18.5 C
Braşov
AcasăSanatateBoala cronică de rinichi: Este ca o mașină care se apropie...

Boala cronică de rinichi: Este ca o mașină care se apropie cu farurile stinse

l Nu știi că vine, până nu te izbește!

- Advertisement -

Boala cronică de rinichi (BCR) este o afecțiune progresivă, caracterizată prin scăderea funcției renale, fiind deseori asociată și cu un risc crescut de boală cardiovasculară sau cu accidentul vascular cerebral. Îngrijorător este faptul că 90% dintre persoanele cu boala cronică de rinichi nu știu că au acest diagnostic.
”Din păcate, boala cronică de rinichi este o patologie particulară: nu doare! Este o boală care se aseamănă cu o mașină care vine noaptea cu farurile stinse și nu știi că vine până nu te izbește. Simptomele care derivă direct din afectarea renală sunt tardive și nespecifice, astfel încât, nu rareori, diagnosticăm în stadii avansate ale bolii cronice de rinichi un pacient care habar nu avea că are această patologie. În stadii incipiente, avem doar simptome legate de cauza care a dus la boală cronică de rinichi, nu consecințele directe ale insuficienței renale și ale leziunii renale”, declară Prof. Dr. Ina Maria Kacso, medic primar nefrologie.

Comorbiditățile cardiovasculare reprezintă peste 50% din cauzele de deces la pacienții cu boală cronică de rinichi

Boala cronică de rinichi afectează la nivel european 1 persoană din 10, în timp ce la nivel global cifrele se ridică la 840 de milioane de oameni. Chiar dacă numărul de persoane afectate este atât de mare, rata de diagnosticare a acestei afecțiuni este în continuare foarte mică, astfel că aproximativ 90% dintre cei care suferă de această boală nu știu că au acest diagnostic.

- Advertisement -

Progresia bolii cu sau fără intervenție medicală la timp face diferența dintre viață și moarte

Prof. Dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, atrage atenția că procentul de pacienți nediagnosticați cu BCR este revoltător de mare:
”Trebuie să aducem la lumină boala cronică de rinichi și faptul că pacienții care ajung în cabinetele medicale reprezintă numai o mică parte, adică mai puțin de jumătate din ceea ce este în realitate. Avem nediagnosticate aproape 60% din bolile cronice de rinichi, ceea ce este revoltător! Pentru că diagnosticând poți să tratezi. Tratând pot asigura o reversibilitate și eventual poți întârzia evoluția. În ciuda faptului că avem demonstrații epidemiologice foarte clare că această boală este extrem de frecventă, ea nu este cunoscută ca atare în practica medicală: dacă nu cunoști și dacă nu recunoști o boală, nu o poți trata, dacă nu o tratezi, ea progresează în mod silențios și ajunge la un stadiu la care nu mai ai ce să îi faci, nu mai este loc de reversibilitate”. Progresia fără intervenție duce la o etapă finală când practic nu se mai poate face nimic, este vorba de dializă și mai departe evoluția inexorabilă spre deces. În cazul progresiei cu intervenție se dublează speranța de viață de la acel moment. Progresia, în cazul bolii fără intervenție la timp, înseamnă creșterea frecvenței spitalizării pentru insuficiență cardiacă, pentru că este o legătură extraordinară între insuficienta renală și insuficiența cardiacă. E o boală perfidă, cu cauze ascunse, pentru că și diabetul zaharat este o cauză ascunsă, atunci avem două boli perfide care dau o magnitudine extraordinară a problemei.

Legătura dintre diabetul zaharat și boala cronică de rinichi

„O problemă nu vine niciodată singură”, amintește Prof. Dr. Gabriela Roman, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, care continuă: ”Și în acest caz se întâmplă la fel. Boala cronică de rinichi nu apare din senin, nu este singură, există foarte multe situații și foarte mulți factori de risc care contribuie, pe de o parte, la dezvoltarea boli cronice de rinichi și, pe de altă parte, la progresia acesteia spre acele faze finale de insuficiență a funcției renale și de dezvoltare în continuare a complicațiilor pe care aceasta le poate avea.”
Diabetul zaharat este cel mai puternic generator de boală cronică de rinichi. Pacienții care au diabet au un risc de trei ori mai mare față de persoanele fără diabet de a dezvolta o boală cronică de rinichi în stadii avansate, începând din stadiul 3, când de fapt se pune de obicei diagnosticul de boală cronică de rinichi.
„În diabetul zaharat, noi diabetologii ne așteptam și știam de această prevalență crescută a Bolii Cronice de Rinichi, o căutam și facem screening pentru aceasta. Este interesant faptul că, în timp, prevalența bolii cronice de rinichi nu s-a modificat. De la an la an eram obișnuiți cu alte patologii unde observăm fie o creștere, fie o scădere, ceea ce din punct de vedere al bolii cronice de rinichi nu se întâmplă. Avem aceeași prevalență sau o prevalență similară, indiferent de perioada în care am studiat fenomenul. Să ne gândim că diabetul zaharat are deja niște cifre îngrozitoare!”, adaugă medicul. Recent s-a publicat noua situație a prevalenței și a numărului de persoane cu diabet în lume, care deja în acest an este de peste 560 de milioane. Iar estimările pentru următorii 30 de ani sunt cumplite: ne așteptăm să existe peste 780 de milioane de persoane cu diabet. Dacă ne gândim că aceste persoane cu diabet au și un risc foarte mare de boală cronică de rinichi, ne putem da seama de magnitudinea problemei. Prima complicație în diabetul zaharat de tip 2 este un sindrom cardio-renal. Adică este prezența bolii renale însoțită sau asociată imediat cu insuficiența cardiacă. „Boala cronică de rinichi nu vine singură, vine la pachet. Acesta este un triumvirat nefast: cel al prezenței diabetului zaharat, bolii cronice de rinichi și insuficienței cardiace”, avertizează medicul.

Insuficiența cardiacă însoțește de multe ori boala cronică de rinichi

Prof. Dr. Dana Pop, medic primar cardiologie și medicină internă, explică faptul că există o strânsă legătură între acest „banal” factor de risc – hipertensiunea arterială – și afectarea renală: ”Hipertensiunea arterială determină în timp apariția unor boli renale cronice, dar există și boli renale care determină hipertensiunea arterială și atunci vorbim de hipertensiune arterială secundară. Ceea ce este trist este faptul că în România prevalența hipertensiunii este în continuă creștere, procentul este în jurul valorii de 49%. Iată că hipertensiunea este a doua cauză semnificativă de BCR ”.
În foarte multe cazuri, hipertensiunea nu apare singură, ci împreună cu alți factori de risc cardiovascular, fiind foarte puțini pacienți doar cu hipertensiune arterială. De multe ori, aceștia mai au obezitate, dislipidemie și de foarte multe ori diabet zaharat, astfel încât atunci când cele două afecțiuni co-există, prognosticul acestor pacienți cu boli renale cronice este și mai prost. O altă afecțiune foarte importantă, care de fapt reprezintă complicațiile tuturor bolilor cardiace, este reprezentată de insuficiența cardiacă – scăderea contractilității miocardice, astfel că sângele cu oxigen ajunge în cantitate mai scăzută la organele periferice, deci și la rinichi. Are loc o scădere a fluxului de sânge prin rinichi, o scădere a ratei filtrării glomerulare, cu apariția albuminuriei. În context de insuficiență cardiacă, una dintre ultimele complicații ale tuturor bolilor cardiovasculare, iată că ajungem, din nefericire pentru bolnavi, și la insuficiență renală cronică. Din păcate, probabilitatea de deces sau de dializă pe o perioadă de 5 ani la pacienții cu boli cronice renale este mare: vorbim de o probabilitate de deces de 33% și probabilitatea de dializă este de doar 12%.

Două analize simple, efectuate o dată pe an

Toți acești pacienți trebuie, o dată pe an, să își verifice creatinina și raportul albumină-creatinină urinară. Sunt niște examinări absolut banale și sigur că aici ne bazăm pe medicina primară și pe medicii de familie. Dar ar trebui crescut nivelul de conștientizare și la nivelul pacienților. Aceștia trebuie să știe că sunt în această categorie, trebuie să aibă și ei o atitudine proactivă, ca să își urmărească starea de sănătate.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Dan POPESCU COLIBASI on Românii nu mai vor copii