4.8 C
Braşov
AcasăStiri BrasovCasa reuniunii: Clădirea Olimpia se pregăteşte să găzduiască Muzeul Sportului şi Turismului...

Casa reuniunii: Clădirea Olimpia se pregăteşte să găzduiască Muzeul Sportului şi Turismului Braşovean

l Deschisă oficial pe 15 ianuarie 1895

,,Actul de naștere” al Olimpiei a fost decizia adunării generale a ”Reuniunii de patinaj din Brașov” din 29 martie 1894 de a-și construi un sediu. ,,Casa Reuniunii” a fost construită lângă ,,noul” loc de patinaj, în ,,cimitirul ovreilor”, după proiectul arhitectului vienez Paul Brang. Deschiderea festivă a noului sediu a avut loc pe 19 ianuarie 1895, cu o ,,petrecere costumată” pe gheață. În exterior, clădirea și-a păstrat înfățișarea aproape neschimbată până în prezent. În interior au fost făcute transformări importante în regimul comunist, atunci când Casa Reuniunii de Patinaj a devenit restaurant. Acum, clădirea Olimpia va primi și o destinaţie nouă. Potrivit unei înţelegeri între Consiliul Județean şi Muzeul Judeţean de Istorie, aici ar urma să funcţioneze, după reabilitarea clădirii, un muzeul al sportului braşovean. Pentru asta însă, va fi nevoie de câteva lucrări în plus, care să asigure microclimatul muzeal, după ce aici s-au făcut unele reabilitări, fără a se ţine însă cont de noua destinaţie a clădirii.

Investiţie de peste 3,7 milioane lei pentru a pregăti spaţiile muzeale

Proiectul de hotărâre privind reabilitarea, consolidarea şi schimbarea de destinaţie a clădirii Olimpia, pentru noua destinaţie de muzeu, va fi supus aprobării în plenul Consiliului Judeţean, în şedinţa ordinară programată pentru vineri. Valoarea investiţiei se ridică la 3,793 milioane lei cu TVA inclus, din care, partea de construcţie şi montaje reprezintă 2,527 milioane lei, iar restul sunt costurile pentru studii, proiecte şi avize. Despre această investiţie se discută de mai multe luni, însă a fost nevoie de unele modificări în proiectul iniţial, pentru ca el să corespundă cerinţelor ISU, de protecţie la incendii.

Modificări în proiect pentru a crea microclimatul muzeal

În plus, şi soluţia tehnică privind sistemul de încălzire-aerisire, prevăzută la faza de DALI, era compatibilă cu funcţionarea unei clădiri fără o destinaţie specială, astfel că ulterior a fost nevoie de adoptarea unei soluţii tehnice corect calibrate cu destinaţia finală a clădirii, respectiv cea de muzeu, cu microclimat adecvat pentru expunerea de bunuri conform normelor de conservare în vigoare. În plus, după întocmirea planului de expoziţie s-a constatat că este nevoie şi de un sistem de uşi şi ferestre care să ajute la crearea unui microclimat stabil ferit de prea multă umiditate, lumină sau poluare, pentru ca păstrarea pieselor muzeale să fie în siguranţă, având în vedere că multe dintre acestea sunt din categoria de patrimoniu „Tezaur”. Astfel, caracteristicile tâmplăriei din lemn stratificat cu geam termopan culoare nuc, prinse iniţial în proiect, vor fi modificate cu lemn stratificat stejar cu geam de sticlă 4 anotimpuri şi duplex – care vor asigura o transmisie ridicată a luminii, izolare termică şi protecţie împotriva razelor solare. Muzeul Sportului şi Turismului Braşovean, de la Olimpia, este un proiect pe care Muzeul Judeţean de Istorie în va realiza cu ajutorul grant obţinut în Programul RO-CULTURA, finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2014 – 2021. După actualizarea indicatorilor tehnico-economici cu modificările de mai sus, urmează o nouă achiziţie de lucrări şi servicii, pentru amenajarea spaţiului muzeal, din punct de vedere al microclimatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE