20.3 C
Braşov
AcasăSanatatePrevenție! Cum se manifestă cancerul de ficat?

Prevenție! Cum se manifestă cancerul de ficat?

l Simptomele banale pe care multă lume le ignoră

- Advertisement -

Cancerul de ficat este adeseori lipsit de simptome, mai ales în stadiile incipiente ale bolii. Statisticile Cancer Research UK arată că aproape jumătate din cazurile de cancer la ficat pot fi prevenite, dacă acordăm mai mare atenţie corpului nostru şi stilului de viaţă pe care îl avem. Consumul de alimente bogate în grăsimi şi excesul de alcool sunt principalele cauze care duc la îmbolnăvirea ficatului. Pe lângă acestea, infecţia cu virusul hepatitei B sau C, infecţiile virale repetate şi ciroza biliară primară pot contribui la instalarea cancerului de ficat. Cu siguranţă, o cauză bine determinată a cancerului de ficat nu este încă stabilită de medici, deoarece există un cumul de factori care pot duce la apariţia acestei maladii, inclusiv obezitatea, care favorizează steatoza hepatică (sau ficatul gras).
Iată câteva simptome pe care multă lume le ignoră, dar care pot ascunde o suferinţă a ficatului!

Cancerul de ficat – ce simptome poți avea

Ficatul are un rol esenţial în organism: acest organ unic metabolizează glucoza, sintetizează lipidele, lipoproteinele şi fosfolipidele, reglează nivelul colesterolului şi secretă bilă, care are un rol extrem de important în digestia şi absorbţia lipidelor şi vitaminelor liposolubile. Atunci când funcţiile ficatului sunt perturbate, apar tot felul de indicii pe care corpul nostru ni le oferă. Iată care sunt acestea!
– Scăderea neintenţionată în greutate
– Lipsa poftei de mâncare
– Senzaţia de balonare după mese, chiar dacă nu mâncăm mult
– Greaţa
– Vărsăturile
– Durerile de stomac şi umflarea abdomenului (ascită – acumulare de lichid în interiorul cavităţii peritoneale)
– Îngălbenirea pielii şi a albului ochilor (icter) – apare din cauza nivelului crescut de bilirubină în sânge, care nu este metabolizată corect de către ficat
– Mâncărimi pe piele – sunt adesea asociate cu icterul, dar şi cu o afecţiune hepatică numită colangită biliară primitivă
– Oboseala şi slăbiciunea musculară
Pentru a preveni cancerul de ficat, este important să faci anual analizele de sânge obligatorii, iar în funcţie de acestea, să urmezi tratamentul sau regimul de viaţă recomandat de medic.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE