2.7 C
Braşov
AcasăNationalPohta ce-a pohtit! Klaus Iohannis: Îl desemnez pe Nicolae Ciucă pentru a...

Pohta ce-a pohtit! Klaus Iohannis: Îl desemnez pe Nicolae Ciucă pentru a forma o echipă guvernamentală

l USR nu a participat la ”consultări”

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat ieri pe Nicolae Ciucă să formeze un nou guvern, în urma consultărilor cu partidele şi formaţiunile parlamentare, care au avut loc la Palatul Cotroceni. PNL, PSD, UDMR și reprezentanții minorităților au mers împreună la consultări, după ce au finalizat duminică discuţiile privind formarea noului guvern. USR a refuzat să se mai prezinte la discuții. După ce a fost desemnat de președintele Klaus Iohannis să formeze un nou guvern, Nicolae Ciucă a declarat că speră ca joi să obțină votul Parlamentului. „În ultimele zile am lucrat cu celelalte partide să putem să agregăm un program de guvernare și să se constituie o coaliție solidă în Parlamentul României, astfel încât să putem să realizăm un guvern care să asigure stabilitatea țării. Practic, cetățenii români așteaptă de la noi stabilitate și soluții pentru a fi în măsură să rezolvăm efectele produse de pandemia COVID-19, criza energetică și, de asemenea, să avem un program guvernamental care să fie în măsură să pună în aplicare deciziile necesare pentru implementarea PNRR și este cât se poate de evident că este pentru prima dată când în programul de guvernare avem un procent substanțial pentru ceea ce înseamnă derularea unui proiect de investiții solide și foarte bine aplicate în Romînia, precum și un program de măsuri sociale astfel încât să poată să fie acoperite toate problemele create de situația de criză în care ne regăsim. (…) Sper ca începând de joi să putem să ne apucăm serios de treabă la nivelul echipei guvernamentale”.

Florin Cîțu, despre coaliția cu PSD: Am ajuns la un compromis…

Florin Cîțu a declarat după discuțiile de ieri de la Cotroceni că s-a ajuns la un compromis. Potrivit acestuia, coaliția cu PSD nu este necondiționată. “Sunt două luni de zile în care nu s-a găsit majoritate și am ajuns la acest compromis. Facem această coaliție pentru că toate celelalte alternative erau mult mai dure. Este un moment important. Vreau să-i asigur pe români că această coaliție nu este necondiționată. Mă voi asigura că interesele românilor nu vor fi niciodată puse sub semnul întrebării și stabilitatea financiară a țării nu e pusă în pericol. Principiile liberale – voi lupta în continuare pentru ele. Am avut o echipă de negociere, am avut un președinte al echipei de negociere. A fost supusă la vot echipa de miniștri și a trecut cu majoritate. Ministerul proiectelor europene are un rol foarte important. PNRR rămâne în picioare și acolo sunt incluse toate reformele agreate cu Comisia Europeană. Aceasta va garanta o anumită traiectorie, e încă o garanție că tot ce am promis se va îndeplini. Reformele nu vor putea fi modificate”, a declarat Florin Cîțu.

Kelemen Hunor : „Cu toţii am căzut de acord să mergem pe această variantă de premier prin rotaţie”

UDMR îl susţine pe Nicolae Ciucă pentru poziția de premier pentru un an şi jumătate, urmând apoi să fie numit la conducerea guvernului un reprezentant al PSD, a anunţat ieri preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, după consultările de la Cotroceni.
„Cu toţii am căzut de acord să mergem pe această variantă de premier prin rotaţie: pentru următorul an şi jumătate să fie Nicolae Ciucă, apoi un premier PSD. Când ai o astfel de majoritate largă în Parlament, dincolo de problemele foarte de actualitate, trebuie să te gândeşti ce faci pe termen lung pentru România, ce reforme vrei să faci. Şi eu am spus că, din punctul nostru de vedere, suntem obligaţi să facem reforme mai consistente, inclusiv revizuirea Constituţiei în câteva puncte, dar nu am intrat în detalii, suntem obligaţi să avem proiecte de dezvoltare pe termen lung”, a declarat Kelemen Hunor.

„Bravo, Marcele! Ai luat și banii de pe pieptul mortului”

Potrivit unor surse participante la ședința PSD, înainte de votul dat în unanimitate pentru intrarea la guvernare, mai mulți lideri ai partidului l-au felicitat pe Marcel Ciolacu pentru „succesul” obținut la negocierile pentru formarea guvernului. Deși nu va avea premierul, PSD obține nouă ministere și secretarul general al guvernului. Printre ministerele de forță obținute de PSD se numără Transporturi, Muncă, Apărare, Sănătate sau Agricultură. „Bravo, Marcele! Ai luat și banii de pe pieptul mortului”, i-ar fi transmis Olguța Vasilescu lui Marcel Ciolacu, spun surse participante la ședință. Și secretarul general al partidului, Paul Stănescu, i-a spus președintelui PSD că este „un bun negociator, poate la fel de bun sau chiar mai bun ca Hrebenciuc”, spun sursele citate.

Cioloș: „Iohannis s-a poziționat ca fiind nașul acestei monstruoase coaliții”

După ce a anunțat că USR nu are niciun motiv să participe la consultările de la Cotroceni, președintele Dacian Cioloș a comentat: ”Res­pectăm rolul instituției prezidențiale, însă, din păcate, de data asta, constatăm că președintele Iohannis și-a abandonat rolul de mediator. N-a mai jucat rolul de președinte al tuturor românilor și s-a poziționat ca fiind nașul acestei monstruoase coaliții PNL-PSD-UDMR. USR nu poate să gireze constituirea unui nou FSN care, din acest moment, va deține întreaga putere în statul român și știm ce s-a întâmplat atunci când PSD s-a mai aliniat și aliat cu PNL, care au fost efectele asupra funcționării statului și știm și ce s-a întâmplat atunci când PSD a fost la butoane în anii trecuți. USR va conduce, din acest moment opoziția la acest bloc anti-reformator pentru că asta previzionăm că va fi acest guvern. E o coaliție din care face parte și PNL care nu mai are nimic de-a face cu liberalismul, din acest moment.USR nu va vota un guvern capturat de PSD, un partid care a masacrat legile justiției și care a gazat cetățenii români pe 10 august, din păcate, liderii PNL abandonează orice speranță de reformă a justiției și legitimează un guvern care are toate premisele să revină la metode patentate de Nicolicea și Iordache.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE