15.3 C
Braşov
AcasăNationalÎn ceasul al 12-lea: Plafonarea prețului la o valoare mai mică cu...

În ceasul al 12-lea: Plafonarea prețului la o valoare mai mică cu 40% și dublarea consumului care e compensat

l Propunerile PSD pentru criza facturilor

- Advertisement -

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a prezentat ieri, înaintea ședinței coaliției, măsurile din energie pe care social democrații le-au convenit în ședința Consiliului Politic Național. Printre acestea se numără plafonarea prețului la energie și gaz la o valoarea mai mică decât cea stabilită anul trecut, dublarea volumului pentru care prețul este compensat și reducerea TVA-ului la 5%. Potrivit legii adoptate anul trecut, prețurile au fost plafonate la cel mult 0.525 lei/kWh pentru energia activă și la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gazele naturale. Propunere PSD prevede un plafon de cel mult 0,308/kWh pentru energia activă și 0,20 lei/kWh la gazele naturale. „Propunem reducerea plafonului cu aproape 40% și la gaze și la energie electrică și dublarea volumului care este compensat și la energie și la gaze”, a declarat Radu Oprea. În legea actuală, limita maximă pentru care se aplică compensarea este de aproximativ 307,83 kWh/lună la energia electrică și cel mult 2.762,51 kWh la gaze naturale. „Aproape 90% dintre români ar beneficia de compensare prin măsurile propuse azi”, mai susține purtătorul de cuvânt al PSD. Acesta a prezentat și alte măsuri cu care social democrații vor merge în ședința coaliției, programată la ora 17, la Parlament.

Măsurile propuse de PSD:

Prețul energiei electrice se plafonează la 0,308 lei/kWh. Prețul gazelor se plafonează la 0,2 lei/kWh;
Acordarea unei compensații de 0,29 lei/kWh pentru energie electrică și a unei compensații de 0,06 lei/kWh pentru gaze;
TVA redus de la 19% la 5% pentru energie electrică și gaze de la 1 februarie atât pentru consumatorul casnic cât și pentru IMM-uri;
Dublarea plafonului de consum până la care se aplică compensarea;
Facturile greșite să se recalculeze fără penalități. În aceeași perioadă, debranșarea să fie interzisă; Penalizarea dură a oricărui abuz;
Pentru IMM-uri și servicii esențiale (instituții publice, școli, spitale, creșe, infrstructură critică, cabinete medicale individuale și alte profesii liberale) – plafonarea prețurilor la energie la 0,700 lei/kWh (inclusiv TVA) și plafonarea prețului la gaze la 0,300 lei/kWh (inclusiv TVA);
Supraimpozitarea, acolo unde se face profitul, nu doar la producător, ci pe tot lanțul; reglementarea marjei de profit pe tot lanțul.
„Credem că pe un termen foarte scurt, un an de zile, transformarea sau continuarea programelor care sprijină IMM-urile pentru a deveni și producător și consumator, prin acele panouri solare. Exemplu, un service auto, un mic depozit logistic, de ce nu și o școală, trebuie sprijinite să devină furnizori”, a mai declarat Radu Oprea.

La închiderea ediției

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat aseară târziu că guvernul va lua o serie de măsuri pentru scăderea facturilor la gaze și curent prin OUG. El a spus că la consumator se va percepe un preț de 68 bani/kw oră la factura de curent electric. OUG va produce efecte de la 1 februarie până la 31 martie, iar impactul bugetar va fi de 3 miliarde de lei. Premierul a mai spus că toate facturile emise greșit de furnizori vor fi stornate și retrimise fără ca oamenii să fie debranșați.

- Advertisement -

Principalele declarații:

În privința energiei electrice am căzut de comun acord la 0.8 lei/kw oră, iar consumul crește de la 300 la 500 de kw, ceea ce înseamnă 0,68 bani/kw pentru consumatorul casnic. Pentru companii este vorba de 1 leu/kw.
La gaz prețul scade de la 0,37 la 0,31 lei/kw, iar limita crește de la 1000 la 1500 kw.
Pentru IMM, școli și biserici este vorba de 0,37 lei/kw (gaz, n.red.).
Toate facturile emise greșit vor fi stornate și retrimise fără ca oamenii să fie debranșați sau să plătească penalități.
Se aplică de la 1 februarie la 31 martie. Impactul bugetar este de 3 miliarde de lei.
Sunt 1 milion de facturi trimise greșit.
Nu se renunță la liberalizarea pieței.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Domn ministru T B on Incendii de vegetație în județ
Rammstein on Războiul din Ucraina