23.5 C
Braşov
AcasăSanatate10 obiceiuri care te îmbătrânesc prematur. Îți „fură” 12 ani din...

10 obiceiuri care te îmbătrânesc prematur. Îți „fură” 12 ani din viață

Fumatul, consumul de alcool, lipsa de mișcare și alimentația haotică se numără printre cele mai nocive obiceiuri care te îmbătrânesc prematur. Mai precis, cu până la 12 ani, spun ultimele cercetări în domeniu. Această concluzie a fost trasă în urma unui studiu care a inclus 5.000 de adulți din Marea Britanie, ținuți sub observație pe o perioadă de 20 de ani. În tot acest timp, 29% dintre persoanele care însumau cele 4 vicii au decedat din cauza unor boli de inimă sau cancere, afecțiuni relaționate cu stilul de viață, în timp ce doar 8% dintre persoanele sănătoase, fără vicii, și-au pierdut viața.
Cele mai periculoase obiceiuri care te îmbătrânesc s-au dovedit a fi:
– fumatul
– consumul de alcool (mai mult de trei pahare de alcool pe zi în cazul bărbaților, respectiv mai mult de două pahare pe zi în cazul femeilor)
– consumul mic de fructe și legume (mai puțin de trei porții pe zi)
– sedentarismul (mai puțin de două ore de mișcare pe săptămână)
Pe lângă acestea, experții au mai confirmat că următoarele duc la o îmbătrânire prematură : stresul, dulciurile, privitul în exces la televizor, insomnia, lipsa de sex și eliminarea completă a grăsimilor din dietă, scrie msnbc.com.
Grupul persoanelor sănătoase, a căror calitate a vieții s-a dovedit a fi mult peste a celor având obiceiuri proaste, a inclus: nefumătorii sau persoanele care s-au lăsat de fumat, cei care nu beau alcool sau beau sporadic, cei care practică cel puțin două ore de activitate fizică pe săptămână.
Specialiștii susțin că este suficient, de exemplu, să consumăm zilnic un măr și un morcov pentru a ne face „norma” de vegetale, să bem un pahar de suc de portocale și să facem mișcare 2 ore și jumătate pe săptămână, adică vreo 20 de minute în fiecare zi.
Desigur, nu este obligatoriu ca oricine are un stil de viață sănătos să trăiască mai mult decât cineva care „îmbrățișează” toate viciile. Însă, având grijă de propria sănătate, îți poți prelungi viața și îmbunătăți calitatea acesteia.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Dan POPESCU COLIBASI on Românii nu mai vor copii