-6.4 C
Braşov
AcasăStiri BrasovCultura în Brașov: Centrul Cultural Reduta sau Vălușescu SRL?

Cultura în Brașov: Centrul Cultural Reduta sau Vălușescu SRL?

Autor: Ovidiu Văcaru

Din femeie de serviciu-manager

O veste tragică lua prin surprindere lumea culturală brașoveană și nu numai, în 24 august 2020. Actorul Marius Cisar, manager al Centrului Cultural Reduta, a murit în biroul lui, la vârsta de 51 de ani, în urma unui infarct masiv. Actorul teatrului Sică Alexandrescu din Brașov, al cărui motto era ”Arta este un anume spațiu de respirat pentru spirit”, s-a stins fulgerător, lasând în urmă o soție și un băiat, minor. Și multe proiecte unicat precum Festivalul de Teatru Politic” Scenele Memoriei” sau Festivalul internațional de folclor ” Garofița Pietrei Craiului”. După dispariția lui Marius Cisar, poziția de manager interimar al instituției de cultură a fost primită de Adrian Vălușescu, la acel moment șeful centrului de conservare a tradițiilor din Reduta.

Numirea a fost făcută de Consiliul Județean, în subordinea căruia este Centrul Cultural Reduta și care asigură fondurile necesare desfășurării activității instituției în cele mai bune condiții.
La numire, directorul interimar declara că ”odată cu locul regretatului actor a preluat și proiectele începute de acesta, proiecte pe care le va continua”. Vom reveni la această declarație. În luna decembrie a anului 2020, Consiliul Județean Brașov a organizat un concurs pentru ocuparea poziției de manager al Centrului Cultural Reduta. La concurs s-a înscris un singur candidat, profesorul Adrian Vălușescu, managerul interimar de la acel moment, numit de Consiliul Județean. Datorită faptului că unicul candidat avea o experiență de peste 20 de ani în domeniul cultural ( timp de 7 ani a condus Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Braşov și din anul 2011- atunci când statutul instituţiei s-a modificat- aceasta a devenit șeful Serviciului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale în cadrul Centrului Cultural Reduta, cu obiectiv” păstrarea tradițiilor și valorilor culturii populare”) și ca urmare a proiectului depus spre evaluare, Adrian Vălușescu a câștigat concursul ( din poziția de unic candidat).

Buget mic, activități pe măsură…

Schimbările în instituție au apărut imediat după ce noul manager și-a intrat 100% în pâine. Proiectele lui Marius Cisar, despre care declara la numire că vor fi continuate, au dispărut. Anul acesta, nici festivalul de teatru politic și nici cel de muzică populară Garofița Pietrei Craiului nu și-au mai găsit locul în proiectele noului manager. Contactat de noi, Adrian Vălușescu a declarat că aceste proiecte erau foarte scumpe, mai ales festivalul de teatru, iar instituția pe care o conduce nu și-a mai putut permite astfel de cheltuieli. Același răspuns l-am primit și despre festivalul internațional de muzică populară. Noul manager nu a putut însă să ne spună de unde găsea fostul manager bani și sponsorizări ca să organizeze mult mai multe evenimente decât cele din ultimul an. Biroul din care conduce Centrul Cultural a devenit, pentru o perioadă, sală de meditații pentru soția lui, profesor de muzică. Din discuția cu domnul Vălușescu am aflat că doamna nu-i mai este soție, astfel încât biroul nu mai este folosit acum în scopul menționat. Centrul Cultural Reduta avea un Consiliu de Administrație chiar de la înființare, care avea îi avea în compunere pe managerul general, contabilul șef și șefii de servicii din Centru. În luna august a acestui an, sătul probabil de ”piedicile de legalitate” puse de Consiliul de Administrație, Vălușescu a cerut Consiliului Județean, în baza unei ordonanțe din 2006, să desființeze CA-ul. În baza legii, propunerea managerului a fost aprobată de consilieri, fără ca nimeni să se întrebe de ce, după atâți ani în care instituția a funcționat bine-merci cu un consiliu de administrație, acum, brusc, un nou manager nu mai vrea pe nimeni care să îl controleze. Dar domnul Vălușescu ne-a deslușit dilema : ”nu era nevoie de un CA, pentru că noi oricum discutăm proiectele. Și înainte tot managerul lua decizia”. Deci nu e nevoie de nimeni să controleze ? În aceeași ședință de CJ din 26 august, Vălușescu a venit și cu propunerea de deschidere a unui post de solist vocal la Reduta. Asta deși nu există o explicație clară pentru necesitatea acestei poziții în schema de personal, care cuprinde 44 de poziții, dintre care 36 ocupate. Printre specialiștii din schema de personal, poziția de ”solist vocal” este ca nuca în perete, printre coregrafi și profesori de balet ( în Centru se țin cursuri de balet, singurele care mai aduc bani). Dar… putem să înțelegem totuși demersul , având în vedere că (acum) fosta soție a managerului de la Reduta este și …interpretă vocală. Cântă, împreună cu fostul soț, în formația lor, numită ”Die Burzenland Party Band” , care se autodescrie drept ”prima trupă brașoveană cu repertoriul dedicat Octoberfest-ului ”. Managerul cântă la vioară iar fosta soție este solist vocal în acestă formație ”de berar”. Dar, formația mai cântă și pe la nunți, botezuri, cumetrii, cum vin cererile.

Cu chirie, fără chirie?

Și membrii formației repetă performanța artistică …la Centrul Cultural Reduta, care acum este plin de aparatura destinată spectacolelor trupei ”de berar”. Aparatură care este mutată de colo-colo de angajații Redutei, subordonații managerului, în funcție de necesitățile trupei și de ordinele șefului. Domnul Vălușescu a negat cu jumate de gură faptul că trupa ar face acolo repetiții….ne-a declarat că ”nu face repetiții tot timpul și că nu știe nimic despre nicio aparatură de concert. La ce vă referiți ? ” a fost răspunsul managerului. Problema poate nu ar fi chiar atât de gravă dacă trupa managerului ar achita o chirie. Sau ar avea un contract pentru că folosește sălile Centrului Cultural. Dar nu plătesc. Nimic! La fel cum nu plătesc nici cei mai noi ” chiriași”. Un ”grup de presă”, SRL cu doi angajați, zero venituri și zero datorii. Dar care de câteva săptămâni și-au deschis un studio TV…la Centrul Cultural Reduta! Chirie? Contract? Nu sunt de găsit. Dar am găsit în presa centrală online un interviu absolut siropos, cu managerul Adrian Vălușescu, făcut de o ”corespondentă” din Brașov a acelui site. Corespondentă care, întâmplător sau nu, colaborează și la acest grup de presă. În acel ”interviu”, managerul Adrian Vălușescu povestește cum se dădea cu sania prin Răcădău, cum a picat la intrarea la Conservator de două ori și a decis că nu mai vrea să dea examen și cum, de voie, de nevoie, s-a angajat ca ” femeie de serviciu ” la…Centrul Cultural Reduta. În 1985. După 36 de ani, a ajuns manager, unul care, în lipsa unui Consiliu de Administrație la care să ”dea raportul”, primește chiriași gratis. Ca și cum ar fi Vălușescu SRL și nu o instituție culturală! Nu știm dacă este planificat încă vreun interviu siropos- în contul chiriei care ar trebui percepută ”studiolui TV”- sau chiar mai mult, vreo emisiune siropoasă care să-l aibă drept subiect pe manager. Domnul Vălușescu ne-a declarat că între Reduta și ”grupul” menționat există o colaborare, în baza căreia ”grupul” face reclamă pe Facebook Redutei, în schimbul studioului pentru care ar trebui să plătească chirie. Poate dacă sălile ”Centrului Cultural” ar fi închiriate corect, ar fi bani și pentru proiecte serioase.

Conflict de interese?

L-am întrebat pe manager ce proiecte serioase s-au desfășurat anul acesta în instituția pe care o conduce. Răspunsurile au fost mai mult decât evazive, majoritatea motivate cu lipsa banilor. În acest context, putem să-i mai dăm un exemplu domnului manager: aseară, spectacol mare la Reduta , gratis, pentru brașoveni…cu muzică populară. Costul ? 10.000 de lei, plătiți de Centrul Cultural Reduta, care , în lipsa unor fonduri rezultate din propria activitate, primește bani de la bugetul Consiliului Județean, ca să promoveze cultura. Printre cei de pe afiș, pe cine găsim? Ați ghicit! Fosta soție, interpreta de muzică populară și cântece de berar! L-am întrebat pe domnul manager dacă nu cumva acesta este un conflict de interese. Domnia sa ne-a răspuns că nici vorbă, citând din procesul Nottara-Mircea Diaconu, atunci când actorul europarlamentar a fost acuzat că și-a angajat în teatru soția fără concurs, iar justiția i-ar fi dat dreptate. Posibil ca domnul Vălușescu să fi studiat speța înainte de a-i da fostei soții bani de la buget. Ne-a confirmat însă că ”sumele sunt mici, modice…”. Din curiozitate, am verificat aseară câți oameni priveau spectacolul (de foarte bună calitate) pe canalul de Youtube al instituției. Nu am fost mai mult de 20 la nici un moment! Iar sala la 30 %. L-am mai întrebat pe domnul manager dacă informațiile noastre referitoare la faptul că folosește mașina instituției în interes personal, permanent, sunt adevărate. Aproape că a negat, susținând că ”poate o data sau de două ori…”. Ar mai fi multe de scris, dar spațiul nu ne permite. Poate că ar fi indicat ca cei de la Consilul Județean să-i facă domnului Adrian Vălușescu un cadou de Moș Crăciun! Poate și Curtea de Conturi? Poate și alții? Care să vină să ureze pe la porțile unui loc de cultură foarte trist acum!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE