-1.1 C
Braşov
AcasăCititori(P) Respectarea tuturor etapelor și indicațiilor specialistului, cruciale în tratamentul parodontozei

(P) Respectarea tuturor etapelor și indicațiilor specialistului, cruciale în tratamentul parodontozei

Parodontoza sau boala parodontală, cunoscută și sub numele de parodontopatie, este una dintre cele mai frecvent întâlnite afecțiuni ale danturii și se manifestă sub forma unei inflamații a țesuturilor care susțin gingia și osul de sub ea.

Urmările ei pot fi grave, ajungându-se până la riscul de pierdere a dinților. Tocmai de aceea, este esențial ca persoanele care se confruntă cu această problemă să înceapă cât mai repede un tratament pentru parodontoză.

Semnele care arată că trebuie să mergi la dentist

Boala debutează fără semne observabile, fără să cauzeze durere sau vreun disconfort major, ceea ce face dificilă descoperirea ei în primele faze. Apoi, primele semne apărute sunt inflamarea gingiilor, sângerarea gingivală și, eventual, dureri ușoare.

În acest stadiu, un tratament parodontoza se va dovedi foarte eficient și va rezolva problema cu maximă rapiditate. Dacă, în schimb, pacientul nu merge la o clinică stomatologică, apar și alte simptome, mai evidente și mai neplăcute. Este vorba despre retragerea gingiilor și expunerea rădăcinii dinților, despre o senzație de disconfort la contactul cu alimente foarte reci sau foarte calde și despre posibila apariție a unor infecții sau a abceselor ori pungilor parondontale.

Ideal este ca un tratament pentru parodontoză să fie început înainte de apariția acestor simptome, deoarece unele dintre ele indică deja o stare avansată a bolii. Odată ce medicul dentist începe procedurile și oferă sfaturile necesare pentru a stopa evoluția problemelor, este esențial ca îndrumările sale să fie respectate întocmai.

Cum se tratează boala parodontală?

Fiecare tratament pentru parodontoză este diferit, în funcție de stadiul pe care l-a atins boala în momentul în care pacientul se prezintă la medic.
Împrejurările cele mai favorabile sunt cele în care boala se află într-un stadiu incipient și se manifestă doar prin inflamația gingiei, fără ca rădăcina dintelui să fie dezgolită. În acest caz, au loc ședințe periodice de igienizare, iar în paralel pacienții sunt învățați cum să efectueze igienizarea corectă și acasă. Ei vor afla cum să aleagă o pastă de dinți care ajută la vindecarea gingiei și care sunt aparatele care pot fi folosite pentru a menține o igienizare cât mai bună în timp.

Dacă inflamația a pătruns între zona dintre gingie și dinte, este necesar un tratament parodontoză mai complex. Medicul îndepărtează țesutul osos perimat de sub gingie, realizând un chiuretaj în câmp închis. Cu ajutorul unui instrument special, el curăță țesutul perimat și spală zona cu substanțe antiseptice. Acțiunea se desfășoară sub anestezie și uneori este nevoie să fie repetată, după 2-3 luni.

Cazurile cele mai serioase sunt cele în care dinții au început să se miște, ceea ce indică afectarea puternică a osului care îi susține. Pe lângă procedurile anterioare, este utilizat și antibiotic, care ajută organismul să lupte împotriva agenților externi, pentru o vindecare cât mai rapidă. Unele medicamente de ultimă generație ajută din plin la regenerarea țesuturilor pierdute și la stabilizarea dinților.

Pentru eficiența maximă a oricărui tip de tratament parodontoză, este esențial să fie respectate etapele și indicațiile medicului stomatolog, iar pacientul să efectueze corect igienizarea dinților, pentru a evita reapariția problemei pe viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE