23.5 C
Braşov
AcasăSanatate3 semne timpurii ale diabetului. Cum știi că boala este într-un...

3 semne timpurii ale diabetului. Cum știi că boala este într-un stadiu avansat

Știai că există anumite semne timpurii ale diabetului? Află care sunt acestea și ia măsuri înainte ca boala să avanseze! Diabetul este o afecțiune caracterizată prin nivelul foarte crescut de zahăr din sânge. Diagnosticul de precizie se stabilește doar în urma testului de sânge, care măsoară nivelul glicemiei. Există însă anumite semne timpurii ale diabetului, care apar înainte ca boala să avanseze. Acestea apar în ambele forme de diabet, deși intensitatea lor poate varia.

- Advertisement -

Semne timpurii ale diabetului la care să fii atent

Semnele timpurii ale diabetului sunt denumite de medici cei 3 Ps și includ:
– Poliurie: urinare frecventă
– Polidipsie: sete crescută
-Polifagie: foame excesivă

Iată care sunt cauzele celor 3 semne timpurii ale diabetului

- Advertisement -

De ce ți-e foame mereu – deoarece pancreasul nu mai produce insulină sau o utilizează în mod necorespunzător, zaharurile din alimente nu mai sunt transformate în energie și, în consecință, apare constant senzația de foame, chiar dacă abia ai mâncat.
De ce urinezi des – când nivelul de zahăr din sânge este crescut, rinichii excretă acest surplus prin urinare, motiv pentru care ești nevoit să mergi mai des la toaletă. De asemenea, urina unei persoane cu diabet poate fi ușor spumoasă și cu un miros dulceag, fructat, ca urmare a excesului de glucoză care trece din sânge în urină. De ce îți este mereu sete – din cauza urinării frecvente, e foarte posibil să te deshidratezi mai rapid și, în consecință, corpul tău să ceară mai multă apă. Gura uscată și vederea neclară se numără printre semnele că nu bei destulă apă.

Ce simptome apar când diabetul este într-un stadiu avansat

Majoritatea persoanelor cu diabet de tip 1 prezintă și alte simptome, pe lângă urinarea frecventă și setea sau foamea excesivă. Pot apărea semne precum:
– Greața
– Vărsăturile
– Pierderea în greutate nejustificată
Deoarece organismul nu produce insulină, nu există carbohidrați sau zahăr pe care organismul să le poată folosi pentru energie. Așadar, începe să ardă grăsimi pentru energie, de aceea apare scăderea în greutate, spun medicii. Persoanele cu diabet de tip 1 netratat pot prezenta, de asemenea, cetoacidoză diabetică. Pe măsură ce corpul arde grăsimi în încercarea de a se alimenta, eliberează cetone, care sunt substanțe chimice din sânge dăunătoare în exces. Fără tratament, cetoacidoza diabetică poate duce la complicații grave, cum ar fi coma diabetică. Dacă prezinți vărsături, confuzie sau dificultăți de respirație, trebuie să soliciți imediat asistență medicală.
În cazul persoanelor cu diabet de tip 2, diagnosticul este de multe ori stabilit cu ocazia unor analize de rutină care relevă niveluri ridicate de zahăr în sânge.
Cele mai frecvente simptome ale diabetului de tip 2 sunt foamea sau oboseala cronică. Deși sunt deseori ignorate, aceste semne apar într-un moment în care diabetul de tip 2 poate fi inversat prin modificări ale stilului de viață.
În schimb, sunt și simptome care indică faptul că diabetul de tip 2 a progresat deja. Acestea pot include infecții fungice recurente (candidoză) și durerea sau amorțeala picioarelor ori a mâinilor.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Dan POPESCU COLIBASI on Românii nu mai vor copii