-1.1 C
Braşov
AcasăNationalCâinii latră...Cîțu amenință cu ruperea Coaliției din cauza bugetului

Câinii latră…Cîțu amenință cu ruperea Coaliției din cauza bugetului

l Vom vedea dacă și acesta va fi un compromis ca să mergem mai departe

Florin Cîțu amenință cu ruperea Coaliției de guvernare pentru că, în forma actuală a bugetului, pragul de 7% pentru investiții negociat cu PSD nu este respectat. „Nu cred că se mai poate face ceva”, a declarat președintele PNL, subliniind faptul că trebuie să discute cu colegii de partid dacă acest buget va fi „încă un compromis” pe care liberalii îl vor face pentru a merge mai departe în coaliția cu social democrații.
„Când s-a negociat această coaliție de guvernare, pachetul social propus de PSD a fost acceptat doar cu condiția ca 7% din buget să se ducă către investiții. Nu e doar o ambiție a PNL. Este singurul mod prin care poți să susții acel pachet social. Fără resursele pentru investiții, pachetul social nu are sustenabilitate pe termen lung și creează dezechilibre”, a declarat ieri președintele PNL, Florin Cîțu. „Nu este un moft cererea de 7%. A fost negociat pentru a susține creșterea de pensii și salarii. Am spus că este nevoie de aproximativ 3 miliarde în plus pentru a ajunge la această cifră de 7% din PIB, dar mi s-a spus că bugetul este închis. Aşa cum a fost respectat pachetul social din programul de guvernare, aşa cerem să fie respectat şi pachetul de investiţii”, a adaugat acesta. El afirmă că va fi discutată situația bugetului în interiorul PNL. „Coaliția cu PSD a fost un compromis. Acum nu cred că se mai poate face ceva la acest buget, trebuie să discutăm în PNL. Vom vedea dacă și acesta va fi un compromis ca să mergem mai departe”, a explicat liderul liberalilor. Întrebat dacă bugetul poate fi aprobat până la finalul anului, Cîțu a răspuns: „Până la urmă este și varianta în care premierul își asumă acest buget și vom vedea după aceea. Poate face și asumarea răspunderii – înțeleg că e o decizie CCR care spune că nu se poate”. El a mai spus că există o discuţie în coaliţie să nu fie depuse amendamente la proiectul de buget. „Pentru a avea un buget cât mai rapid este bine să nu avem aceste amendamente”, a mai explicat Cîțu.
”Contează execuția, nu propunerea” a răspuns președintele PSD Marcel Ciolacu la nemulțumirea lui Florin Cîțu în privința alocării doar a 6,7% din PIB pentru investiții. „Oricum, față de anul trecut, de la 5,4 la 6,7%, e o diferență consistentă”, a spus președintele PSD.

Nicolae Ciucă îi răspunde lui Florin Cîțu: Avem cea mai mare sumă pentru invesții din ultimii 32 de ani

„Bugetul pe 2022 are cea mai mare alocare pentru investiţii din ultimii 32 de ani, dublul sumei investiţiilor realizate în 2019“, a spus premierul Nicolae Ciucă. Declarația vine după criticile aduse proiectului de buget de Florin Cîțu, președintele PNL ( și șeful lui de partid), care s-a plâns că suma alocată investițiilor este mai mică de pragul de 7% negociat în coaliție.
„Avem pe masa ședinței de Guvern bugetul ce include cea mai mare alocare de investiții din ultimii 32 de ani. Fondurile însumează aproximativ 88,8 miliarde de lei, care reprezintă practic dublul sumei de investiții realizate în 2019. Valoarea acestor bani constă în beneficiile pe care le vor aduce pentru oameni proiectele realizate”, a spus premierul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE