-3.2 C
Braşov
AcasăStiri BrasovNoi reguli propuse: Taxiuri verzi sau Euro 6, plata cu cardul și...

Noi reguli propuse: Taxiuri verzi sau Euro 6, plata cu cardul și sistem GPS – condiții noi pentru taximetrie în Brașov

l Proiectul de regulament a fost lansat în dezbatere publică

Primăria Municipiului Brașov a lansat ieri în dezbatere publică proiectul de hotărâre pentru modificarea şi completarea HCL nr. 159/2008, republicată, privind aprobarea „Regulamentului privind organizarea şi executarea serviciului de transport în regim de taxi în municipiul Braşov“. Principalele modificări ale acestui regulament vizează trecerea de la taxi-urile cu motorizare Euro 4 și 5 la cele cu motorizări mai puțin poluante și modificarea plafonului maxim al tarifului.

Conform propunerii din proiectul de regulament, toate mașinile care vor circula în regim de taxi, începând cu 1 ianuarie 2024, trebuie să fie electrice, hibrid sau cu motorizare Euro 6.
În cazul societăților de taxi, aceste modificări trebuie făcute mai repede decât data la care se face prelungirea autorizațiilor taxi (31 decembrie 2023), astfel:
l Autovehiculele deţinute de către societăţile de taxi cu norma de poluare Euro 4 vor fi înlocuite obligatoriu, în proporţie de 30%, cu autovehicule având motoare cu propulsie electrică/bazate pe tehnologii verzi, până la data de 31.12.2022.
l Autovehiculele deţinute de către societăţile de taxi cu norma de poluare Euro 5 vor fi înlocuite obligatoriu, în proporţie de 50%, cu autovehicule având motoare cu propulsie electrică/bazate pe tehnologii verzi, până în anul 2024.
Conform acestor prevederi, până la sfârșitul anului 2023, 846 de autoturisme utilizate în activitatea de taxi vor trebui înlocuite. Dintre cele 1.424 de autorizații taxi valabile în acest moment, 229 sunt pentru autoturisme cu motorizare Euro 4 și 617 pentru cele cu motorizare Euro 5.
Totodată, conform noilor reglementări, autovehiculele aflate în serviciul de taximetrie nu pot fi mai vechi de 10 ani, chiar dacă ele sunt în perioada în care au autorizație. În vechiul regulament, prevederea ca mașina să nu fie mai veche de 10 ani se aplica doar în momentul în care se solicita prelugirea autorizație taxi.
Prin acest proiect de regulament se propune, în urma numeroaselor solicitări primite de la societățile de taxi și taximetriști, și majorarea tarifului maxim utilizat în municipiul Brașov.
Dacă proiectul va fi aprobat de către Consiliul Local în forma propusă, tariful maxim care poate fi perceput în timpul zilei pentru activitatea de taximetrie va fi de 2,9 lei/km, față de 2,2 lei/km în prezent.
Brașovenii pot transmite propuneri de completare sau modificare a proiectului de regulament până în data de 7 ianuarie, către Primăria Braşov, Biroul Informaţii Publice şi Mass-Media, e-mail: infopublice@brasovcity.ro, sau prin intermediul Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni (program luni-joi, 8.00-14.00, cu pauză de dezinfecție între 11.00-11.30, și vineri de la 8.00-13.00, cu pauză de dezinfecție între 11.00-11.30).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE