-2.9 C
Braşov
AcasăStiri BrasovÎntâmplări caraghioase cu politruci: Vizitele de lucru ale lui Ceauşescu la Braşov...

Întâmplări caraghioase cu politruci: Vizitele de lucru ale lui Ceauşescu la Braşov (I)

l Cine regretă așa ceva?

În timpul celor 25 de ani în care s-a aflat la conducerea României, Nicolae Ceauşescu a vizitat de numeroase ori Braşovul. Oamenii obligaţi să iasă în stradă cu pancarte şi să-l ovaţioneze şi băile de mulţime îl umpleau de energie, fiind convins că este iubit de popor . Escapadele de acest fel erau prezentate de presa comunistă drept „vizite de lucru”. Excesul de zel al activiştilor provoca însă, nu de puţine ori, momente penibile sau întâmplări hilare. Am adunat, în rândurile următoare, mai multe astfel de întâmplări, dezvăluind lucruri mai puţin cunoscute despre o perioadă pe care încă unii braşoveni o regretă.

1 noiembrie 1977.
La Uzina Tractorul. Nelipsita întâmpinare cu pâine și sare

Ceauşeştii erau întâmpinaţi cu pâine şi sare

Braşovul, locul 3 după numărul de vizite

„Antena vă aparţine”, o emisiune de propagandă a TVR, ţinută la începutul anilor 80 de poetul de curte al Ceauşestilor, Adrian Păunescu, lansase sloganul „biroul de lucru al preşedintelui este harta ţării”. O statistică pentru perioada 1968 – mai 1986 arată că în decursul celor 13 ani și jumătate luați în calcul, dictatorul făcuse 725 de vizite de lucru în țară. Cu 27 de vizite, Braşovul se situa pe locul 3, după Bucureşti (259) şi Constanţa (50). În Braşov se aflau două dintre uzinele cele mai importante ale României Comuniste, Tractorul şi Stegul Roşu, unde venea des pentru a da „indicaţii preţioase”. De asemenea, în avântul demolărilor şi a construirii de noi cartiere comuniste, primii secretari de partid ai judeţului erau deseori nevoiţi să-i raporteze la faţa locului „realizările”. Braşovul era totuşi o destinaţie aleasă des şi pentru că aici i se organizau vânători şi pentru că îi însoţea în vilele de protocol de la munte pe oaspeţii străini importanţi veniţi în România.

Una dintre primele vizite ale lui Ceauşescu în Braşov


Ceauşescu şi Braşovul

Dictatorul cunoştea destul de bine oraşul de la poalele Tâmpei. Aici se afirmase pentru prima oară ca un comunist înrăit, în 1936, în timp ce era judecat pentru agitaţie şi propagandă împotriva siguranţei statului. Tot aici, ca tânăr utecist, fusese primit în rândul Partidului Comunist, în timp ce era încarcerat la Închisoarea Centrală, actuala clădire a Patrimoniului. În ultimii ani de domnie, însă, Braşovul i-a provocat o mulţime de neplăceri. În 1987, sunat de primul secretar Petre Preoteasa, a ordonat să fie puse tunurile de apă pe muncitorii revoltaţi care atacaseră clădirea Judeţenei de Partid. Preoteasa i-a vorbit de sub un birou, locul unde se refugiase de frică.

Vizită de lucru la Braşov anunţată de Scânteia


Ce scria „Drum Nou”

Ziarele timpului, pline de propagandă de la prima la ultima pagină, anunţau cu titluri de o şchioapă vizitele de lucru. În „Drum nou”, oficiosul local al partidului, Ceaușescu era înfățișat ca ,,trup din trupul poporului, suflet din sufletul poporului”; ,,Transfăgărășanul sufletului nostru”; ,,cel mai iubit al patriei bărbat”; ,,părinte drag și deopotrivă frate”; ,,arhitect al păcii, cel dintâi soldat”, ,,eroul epocii și președintele păcii”; ,,cel mai mare dintre toți Carpații istoriei române” etc.


25 de ani de vizite

Prima vizită de lucru a lui Ceauşescu a avut loc la C.A.P. Gheorghe Doja din Câmpia Bărăganului pe 27 iunie 1965. Ultima vizită de lucru s-a făcut în octombrie 1989, în judeţele Botoşani şi Suceava. La Braşov, la una dintre ultimele vizite de lucru, în 1988, a vizitat platforma Întreprinderii de Autocamioane Braşov. Ideea acestei vizite era aceea de a demonstra că nu muncitorii paşnici au încercat răsturnarea regimului în 15 noiembrie 1987, ci elemente huliganice, beţivi certaţi cu legea. Pentru a preveni orice manifestare nepotrivită, muncitorii cu „probleme” au fost închişi în secţii, iar în locul lor au fost aduşi muncitori de la Hidromecanica.

În anii 70, mitingurile se făceau în faţa cădirii Comitetului Judeţean de Partid, actual Prefectură


Şunca de carton

Înainte de sosirile lui Ceauşescu, autorităţile locale asfaltau, măturau şi puneau panseluţe prin locurile prin care urma să treacă coloana prezidenţială. După 1980, singura bucurie adusă de vizitele de lucru era că se mai băga ceva marfă la alimentara. În acea perioadă, într-un mare oraş din ţară, oficioasele anunţau o vizită. În acelaşi timp, o piaţetă din apropierea traseului vizitei fusese amenajată pentru turnarea unui lung metraj a cărui acţiune se petrecea în perioada interbelică. Cu o seară înaintea filmărilor, zona a fost împânzită cu reclame şi firme de magazine care sugerau atmosfera anilor ’30. În faţa unei tutungerii, transformate în măcelărie cu o seară înainte, s-a format, la ora 1.00 noaptea, o coadă de o sută de persoane, atrase de o şuncă enormă – care era, de fapt, de carton vopsit – agăţată deasupra magazinului.

Ultima vizită la Întreprinderea de Autocamioane, din 1988

După 1977, vizitele de lucru erau făcute cu elicopterul


Ceremonial de primire

Până la cutremurul din 1977, Ceaușescu s-a deplasat prin țară cu trenul special.
După zborurile cu elicopterul pentru evaluarea pagubelor seismului, a adoptat acest mijloc de transport.Pentru întâmpinarea lui funcționa un ceremonial care îmbina ,,tradiţii strămoşeşti” ( pâine şi sare, călăreţi, hore, tarafuri şi fanfare) cu practici mai de actualitate (buchete de flori, cravate și fanfare de pionieri, expoziții cu grafice, machete şi produse locale).

Copiii care întâmpinau cuplul Ceauşescu erau plimbaţi prin toată ţara.

Copiii care ajungeau să ofere buchete de flori celui mai iubit fiu al poporului erau foarte atent aleşi. Erau supuşi unor analize medicale minuţioase, pentru ca nu cumva să-i transmită vreun virus pe sub cozoroc tovarăşului.
În ultimii ani ai „Epocii de Aur“, ritualul era îndeplinit conform aceleiaşi mascarade, de câţiva copii care erau plimbaţi peste tot pe unde urma să vină Ceauşescu.

Continuarea vineri, 14 ianuarie 2022, pe www.monitorulexpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE