent al Gazetei

Deşi discuţii despre apariţia unui al doilea cotidian al Braşovului s-au purtat încă din ‘90, în mai multe variante şi în jurul a mai multor echipe, primii care au reuşit să pună în aplicare proiectul au fost sindicatele braşovene, reunite atunci în Convenţia Sindicală Teritorială. Condiţia, pusă de echipa de ziarişti şi acceptată de sindicalişti, era ca acest ziar să aibă „mână liberă“. Redactorul-şef care are meritul de a fi scos de sub tipar, la 2 iulie 1991, acest cotidian este Marius Petraşcu. Ziarul apărea în format mic, patru pagini, „alb-negru“ şi costa, la început, 3 lei. Fără campaniile de promovare cu care suntem obişnuiţi astăzi, uşor-uşor, cotidianul a cucerit piaţa. Era perceput ca „ziar de opoziţie“. În cele patru pagini A4, braşovenii puteau citi, de cinci ori pe săptămână, ştiri locale, anchete „incomode“, reportaje, interviuri, editorial, sport, ştiri externe şi, evident, rubrici de mică şi mare publicitate. Dispunea de telefon cu fax, aparatură considerată modernă în acele zile într-o redacţie, unde unealta de bază era maşina de scris. Înainte de a împlini un an de la lansare, „Mesager“ şi-a schimbat formatul, apărând în patru pagini mari, tipărite la două culori. Și-a împrospătat echipa, astfel încât, în ajunul alegerilor din septembrie ‘92, tirajul se învârtea în jurul a 15.000 de exemplare. În acea toamnă electorală, imediat după ce Convenţia Democratică a pierdut în faţa PDSR, s-a produs prima schimbare la vîrful Convenţiei Sindicale, fostul lider fiind înlocuit. O parte dintre reproşurile aduse acestuia au fost legate de ziarul ai cărui patroni erau totuşi… sindicatele. Cap de acuzare: „de ce a apărut regele pe prima pagină ?“ Alte imputări se refereau şi la o prea mare susţinere, în campania electorală, a Opoziţiei. În ianuarie ‘93, s-a produs prima scindare a redacţiei, o parte dintre ziarişti demisionând, pentru a înfiinţa cotidianul „Alternativa“. Peste alte câteva luni, un alt grup de ziarişti a părăsit „Mesagerul“, pentru a lansa în septembrie 1993 cotidianul „Transilvania Expres“. Cotidianul „Mesager“ a tras oblonul în ultima zi a lunii
noiembrie ‘93, răpus de datorii. Nu mult timp după aceea, liderul sindical care preluase societatea editoare a „Mesager“ a fost cercetat şi acuzat de fraude şi corupţie, nu neapărat legate de ziar, fiind chiar închis pentru o vreme. În 1998, el vindea banane la o tarabă în piaţă. Un alt lider, cu influenţă de decizie în ziar, a fost de asemenea închis, după ce s-a dovedit că pretindea mită la repartizarea locuinţelor. Un altul, implicat în afaceri necurate, a fugit în America. Societatea editoare a „Mesager“ a lăsat un loc alb în cărţile de muncă ale angajaţilor care au muncit, într-o perioadă sau alta, acolo.

În septembrie ‘93 „Transilvania Expres“ a fost primul cotidian braşovean în 8 pagini, două culori, tehnoredactat pe calculator şi tipărit pe offset. Maşinile de scris au fost de asemenea înlocuite de calculatoare. „Transilvania Expres“ a reuşit, după o perioadă relativ scurtă, să detroneze „Gazeta de Transilvania“ de pe poziţia de lider de piaţă, deţinută pînă atunci în presa braşoveană. În 1993, în 26 ianuarie, apărea „Alternativa“, un ziar început doar cu capitalul necesar avansului la Tipografie. În patru pagini mari, „alb-negru“, cu redacţie restrânsă, cu un management deficitar, ziarul a trecut, din decembrie acelaşi an, la apariţii săptămânale. Printr-o încercare de asociere cu un trust bucureştean, el şi-a schimbat denumirea în „Observatorul“. Acest nou cotidian a fost lansat în vara anului 1994, patru pagini, două culori, tipărit pe offset. Și-a schimbat de trei ori redactorul şef, a pierdut sprijinul bucureştean şi nu a apucat să sărbătorească un an de la apariţie, decît ca săptămânal.


„Bună Ziua Braşov“, un ziar chinuit la început de schimbarea patronilor

BZB, cum este în general cunoscut cititorilor, cotidianul „Bună Ziua Braşov“ a apărut în peisajul presei braşovene în 5 august 1995. Calculatorul nu mai era, de multişor, un secret pentru presa acelui an. În opt pagini, două culori, BZB avea de concurat cu alte două cotidiene. Bine primit de cititori, ziarul şi-a găsit repede segmentul de piaţă potrivit. După un an s-a extins la 12 pagini şi un supliment. Sfârşitul anului 1997 a adus o schimbare de patronat şi tensiuni în redacţie. Începutul lui ‘98, încă o modificare la numele patronilor şi, la vreo două luni, încă una. Pînă în primăvară s-au perindat mai mulţi directori. Înainte ca „Bună Ziua Braşov“ să fie preluat de un nou editor, cu mici excepţii, în data 3 mai 1998, redacţia a demisionat în bloc. Noul patron-editor şi-a refăcut echipa, apoi a schimbat un redactor-şef, structura şi concepţia ziarului. Astăzi, ”Bună Ziua Brașov” continuă să fie printre preferatele ziare ”pe hârtie” pentru brașoveni.

„Monitorul“, un ziar care a sfidat concurenţa

Când, în 1997, „cunoscătorii“ avertizau că piaţa presei locale nu poate suporta încă un ziar, aceştia s-au dovedit neştiutori. Din 20 iunie 1998, „Monitorul de Braşov“ a fost al patrulea cotidian al urbei şi era la vremea respectivă al 12-lea din reţeaua Monitorul. Copertă complet color, 16 pagini, o structură dinamică şi modernă, „Monitorul“ a obligat practic concurenţa să ţină pasul, cucerind imediat mii de cititori, printr-o nouă filosofie de presă. Monitorul a devenit al doilea ziar după tiraj din Braşov. În anul 2000, reţeaua Monitorul a fost cumpărată de afaceristul Sorin Ovidiu Vântu. Parte din redacţie, împreună cu redactorul şef Alexandru Ghiza, a plecat la trustul Media Pro şi a înfiinţat un nou săptămânal, “Braşoveanul”. În 2002, ”Braşoveanul” s-a desfiinţat, cei plecaţi revenind la Monitorul, care îşi schimbă formatul într-unul tabloid. Monitorul de Brașov a susținut câteva campanii cu rezonanţă naţională şi chiar internaţională. Printre acestea se numără cea pentru ajutorarea Lucicăi Bunghez, femeia cu cea mai mare tumoare din lume. Subiectul ajunge la Discovery Channel, care a realizat un reportaj pe acest subiect.
În 2003, după o schimbare de acţionariat, între patronul Alexandru Crişan şi echipa redacţională au apărut fricţiuni . Omul de afaceri, acuzat la vremea aceea de afaceri dubioase, a încercat să influenţeze politica editorială, fapt de neacceptat. În frunte cu Marius Stoianovici, întreaga echipă redacţională a fondat, la începutul anului 2004, “Monitorul Expres”.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

1 COMENTARIU

  1. UN ZIAR DE NOTA 10,IL CITESC CU PLACERE DE LA INCEPUTURI, VIATA LUNGA DSORESC CELOR CARE FAC POSIBILA APARITIA ..MONITOR EXPRES>>

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov

COMENTARII RECENTE

SDA Servicii de Depozitare și Arhivare oferă soluții complete și de înaltă calitate pentru depozitarea și consultarea documentelor arhivate, cu respectarea normelor în vigoare și a condițiilor de siguranță impuse prin LEGEA ARHIVELOR NAȚIONALE NR. 16/1996.

Arhivare și depozitare documente în maximă siguranță

Firma dispune de două depozite proprii, situate în București și Brașov, echipate cu spații de arhivare documente și depozitare conform standardelor internaționale. În plus, SDA Servicii de Depozitare și Arhivare oferă servicii complete de arhivare, inclusiv depozitarea documentelor, prelucrarea arhivistică, scanarea documentelor, transportul și distrugerea securizată a acestora.

SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare pune la dispoziția clienților săi spații de depozitare dotate cu sisteme automate de supraveghere video, alarmare și stingere a incendiilor, controlul umidității și microclimatului, pază umană asigurată de echipe specializate 24/24h. De asemenea, soluția software complexă și echipamentele IT de ultimă generație monitorizează în permanență parametrii mediului de depozitare și asigură trasabilitatea, securitatea și integritatea documentelor.

Consultarea rapidă a documentelor arhivate

Documentele pot fi consultate fie în mod electronic – acestea fiind trimise prin e-mail- fie în format fizic la sediul SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare, fie la sediul clientului. În acest ultim caz, documentele sunt expediate pentru consultare prin servicii de curierat sau transport prin flotă proprie cu vehicule specializate și monitorizate prin GPS. În plus, compania oferă sali individuale de consultare documente echipate cu tehnologie de ultimă generație pentru copierea și scanarea documentelor.

SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare are în vedere dezvoltarea continuă și inovația tehnologică pentru a asigura un parteneriat de durată cu clienții săi. Firma are certificat Sistemului de Management al Securității Informației conform standardului internațional SR ISO/IEC 27.001: 2018, fiind de asemenea certificată conform standardelor ISO 9001:2015 – Sistemul de Management al Calității, ISO 14.001: 2016 – Sistemul de Management de Mediu și ISO 45.001:2018 – Sistemul de Management al Sănătății și Securității Ocupaționale.

Prin certificarea conform standardelor ISO mentionate mai sus, SDA – Servicii de Depozitare și Arhivare demonstrează preocuparea pentru dezvoltare și inovație tehnologică continuă, precum și angajamentul pentru calitate, mediu, sănătate și securitate ocupatională.

SDA – SERVICII DE DEPOZITARE ȘI ARHIVARE se remarcă prin soluții complete, securizate și accesibile pentru depozitarea și consultarea documentelor arhivate, fiind un partener de încredere pentru orice business care își dorește să aibă acces rapid și sigur la informațiile sale.

De ce sa apelezi la un detectiv particular Iasi ? Pentru ca viata este scurta si nu merita sa te framanti, sa iti faci zile amare si sa nu ajungi la niciun rezultat. Pentru ca un detectiv particular Iasi are experienta, metodologia si gadgeturile necesare pentru a descoperi raspunsurile la intrebarile tale si, uneori, chiar si solutiile.

Esti persoana fizica si o problema cu una sau mai multe necunoscute nu te lasa sa dormi? Apeleaza la un detectiv particular Iasi! Esti o companie si crezi ca cineva iti spioneaza afacerea sau ai o oferta care te intriga? Apeleaza la un detectiv privat Iasi! Esti avocat si clientul tau are nevoie de dovezi? Apeleaza la un detectiv Iasi! Stii zicala “a nu vedea padurea de copaci”? Uneori avem nevoie de o viziune noua, din exterior.

In plus, cautand adevarul de unul singur, mai ales in cazurile personale, esti subiectiv. Un detectiv privat este obiectiv, el nu este afectat emotional de cazul pe care il preia. Ramane mereu focusat pe obiectivul anchetei si pe rezultate.

Salvezi timp si resurse cu un detectiv particular Iasi

Munca de detectiv particular Iasi implica mai mult decat urmarirea suspectilor, implica tactici moderne si o inalta pregatire, inclusiv in investigatie digitala. Astazi, o parte din infractiuni sau actiuni care iti pot aduce prejudicii sunt operate din spatele unui telefon, a unei tablete sau a unui computer. Tocmai de aceea, cu experienta si profesionalismul dobandite in ani de studii si practica, detectivii particulari descopera rapid ADEVARUL.

In plus, tu ramai anonim. Detectivul, care poate fi un barbat sau o femeie, in fuctie de natura cazului, este bine pregatit si va obtine informatii fara ca cei vizati sa banuiasca vreo clipa ceva. Tocmai de aceea este important sa iti alegi un detectiv particular Iasi cu experienta si o conduita profesionala fara cusur.

Care este cea mai buna agentie de detectivi particulari din Iasi?

Raspunsul este simplu. Este aceea care iti rezolva cazul repede si cu tarife onorabile. Indiferent de natura spetei, experienta, reputatia si integritatea sunt cele ma bune unitati de masura.

Keto Diet, Detonic, Alkozeron, Insumed, Clean Vision si Urotrin sunt suplimente alimentare cu rezultate confirmate de clienti.

1. Toate cele de mai sus sunt suplimente alimentare, remedii 100% naturale care au rezultate bune in tratarea diverselor afectiuni cu care cei mai multi dintre noi ne luptam zi de zi.
2. Toate informatiile de care aveti nevoie legate de aceste medicamente organice sunt descrise cu lux de amanunte (prospect, pret, recenzii, formule active) si obiectivitate pe Evonet, un motor de cautare pentru suplimente alimentare, medicamente naturiste si remedii sigure si testate.
3. Sunt suplimente alimentare care pot fi achizitionate din Romania, direct de la distribuitorii autorizati.

Suplimentele alimentare sunt o solutie de intretinere sau tratament usor de administrat si fara efecte negative, fara compusi periculosi, blande, cu efect rapid si de lunga durata. Stresul, anxietatea, lipsa timpului liber, grijile de zi cu zi, lipsa activitatilor sportive, alimentele de proasta calitate sau mult prea procesate s.a.m.d. ne degradeaza fizic si psihic.

Cu vitaminele si mineralele ne-am obisnuit deja, dar se pare ca nu este suficient. Este nevoie de o sustinere mai mare a organismului si asta cu tinte exacte. Tocmai de aceea au aparut suplimente alimentare dedicate unor disfunctionalitati sau unor probleme care pot fi tinute sub control sau pot fi corectate, chiar vindecate.

Evonet aduna in acelasi loc toate informatiile care pot fi de folos pacientilor, celor care cauta solutii alternative la o problema de sanatate, medicilor din diverse ramuri deschisi catre medicamente 100% naturale si tuturor celor care vor sa fie informati.

Va propun o scurta trecere in revista a celor mai apreciate suplimente alimentare, atat din punct de vedere al recenziilor adunate de la pacienti si specialisti cat si din punct de vedere al comenzilor inregistrate de distribuitorii autorizati de producatori.

Keto Diet, capsule pentru slabit

Dieta Keto, datorita eficientei si a unui regim usor de urmat si-a gasit repede adepti. Rezultatele obtinute i-au mobilizat pe cercetatori care au dezvoltat Keto Diet capsule, un supliment alimentar natural care sa ii ajute sa slabeasca pe cei supraponderali sau pe cei care doresc sa renunte la cateva kilograme fara efort.

Conform datelor adunate de Evonet, poti slabi de la cateva kilograme pana la 14-20 de kilograme pe luna. La prima vedere pare foarte mult, utilizatorii povestind de topirea grasimilor rapida dupa ce starea de cetoza se instaleaza in organism.
Obezitatea este un factor de risc din multe puncte de vedere, motiv pentru care orice ajutor este bine-venit.

Detonic, medicament pudra pentru hipertensiune

Foarte multi oameni sunt hipertensivi si asta se datoreaza mediului in care traim si stresului la care suntem supusi zi de zi. Tocmai de aceea, in UK s-au facut studii si s-a recomandat consumul de Detonic persoanelor cu predispozitie la AVC.

Imbunatatirea functiilor cardiace intr-un mod natural este un pas mare atat pentru cercetatori cat si pentru pacietii care pot recurge la acest medicament sub forma de pudra care reduce natural hipertensiunea.

Inca o problema in care pudra naturala Detonic ajuta, este combaterea aparitiei aterosclerozei, medicamentul fiind un aliat de nadejde in curatarea vaselor de sange si oxigenarea excelenta a creierului.

Era si timpul ca cercetarile in domeniu sa scoata la lumina un medicament natural de intretinere a inimii si functiilor ei.

Alkozeron, tratament alcoolism

Vedem foarte des reclame la suplimente alimentare pentru ficat in care este atins si consumul de alcool. Sa recunoastem ca situtia este mai grava decat dramatizarea din reclamele TV si ca era nevoie de un medicament care sa lupte impotriva dependentei e alcool.

Consumul de alcool este o problema atat pentru persoana dependenta cat si pentru cei din jur, mai ales pentru familia consumatorului. Cele mai multe acte de violenta se desfasoara pe sub efectul consumului de alcool, violenta domestica fiind inca o problema care trebuie privita cu maxima seriozitate.

Dependenta este o boala si trebuie tratata ca atare, acesta este motivul pentru care cercetatorii au lucrat ani de zile la o formula terapeutica naturala care sa inhibe pofta de alcool si il ajute ce cel dependent sa scape de acest viciu. Evonet a strans toate datele si recenziile pentru ava informa corect despre Akkozon, medicament care ajuta la tratarea alcoolismului.

Insumed, reduce zaharul din sange

Conform ultimelor statistici Diabetul a devenit o problema de sanatate atat in cazul celor trecuti de prima tinerete cat si in cazul celor mai tineri, chiar si in randul copiilor. Consumul de alimente dulci, sucuri si junk food are si un revers al medaliei, si anume, Diabetul.

Insumed capsule pentru diabet este o solutie naturala si eficienta pentru reducerea nivelului glicemic si pentru normalizarea acestuia. Diabetul poate avea consecinte grave, schimbarea stilului de viata fiind prima masura care este recomandata pacientului suferind sau celui cu glicemia ridicata aproape de valorile acestei afectiuni.

Curele cu Insumed pastile, conform recenziilor adunate de la pacienti, medici in nutritie, diabet si endocrinologie au ajutat multi pacienti cu mentinerea sub control a glicemiei. Insumed poate fi consumat si preventiv de persoanele care au in familie cazuri de diabet, Evonet fiind locul de unde va puteti informa corect.

Clean Vision, medicament pentru vedere

Vederea este inca o functie a organismului nostru greu incercata. Petrecem din ce in ce ai mult timp cu ochii in ecranul telefonului, in monitoare sau privind la TV. Ochii nostri au nevoie de pauze, au nevoie de odihna si somn, altfel veti ajunge sa purtati ochelari.

Medicamentele pe baza de luteina ajuta, iar daca vorbim de suplimente alimentare naturale, cu compusi organici, este si mai bine. Clean Vision capsule pentru ochi actioneaza asupra prediunii aflate la nivelul globilor oculari si sustine vederea de la interior catre exterior.

Imbunatatirea vederii intr-un mod natural si neinvaziv nu poate fi decat o veste buna pentru pacientii cu plobleme de vedere.

Urotrin tablete naturale pentru prostata

Tabletele pentru prostata nu sunt o moda, sunt necesare pentru ca functiile acesteia sa fie complete pentru ca altfel, aceasta problema de ordin medical isi intinde plasa catre partea psihologica si produce dezechilibre pe mai multe planuri. Urotrin tablete pentru prostata este un medicament natural pentru barbati si problemele lor specifice.

Vedem des la TV reclame la tot felul de remedii pentru prostata. Pentru barbati, functionarea prostatei la un nivel optim este direct propotionala cu o viata sexuala normala. Problemele legate de prostata pot duce la erectii slabe, la ejaculari premature si chiar la infertilitate si impotenta.

Urotrin pentru prostatita este destinat barbatilor atat pentru vindecarea inflamatiilor la nivelul aparatului uro-genital cat si pentru imbunatatirea performantelor in viata intima. Pentru orice problema exista o solutie.

Concluzie

Legatura dintre Keto Diet, Detonic, Alkozeron, Insumed, Clean Vision si Urotrin o reprezinta Evonet, site-ul in care se regasesc toate informatiile despre aceste suplimente alimentare. Prospect, pret, recenzii, pareri de pe forumuri, indicatii si contraindicatii, toate pot fi gasite intr-o sursa de incredere: www.evonet.ro.

Noi, brașovenii, suntem obișnuiți cu turiștii, îi vedem la fiecare pas făcut în centru, îi recunoaștem după interesul cu care privesc în jur și după obiectivele aparatelor foto. Orașul abundă de unități de cazare cu 3 și 4 stele, dar mulți turiști preferă cazarea în regim hotelier Brașov.

Citisem într-un articol despre cât de profitabilă este închirierea artamentelor în regim hotelier. Oare chir așa să fie? Oare totul se reduce la profit? Cum rămâne cu toate investiția făcută de proprietar? Cum rămâne cu confortul care de multe ori este peste cel oferit de hoteluri cu multe stele? Cele mai multe apartamente sau garsoniere care sunt oferite spre închiriere în regim hotelier sunt amenajate modern și oferă condiții de lux.

Eu am un apartament mic, motiv pentru care, atunci când îmi vin prietenii din Sibiu sau Timișoara în vizită, caut rapid cazare în regim hotelier care, dacă mă mulțumește pe mine, îi va mulțumi și pe ei. În astfel de momente am descoperit apartamentele Promenada Studios, mai exact studiouri în regim hotelier Brașov.

Lux și bun gust

Eu le-am văzut pozele pe site, dar cum am o coastă împrumutată tocmai de la Toma Necredinciosu’, m-am dus să mă conving. Apartamentele se află într-un bloc nou, aproape de Coresi, lucru care m-a bucurat enorm. E liniște și ai un sentiment de intimitate, apropierea de mall fiind ca bomboana pe colivă.

Fiind un bloc nou, te simți binevenit de la intrare, din casa scării. Intrarea în apartament se face cu cartelă, nu cu cheie. Încă de la primii pași, apartamentul te încânta prin design și calitatea obiectelor folosite. Nici nu știi unde să te uiți prima dată.
Aici sigur este mâna unui designer de interior, îmi dau seama după culori, după obiectele de mobilier, după nuanța lemnlui sau textura tapetului.

Electocasnice hi-tech în bucătărie

Nu cred că se vor omorî prietenii mei cu gătitul, dar eu una nu am așa ceva acasă și îmi doresc. Nu știu câți dintre clienți folosesc plita și cumptorul, dar pentru cei care vor să își gătească ceva în casă, în bucătărie se găsesc toate cele necesare, ba chiar mai mult. Ai cafetieră, ai cană termică, ai vase și ustensile de cea mai bună calitate. Aproape că îți e milă să le folosești.

Camera este open space și ai, pe lângă canapeaua soft, un birou de la care poți lucre oricând. Insula care desparte elegant bucătăria de living, este un mare televizor. Totul este la superlativ.

Dormitor cu parfum de somn ușor

Știi ce nu suport eu la cele mai multe hoteluri? Paturile! Sunt mici și , de cele mai multe ori, au saltelele uzate. La Promenada Studios totul este nou, camerele au început să fie închiriate în regim hotelier în urmă cu câteva luni.
Lenjeria de pat este albă și miroase a proaspăt spălat. Pernele par confortabile, deși nu le-am testat. Draperiile sunt opace, tapetul de bun gust și lumina poate fi reglată.

Baie mare cu produse de igienă

Știți prospapele moi, halatele și papucii de unică folosință de la hoteluri? Sunt și aici, ambalate frumos și așezate elegant. Încă o bilă albă îi dau acestui studio destinat cazării în regim hotelier pentru produsele de igienă din baie. Nici la hoteluri de 4 stele nu am întâlnit o gamă de produse de îngrijire de calitate superioară.

Îmi place totul! Sincer, i-aș lasă pe prietenii mei să stea la mine și eu m-aș muta câteva zile într-unul din apartamentele închiriate în regim hotelier Promenada Studios.

Daca unii dintre noi au intrat intr-un concediu prelungit, altii, pe fondul prezentei virusului pandemic, au muncit mai mult decat oricand si este firesc sa simta nevoia unei pauze, al unui concediu fara a se limita la propriul apartament. Nu stiu in ce masura turismul are portile deschise dar stiu o solutie sigura: inchiriere autorulota Brasov.

Daca locuiesti intr-un oras la munte nu inseamna ca esti in concediu. Oricat de minunat ar fi Brasovul de sarbatori sau in timpul anului, simti nevoia sa evadezi, sa pleci o perioada, sa descoperi un colt de rai uitat de lume sau sa te retragi undeva unde la orele 11 sa nu fii nevoit sa tragi zavoarele.

Eu am descoperit ca pot avea libertatea de a petrece un concediu alaturi de familie daca apelez la o firma care sa imi ofere servicii de inchiriere autorulota Brasov, servicii de calitate si extinse, facilitati multiple si preturi de Romania, nu de Europa.

Care sunt avantajele serviciilor de inchiriere autorulota Brasov?

1. Libertatea de miscare
Daca inchiriezi o autorulota, poti petrece concediul departe de casa si izolat in acelasi timp. Poti campa la marginea unei paduri sau pe malul unui lac si te poti reconecta cu natura, cu cerul si pamantul si nu in ultimul rand, cu familia pe care cu siguranta ai neglijat-o putin din cauza timpului scurt petrecut impreuna.

2. Siguranta
Acum, mai mult decat oricand, datorita numarului tot mai mare de imbolnaviri vrei sa fii in siguranta. Poti campa intr-un loc izolat, departe de orice “picior de om”, fara a fi nevoit sa parcurgi distante mari fata de Brasov.
Daca tot vorbim despre siguranta, permite-mi sa te asigur, din proprie experienta, ca dupa fiecare serviciu de inchiriere autorulota, aceasta este igienizata temeinic, tocmai pentru a oferi siguranta impotriva colectarii de virusuri si bacterii.

3. Facilitati
Daca te numeri printre cei care au nevoie de caldura, curent, de baie si bucatarie cu apa calda, poti sta linistit, vei avea parte de ele 🙂 Vei avea si smart TV pentru emisiunile preferate, frigider si tot ce inseamna o bucatarie echipata modern, doar ca la dimensiuni mai mici. Inchipuie-ti ca ai facut rezervare la un mini hotel cu servicii de self catering accommodation.

Daca vrei sa-ti surprinzi iubita, apeleaza la servicii de inchiriere autorulota Brasov. Ai grija sa pui in frigider cate ceva de ale gurii, un vin bun si cateva dulciuri, fructe si inghetata. Nu va trebuie multe, puteti campa sau opri oriunde are voie si un autoturism, puteti chiar sa va faceti aprovizionarea de la un supermarket aflat in drumurile voastre.

4. Fara program
Un lucru care pe mine ma irita putin la hoteluri si pensiuni este programul. Nu imi plac vacantele in care cineva imi face program de masa sau pentru alte activitati. Vreau sa ma trezesc cand am chef, sa mananc cand am chef si sa imi fac bagajele la plecare fara sa bata cineva la usa mea in ideea in care vrea sa se apuce de curatenie pentru urmatorii turisti cazati.

5. Fara noaptea de Revelion la fereastra
Nu stiu sincer cum va fi noaptea dintre ani. Mai sunt cateva zile pana atunci si lucrurile nu se anunta prea incurajator. Multi dintre noi vom sarbatori in familie, fara uratori, fara vizite la cei dragi, fara prieteni. Ma intristez la simplul gand, nici nu imi mai vine sa scriu.

Daca nu vrei sa fii printre cei care se vor zgai la cer pentru a vedea artificiile, daca nu vrei sa te numeri printre cei care isi vor lipi nasurile de fereastra rece si vor inchina un pahar de sampanie privind la vecinii de vis a vis, fugi in natura. Apeleaza la servicii de inchiriere autorulota Brasov si petrece altfel mini-vacanta de sarbatori. Sper din tot sufletul sa gasesti o autorulota de inchiriat, sunt convinsa ca nu sunt singura care s-a gandit la aceasta posibilitate.

In incheiere nu-mi ramane decat sa iti urez un an mai bun, mai frumos si cu rezultate negative la teste ;).

Acum, mai mult decât oricând cred că ai conștientizat cât de important este să ai un apartament cu 3 camere în Brașov. Punând de cele mai multe ori cheltuielile pentru întreținere deasupra confortului, sau diferența de preț dintre 2 și 3 camere, mulți dintre oamenii aflați în căutarea unui apartament s-au îndreptat către cele cu 2 camere. Până în martie, când mulți dintre noi am fost nevoiți să lucrăm de acasă, nu am înțeles cât de util ar fi fost să avem un apartament cu 3 camere.

Apartamente 3 camere Brașov finalizate și gata de mutare

În contextual pandemiei cu care ne confruntăm acum, o cameră este sală de clasă și o cameră a devenit birou. Dacă ai 2 copii, atunci biroul tău se mută în bucătărie. Mai în glumă, mai în serios, cred că o camera în plus este mai mult decât utilă.

Dacă vorbim însă de apartamente noi, cheltuielile de întreținere de la 2 camere la 3 camere sunt nesemnificative. Nu e târziu să faci pasul nici acum, deja sunt zvonuri că în curând vom lucra iar de acasă. O să zici că multe apartamente se vând în stadiu de proiect și că până te vei muta se va termina și nebunia asta. Ei bine, eu știu din surse sigure că există apartamente cu 3 camere finalizate în Brașov, numai bune să te muți în ele.

Ce dezvoltator imobiliar mai are disponibile pe piața imobiliară apartamente noi cu 3 camere Brașov? Mosaic Residence este cel care îți poate pune la dispoziție apartamente cu 3 camere finalizate chiar în vecinătatea mall-ului Coresi. Și nu orice fel de apartamente, ci unele spațioase, bine compartimentate și izolate pentru cele 5-6 luni de iarnă, câte sunt de obicei în Brașov.

Credibilitatea dezvoltatorului imobiliar trage la cântar

Mosaic Residence nu este la primul bloc construit, așa că, dacă ai nevoie de feedback, ai de unde să-l obții. În plus, apartamentele sunt finisate cu tot ce este mai bun în materie de parchet, gresie, faianță, tâmplărie PVC, uși sau obiecte sanitare. Calitatea nu este doar un cuvânt, ea se vede în materialele folosite și se simte atunci când vine vorba de confort.

Cei mai mulți dintre cunoscuții mei s-au mutat în noile blocuri de lângă Coresi, unii chiar în apartamente construite de Mosaic Residence. Mi-ar fi spus dacă ar fi întâmpinat vreo neplăcere… Dacă vrei și tu să faci acest pas, achiziționează un apartament nou cu 3 camere Brașov, finalizat și finisat, adică la cheie. Lasă în urmă și fără nici un regret micul apartament constuit în “anii de glorie” și mută-te într-un apartament spațios, căduros, modern și bine poziționat.

Birou sau dormitor pentru oaspeți, o cameră în plus înseamnă mai mult confort. Ai multiple avantaje la care aș mai adăuga și faptul că nu mai sunt necesare renovări sau intervenții în următorii ani, asta dacă ai ales un apartament nou în Brașov.

Brazi în ghiveci sau brazi tăiați de Craciun? Iată o întrebare care pe care și-o pun cei care nu sunt interesați de brazii de palstic și preferă naturalul.

Deși este noiembrie, în acest an parcă nici Crăciunul nu se anunța cu același avant ca în anii trecuți. Dacă în alți ani vitrinele magazinelor te orbeau și muzica cu tematică îți zgâria urechile înainte de căderea frunzelor, acum, ca efect secundar al pandemiei, e liniște și pace.

Dragii mei, acum, mai mult decât oricând, avem nevoie de Crăciun, avem nevoie de magie, de speranță și de brad împodobit. Dacă nu sunteți adeptii brazilor artificiali, aveți de ales între brazii gata tăiați și cei în ghiveci. Puteți să vă îndreptați către marile magazine sau direct către o pepinieră Brașov.

Brazi tăiați livrați la domiliu

Chiar și cei care nu erau adepții cumpărăturilor online s-au obișnuit deja cu livrările. Nu știu cum e în alte orase, dar în Brașov , Pepiniera Brazi Argintii livrează coniferele gata tăiate, pe mai multe înălțimi și categorii (economic, standard și premium).

Eu sper din toată inima că astfel, tăierile masive de brazi și molizi sunt reduse sau chiar stopate. Mulți vor spune că nici așa nu e bine, că e o risipă și că obiceiul bradului de Crăciun o crimă împotriva naturii. Personal, eu sunt împotriva plasticului, cei mai mulți brazi artificiali sunt confectionati din plastic și cred că sunt un pericol mult mai mare pentru natură. Fără brad Crăciunul ar fi incomplet…

Brazii crescuți în pepiniere cu scopul de a fi tăiați de Crăciun nu afectează natura, nu implică defrișare, tăiere ilegală și nu au legatură cu fauna. Este drept ca nu vor opri peste noapte tăierile ilegale, dar nici folosirea brazilor artificiali nu va avea acest efect, cei care se ocupă cu astfel de „îndeletniciri” nu sunt activi doar de Crăciun și nu sunt focusați doar pe brazi.

Vorbim despre brazi sau conifere crescute fix cu scopul de a fi tăiate în preajma Crăciunului pentru a împodobi casele celor care își doresc să respecte tradițiile. Achiziționând un brad argintiu sau unul obișnuit de la o pepinieră Brașov veți fi siguri de proveniența acestuia și veți susține o aface locală. Este momentul să avem grijă de cei de lângă noi.

De acasă sau de birou, puteți acum să comandați bradul dorit și pepiniera Brașov Brazi Argintii îl va livra GRATUIT în ziua și la ora stabilită.

Brazi în ghiveci pentru Crăciun

De ceva ani încoace, eu cumpăr câte un braduț în ghiveci și apoi, după sărbători, încep să îmi sun prietenii care stau la casă spre a vedea cine vrea sa îl găzduiască într-o curte pentru restul vieții.

Cred ca soluția brazilor în ghiveci împacă pe toata lumea, nu se taie și apoi nu se aruncă nici un brad. Este dezolant peisajul de după sărbători, o multime de brazi stau aruncați pe langă tomberoanele din oraș. Brazii în ghiveci achizitionați de la pepiniere vin și cu garanția că vor putea fi plantați și vor rezista la temeraturile locale.

Eu sper că ne vom bucura de aceste sărbători și că vom avea parte de bucurii, de familie, de prieteni și de tradiții.