-0.7 C
Braşov
AcasăStiri BrasovIntrăm în Europa? Prima toaletă automată din Brașov, cu sistem de autocurățare,...

Intrăm în Europa? Prima toaletă automată din Brașov, cu sistem de autocurățare, în teste

l Din 2022, Municipalitatea vrea să înceapă amplasarea toaletelor de acest tip în zonele aglomerate

Din această săptămână și până 15 ianuarie municipalitatea pune în funcțiune, în cadrul unui proiect pilot, o toaletă automată, inclusiv cu facilități pentru persoanele cu dizabilități, dotată cu sistem de autocurățare și racordată la rețelele de utilități. Aceasta va funcționa în Livada Poștei, lângă automatul pentru deșeuri reciclabile, PETrică.

Dimensiunile toaletei:
– externe 2.80 m x 1.98 m, cu o înălțime de circa 2.40 m
– interne 2.04 m x 1.63 m și are o ușă glisantă care se deschide prin apăsarea unui buton. Toaleta poate deservi o singură persoană la un anumit moment.
Reprezentanții primăriei nu au putut să confirme de ce amplasamentul a fost ales într-o zonă atât de ”la vedere” pentru această toaletă de probă, dar este posibil să fie vorba de disponibilitatea utilităților doar în acea zonă. Toaletele publice automate racordabile la utilități se diferențiază de celelalte toalete existente prin faptul că după fiecare utilizare se curăță automat, fără a mai fi nevoie de o persoană care să asigure igienizarea spațiului.

După ieșirea utilizatorului din cabină, urmează operațiunile de curățare și dezinfecție automată a podelei; curățarea, dezinfecția și uscarea vasului toaletei în interior și exterior; ventilația și parfumarea cabinei.
Toaletele publice de acest fel sunt confecționate din panouri de ciment armat cu fibră de sticlă, protejate cu vopsea antigraffiti. Ele sunt „Eco Friendly“ (prietenoase cu mediul), având un consum redus de energie electrică și de apă.Valoarea toaletei din proiectul pilot este de 55.000 de euro, iar unitatea a fost pusă la dispoziția municipalității gratuit.
Serviciul Amenajare Zone Publice din primăria Brașov a făcut o analiză la nivelul întregului oraș cu privire la necesarul de grupuri sanitare publice, inclusiv pe baza solicitărilor primite direct de la cetățeni. Au fost analizate 28 de zone din municipiu cu aglomerări mari de oameni, unde există nevoia unor astfel de facilități: parcuri – cum ar fi Tractorul, Someșul sau Trandafirilor, piațete publice – ca Sf. Ioan sau Uranus, zone de agrement – Poiana Brașov, Lacul Noua și La Iepure sau zone cu circulație pietonală importantă – cum ar fi, de exemplu, Livada Poștei sau zona Spitalului Județean.
În urma acestei analize, municipalitatea va include în planul de achiziții pentru anul 2022 o procedură de achiziție publică pentru încheierea unui acord cadru prin care, anual, să instaleze toalete publice în zonele cele mai aglomerate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE