-5.7 C
Braşov
AcasăMagazinPovestea prințesei saudite care a stat trei ani în închisoare

Povestea prințesei saudite care a stat trei ani în închisoare

Prințesa Basma bint Saud și fiica ei au fost recent eliberate dintr-un penitenciar de maximă securitate după 3 ani în care au stat închise fără vreo acuzație anume. Prințesa a fost reținută în martie 2019 atunci când se pregătea să călătorească în Elveția pentru un tratament medical. A fost luată cu forța de pe aeroport împreună cu fiica ei, iar ambele întemnițate fără vină. Nu se știe nici acum de ce a fost închisă. Mai ales că nici ea și nici fiica ei, Souhod, nu au fost acuzate de nimic anume. Unii au speculat că ar fi vorba de susținerea ei publică față de probleme umanitare și reforma constituțională.
Într-o declarație scrisă către Națiunile Unite, familia ei a spus în 2020 că probabil acest lucru s-a datorat în mare parte criticilor publice aduse de prințesă abuzurilor din țara ei.
Alți susținători sugerează că de vină ar fi fost legăturile ei strânse cu fostul prinț moștenitor Mohammed bin Nayef, despre care se spune că ar fi fost plasat în arest la domiciliu. Prințesa în vârstă de 57 de ani a făcut apel la Regele Saudit Salman și Prințul Moștenitor Mohammed bin Salman să o elibereze în aprilie anul trecut. Spunea că nu a făcut nimic rău și că starea ei de sănătate se deteriorează în detenție. Zilele trecute, membrii ALQST pentru Drepturile Omului au anunțat pe Twitter eliberarea ei. Aceștia susțin că prințesei i-a fost refuzată „asistența medicală de care avea nevoie pentru o afecțiune care îi poate pune viața în pericol”. Asta pe tot parcursul celor 3 ani petrecuți în închisoarea Al-Ha’ir, la periferia capitalei. Același penitenciar în care sunt închiși mai mulți deținuți politici. Grupul saudit pentru drepturile omului a adăugat: „În niciun moment în timpul detenției ei nu a fost înaintată vreo acuzație”. Prințesa Basma este fiica cea mai mică a regelui Saud bin Abdul Aziz. Acesta a condus Arabia Saudită între 1953 și 1964.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE