19.7 C
Braşov
AcasăInternationalRăzboiul din Ucraina

Războiul din Ucraina

Ruşii au bombardat o bază militară ucraineană folosită pentru exerciţii comune cu NATO, unde activează „instructori militari străini”

- Advertisement -

Rusia a bombardat duminică cu rachete o bază militară ucraineană în regiunea Liov, în vestul Ucrainei, situată la mai puţin de 25 de kilometri de graniţa cu Polonia şi folosită pentru exerciţii comune cu NATO, au anunţat autorităţile ucrainene, informează AFP şi Reuters. „Ocupanţii au efectuat un atac aerian asupra Centrului internaţional pentru menţinerea păcii şi securităţii. Conform informaţiilor preliminare, ei au lansat opt rachete”, a informat administraţia regională din Liov într-un comunicat. 35 de persoane au fost ucise în atac şi 134 au fost spitalizate în urma rănilor, informează CNN. Conform ministrului ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, citat de BBC, instructori militari străini activează la această bază. „Acesta este un nou atac terorist asupra păcii şi securităţii în apropierea graniţei UE şi a NATO”, a spus Reznikov.

Preşedintele Poloniei: Dacă Putin va folosi arme chimice în Ucraina, NATO şi SUA vor trebui să se gândească serios la un răspuns

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că folosirea de arme chimice de către Rusia în Ucraina ar însemna o „schimbare de paradigmă şi că NATO şi SUA vor trebui atunci să se gândească la cel mai potrivit răspuns”, informează Reuters. Întrebat într-un interviu apărut ieri la postul britanic de televiziune BBC dacă folosirea de arme chimice de către preşedintele rus Vladimir Putin ar fi o linie roşie pentru NATO, care ar fi atunci nevoită să intervină, Duda a răspuns: „Dacă el (Putin) foloseşte arme de distrugere în masă, atunci acest lucru ar fi o schimbare de paradigm. Cu siguranţă, Alianţa Nord-Atlantică şi liderii săi conduşi de SUA vor trebui să se aşeze la masă şi vor fi nevoiţi să se gândească serios ce vor face, pentru că atunci lucrurile ar începe să devină periculoase”, a afirmat preşedintele polonez.

NATO: Luptele şi criza umanitară din Ucraina se vor intensifica în următoarele zile

NATO se aşteaptă ca luptele şi criza umanitară din Ucraina să se intensifice în următoarele zile, la peste două săptămâni de la începutul invaziei ruse în Ucraina, informează DPA. „Vedem cu groază numărul tot mai mare de victime civile şi distrugerile necugetate comise de forţele ruse. Poporul ucrainean rezistă cu curaj şi hotărâre, însă următoarele zile vor aduce cel mai probabil o suferinţă şi mai mare”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru publicaţia germană Welt am Sonntag. Secretarul general NATO i-a cerut din nou preşedintelui Vladimir Putin „să oprească războiul, să retragă toate trupele şi să accepte diplomaţia”.Stoltenberg a respins acuzaţiile guvernului rus că SUA au administrat în mod secret laboratoare în Ucraina pentru dezvoltarea de arme biologice, informează Agerpres. „Acum că au fost făcute aceste acuzaţii, trebuie să rămânem vigilenţi, deoarece este posibil ca Rusia însăşi să plănuiască misiuni cu arme chimice sub acest pachet de minciuni”, a spus el, precizând că asta ar echivala cu o crimă de război. Stoltenberg a respins din nou apelurile ca NATO să creeze o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, subliniind că asta ar însemna atacarea forţelor ruse. „Acest lucru ar putea duce la o confruntare directă şi la o escaladare scăpată de sub control. Trebuie să punem capăt acestui război, nu să îl extindem. NATO este o alianţă defensivă. Nu căutăm conflictul cu Rusia”, a mai afirmat Stoltenberg.

Papa Francisc cere încetarea „masacrului” din Ucraina

- Advertisement -

Papa Francisc a cerut ieri încetarea „masacrului” din Ucraina, invadată de trupe militare ruseşti începând din 24 februarie, şi a declarat că „nu există nicio justificare pentru atacurile comise asupra civililor”, potrivit Agerpres, care citează AFP. Exprimându-se cu ocazia slujbei sale duminicale Angelus, suveranul pontif a spus că oraşul Mariupol, un port strategic al Ucrainei de la Marea Azov, „a devenit un oraş-martir în războiul atroce care este pe cale să devasteze Ucraina”. Acest oraş ucrainean, asediat de mai multe zile, continuă să fie bombardat de forţele militare ruse. Locuitorii săi se confruntă cu o penurie de alimente şi sunt privaţi de accesul la apă, gaze, electricitate şi comunicaţii. „În faţa barbariei ce constă în uciderea unor copii, unor nevinovaţi, unor civili lipsiţi de apărare, nu există niciun motiv strategic. Agresiunea armată inacceptabilă trebuie pur şi simplu să se oprească, înainte să nu transforme oraşele în cimitire”, a declarat papa Francisc. Lansând un apel la negocieri şi la implementarea eficientă a unor coridoare umanitare, liderul de la Vatican a continuat astfel: „În numele lui Dumnezeu, vă cer să opriţi acest masacru!”. Suveranul pontif s-a rugat apoi pentru pace, adăugând că „Dumnezeu este doar un Dumnezeu al păcii, nu un Dumnezeu al războiului, iar cei care susţin violenţa Îi dezonorează numele”.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE