-4.8 C
Braşov
AcasăNationalBuget dublat: Șomeri fără studii și experiență pot primi 25.000 de euro...

Buget dublat: Șomeri fără studii și experiență pot primi 25.000 de euro pentru o afacere

l Și în județul Brașov

Mai mulți tineri șomeri din anumite zone ale țării vor putea beneficia de până la 25.000 euro pentru a-și deschide o afacere. Bugetul programului s-a dublat
Bugetul alocat programului de sprijin al tinerilor șomeri fără studii și fără experiență profesională, cu vârste între 16 și 29 de ani, care stau în sud-vest, sud-est, centrul țării sau sudul Munteniei, și care pot primi, prin intermediul anumitor entități, până la 25.000 de euro pentru deschiderea unei afaceri a fost majorat pentru 2022, potrivit unui ordin al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) oficializat luni. Sumele de bani nu pot fi cerute de tinerii din grupul țintă și nici nu vor fi dați direct lor, ci îi vor primi prin intermediul unor terți. Ordinul MIPE nr. 10/2022, publicat luni în Monitorul Oficial, stabilește că bugetul alocat acestei scheme de ajutor este de 46,4 milioane euro, mai mult decât dublul prevăzut în Ordinul ministrului fondurilor europene nr. 1.200/2020, prin care a fost oficializată această schemă, respectiv de 20 milioane de euro.
Deși programul a fost oficializat în noiembrie 2020, schema se aplică din 10 ianuarie 2022 și până la finalul acestui an. Plățile se vor face până la finalul anului 2023.

Prioritate au tinerii din mediul rural și cei din minoritatea romă

Acest tip de finanțare funcționează în două etape. În prima etapă, terții depun proiecte la stat pentru a obține finanțare. În a doua etapă, ulterior obținerii finanțării, terții vor pune fondurile la dispoziție tinerilor șomeri care vor să deschidă afaceri – fiecare tânăr șomer va putea primi până la 25.000 de euro și se estimează înființarea a circa 2.000 de afaceri noi. Este vorba, în esență, de entități precum ONG-uri, furnizori de formare profesională, sindicate, patronate sau asociații de întreprinderi. Pentru a fi eligibili, respectivii tineri trebuie să figureze ca șomeri în evidențele agențiilor de muncă (la unitățile din cadrul ANOFM, adică), să aibă reședința sau domiciliul în zonele de sud-vest, sud-est și centru ale țării sau în sudul Munteniei. Prioritate vor avea tinerii din mediul rural și cei care aparțin minorității rome și care îndeplinesc celelalte condiții, pe lângă cele legate de vârstă (între 16 și 29 de ani). Acești tineri, denumiți NEETs („Not in Employment, Education or Training” – în engleză), vor putea beneficia de sprijin financiar prin intermediul terților. Adică, mai exact, tinerii își vor întocmi un plan de afaceri pentru implementarea căruia vor semna cu acești terți, care obțin fonduri de la stat, un contract de subvenție. Afacerile nou-înființate vor trebui să aibă sediul social într-una dintre regiunile amintite, în mediul rural sau urban, urmând ca inclusiv obligativitatea deschiderii și păstrării sediului social și a punctului ori punctelor de lucru în regiunile eligibile să se păstreze pe toată durata implementării planului de afaceri și pe toată perioada de sustenabilitate (care vor fi de minimum șase luni).
În plus, și persoanele angajate în cadrul noului business vor trebui să aibă, în mod obligatoriu, domiciliul sau reședința în aceleași regiuni.

Minim un angajat pentru fiecare afacere

Fiecare tânăr care va fi beneficiar al acestui ajutor va trebui să angajeze minim o persoană în cadrul afacerii, iar suma de maximum 25.000 euro va veni în două tranșe:
– tranșa inițială de maximum 75% din valoarea ajutorului de minimis, așa cum a fost aprobat pe baza planului de afaceri și prevăzut în contractul de subvenție încheiat;
– tranșa finala egală cu diferența până la valoarea totală, după ce beneficiarul ajutorului face dovada că a ocupat locul/locurile de muncă asumat(e) prin planul de afaceri.
Un lucru important îl reprezintă faptul că, după înființarea afacerii, nu se mai pot oferi servicii de sprijin pentru funcționarea și dezvoltarea afacerii, precum consiliere antreprenorială, juridică, mentorat etc. Monitorizarea efectivă postimplementare se va referi exclusiv la existența și funcționarea acestor afaceri, la crearea și menținerea locurilor de muncă asumate, dar și la utilizarea și raportarea ajutorului primit. În egală măsură, acești tineri mai pot beneficia și de cursuri de inițiere, calificare, recalificare, perfecționare sau specializare, cursuri de formare profesională recunoscute la nivel de întreprindere sau sprijin și orientare profesională pentru a-și găsi un loc de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE