-6.4 C
Braşov
AcasăStiri BrasovÎn 28 de paturi...Secţia Modulară ATI-COVID Braşov, peste 1200 de cazuri grave...

În 28 de paturi…Secţia Modulară ATI-COVID Braşov, peste 1200 de cazuri grave tratate în 16 luni

Autor: Mihaela Parghel

l Pacienți din 15 județe

Secţia modulară de ATI-COVID dotată cu 28 de paturi, pe care administraţia judeţeană a construit-o în vara anului 2020 în curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov, a fost , până acum, vârful de lance în lupta cu pandemia şi a însemnat un ajutor vital pentru tratarea pacienţilor aflaţi în stare gravă, atât din municipiul şi judeţul Braşov, cât şi din alte judeţe şi chiar din Bucureşti.
Potrivit informaţiilor furnizate de conducerea SCJU Braşov, de la momentul punerii sale în funcţiune, consemnat la finele lunii august 2020 şi până la 31 decembrie 2020, în modularul ATI-COVID au fost îngrijiţi 60 de pacienţi. Pe parcursul anului 2021, numărul cazurilor grave a crescut exponenţial, fiind în total 1189 de bolnavi care au avut nevoie de tratamentul de terapie intensivă. Dintre aceştia, 346 de pacienţi au fost vindecaţi sau transferaţi la alte secţii clinice. Pe de altă parte, din numărul total de cazuri ajunse la terapie intensivă în secţia modulară, 20 au fost persoane vaccinate. Totodată, statisticile arată că din numărul total de internaţi în modularul de ATI-COVID, 536 de persoane au necesitat intubare, 612 au avut nevoie de terapie intermediară, fiind asistate şi monitorizate noninvaziv, iar 41 au fost tratate respirator cu ajutorul măştilor de oxigen. De menţionat este faptul că din totalul celor 1189 pacienţi înregistraţi în anul 2021, 261 au fost transferaţi din alte 15 judeţe, precum şi din Capitală, cei mai mulţi bolnavi provenind din Covasna (19 ), Prahova (14), Argeş (7), Buzău (5) şi Bucureşti (5).

600 de cazuri de la modular au provenit de la celelalte spitale din Braşov

Pe parcursul crizei pandemice care ne afectează de aproape doi ani, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă a dus greul tratării cazurilor dificile la nivelul judeţului nostru, dacă luăm în considerare faptul că din cei 1189 de pacienţi ai secţiei modulare ATI-COVID, 600 de cazuri grave au provenit de la celelalte unităţi spitaliceşti braşovene. Astfel, 258 de cazuri au fost transferate de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Braşov, 88 de bolnavi au provenit de la Spitalul Municipal Săcele, 72 de pacienţi au fost aduşi de la Centrul Medical „Maria” Sânpetru, 54 de cazuri au fost de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Braşov, 34 de cazuri – de la Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, 32 de cazuri – de la Spitalul Orăşenesc Zărneşti, 23 de cazuri – de la Spitalul CFR Braşov, 18 cazuri – de la Spitalul Orăşenesc Rupea, 16 cazuri – de la Spitalul Municipal Codlea, 4 cazuri – de la Spitalul Municipal Făgăraş, iar un caz – de la Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Mariaֲ” Braşov. „Acum, privind retrospectiv, nu ştim cum am fi reuşit să ne descurcăm şi să răspundem necesităţilor de tratare a pacienţilor grav afectaţi de infecţia cu noul coronavirus, dacă nu am fi avut la dispoziţie cele 28 de paturi de ATI din secţia modulară COVID. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă a dus greul luptei cu valul 4 al pandemiei, care a generat o creştere abruptă a numărului de pacienţi care aveau nevoie de internare şi implicit a cazurilor grave pe care a trebuit să le tratăm, foarte multe provenind de la celelalte spitalele aflate în prima linie a combaterii pandemiei şi de la cele suport-COVID. Valul pandemic a făcut ca inclusiv secţia ATI-COVID să fie insuficientă. Am trecut prin două luni foarte grele. Am avut zile la rând în care nu doar că toate cele 28 de paturi din modular erau ocupate, dar aveam între 10 şi 28 de pacienţi asistaţi respirator sau deja intubaţi, în Unitatea de Primiri Urgenţe, care aşteptau să se elibereze un pat din secţia COVID”, a precizat managerul SCJU Braşov, medicul Călin Cobelschi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE