19.7 C
Braşov
AcasăNationalRecensământ 2022: Astăzi a început autorecenzarea populaţiei, anunță INS

Recensământ 2022: Astăzi a început autorecenzarea populaţiei, anunță INS

l Zi liberă pentru cei care se autorecenzează

- Advertisement -

Recensământul 2022 începe cu etapa de autorecenzare a populației, care va putea fi realizată de astăzi, 14 martie și care presupune completarea unui formular online. Potrivit INS, platforma de autorecenzare de pe site-ul www.recensamantromania.ro a devenit activă azi-noapte, la ora 00:00.
“Site-ul recensământului poate fi accesat la adresa www.recensamantromania.ro. De pe acest site puteţi intra foarte uşor pe platforma de autorecenzare, este linkul de sus, linkul va fi activ la ora zero a zilei de 14 martie, adică începând de luni. Tot pe site-ul recensământului veţi avea posibilitatea, după ce vă autorecenzaţi, să intraţi în posesia codului de auto-recenzare, în termen de maxim 7 zile de la momentul în care aţi completat chestionarul de recensământ. Acel cod se poate accesa tot din prima pagină a site-ului. De asemenea, acest link va fi activ din 14 martie. Iar în partea de sus a paginii vor exista două tutoriale, unul video şi unul text, care vă vor ghida în procesul de auto-recenzare. Pe site veţi găsi, de asemenea, toate materialele referitoare la recensământ din punct de vedere legislativ, hotărârile Comisiei Centrale a Recensământului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică pentru activitatea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, Bogdan Drăghia, într-o conferinţă de presă.

Prima etapă a Recensământului 2022 are loc în perioada 14 martie – 15 mai

Prima etapă a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, autorecenzarea, începe luni, 14 martie, şi va avea loc până pe data de 15 mai, potrivit INS.
În cadrul conferinţei de presă, preşedintele INS, Tudorel Andrei, a menţionat că toate procesele recensământului sunt informatizate. “Care sunt noutăţile mari ale acestui recensământ. În primul rând, eliminarea completă a hârtiei. Este vorba de o informatizare a tuturor proceselor de culegere, prelucrare şi diseminare. Inclusiv la diseminare Institutul îşi propune o metodă inovatoare, astfel încât fiecare utilizator să poată să-şi construiască propriile statistici, interacţionând cu mediul informatic disponibil pe site-ul instituţiei. Al doilea lucru: transparenţă totală în pregătirea, culegerea şi prelucrarea datelor statistice. Aici, lucrul foarte important este că prin cadrul legal s-a constituit un Consiliu de Comunicare şi Transparenţă, condus de preşedintele Academiei Române, domnul academician Ioan Aurel Pop. Din acest consiliu fac parte reprezentanţi ai partidelor parlamentare, mass-media, ONG, mediul de afaceri, rectorul ASE, rectorul Universităţii Bucureşti. O altă noutate este că recensământul populaţiei pune la dispoziţie chestionarul atât în limba română, engleză, dar şi în limbile minorităţilor naţionale. În total chestionarul este disponibil în 18 limbi”, a precizat Tudorel Andrei.

Zi liberă pentru românii care se vor autorecenza

- Advertisement -

Preşedintele INS a subliniat că persoanele care se vor autorecenza vor primi o zi liberă de la locul de muncă. “Cei care se înscriu în format online vor beneficia de o zi liberă, ceea ce înseamnă poate un stimul. Avantajele autorecenzării: completarea formularului în orice moment din perioada specificată. Datele sunt uşor de completat, nu este ceva foarte complicat. Vreau să subliniez că protecţia datelor este garantată 100%. Din momentul în care s-au validat datele, ele au fost criptate şi au fost trimise în baza de date, fiecare înregistrare nu se mai identifică prin codul numeric personal, ci printr-un identificator statistic care nu mai poate crea o legătură între persoană şi datele înregistrate”, a adăugat Tudorel Andrei.
Preşedintele INS a afirmat că fiecare unitate administrativ-teritorială ar trebui să aibă un recenzor care să-i asiste pe cetăţeni la completarea datelor.
“România are cel puţin două părţi: cei care au şi care ştiu să folosească tehnica de calcul şi cei care nu au sau nu ştiu să folosească tehnica de calcul. Şi în aceste condiţii noi propunem înfiinţarea la fiecare unitate administrativ-teritorială a unui centru în care există un recenzor care vine să îndrume, să asigure sprijin, celor care solicită completarea datelor în online, fie prin folosirea tabletelor pe care le avem, sau numai prin sfaturi, cu utilizarea smartfonului personal pe care îl are cetăţeanul respectiv”, a declarat Tudorel Andrei.

La ce întrebări vor avea de răspuns românii în formularul de recensământ

Președintele INS, Tudorel Andrei, a explicat care vor fi întrebările din formularul de recensâmânt. „Este un chestionar care va fi construit pe câteva secțiuni importante. Sunt informații referitoare la gospodărie, la locuință, la dotarea locuinței, la caracteristici ale persoanei, cu informațiile demografice, nivelul de instruire, acolo unde este cazul evaluarea caracteristicilor migrației internaționale. Sunt informații la care trebuie să existe o declarație din partea fiecărei persoane – limba maternă, religia și etnia, care sunt pe libera declarație a fiecărei persoane”, a spus el.

Ce faci dacă ai greşit completarea unui câmp?

Există şi un cod de culori al acestui chestionar, după cum au precizat reprezentanţii INS. „Când termini de completat o secțiune și o faci în mod corect, ea se colorează în verde, semn că e ok. Dacă uiți să completezi un răspuns, întrebarea pe care ai omis-o devine albastră. Iar dacă completezi un răspuns greșit – de pildă că ești născut în 1980 și declari că ai absolvit o facultate în 1985, răspunsul tău se colorează în roșu și ești alertat de sistem cu privire la eroare. La finalul completării vei fi de asemenea înștiințat câte și care sunt răspunsurile eronate, întrebările la care ai omis să răspunzi ca și cele la care ai răspuns corect”, a precizat Silvia Pisică, reprezentanta Institutului Naţional de Statistică. O persoană poate face autorecenzarea pentru o rudă a ei (bunici care poate nu au Internet sau alte situații care pot apărea), dar trebuie să cunoască detaliile legate de locuința acesteia și să respecte normele legate de prelucrarea datelor personale (să aibă acceptul celui în numele căruia face auto-recenzarea). După completarea chestionarului se va primi un mesaj de confirmare (sau infirmare), iar pe căsuța electronică de email va primi și un link de verificare a datelor transmise. Dacă cineva a completat greșit un câmp poate corecta eroarea doar luând de la zero procesul.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

1 COMENTARIU

  1. Normal fiind „online” din 1990 m-am inregistrat si nu au fost probleme deosebite.
    Acuma astept mail-ul de confirmare! Facut si propaganda in famile sa opteze ptr. acesta
    varianta. Chiar sunt curios de rezultatele la nivel tara ! Apropo azi mi-am platit si taxele locale normal online !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE