15.7 C
Braşov
AcasăStiri BrasovColacul de salvare al producătorilor? Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă a cerut ajutorul...

Colacul de salvare al producătorilor? Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă a cerut ajutorul Primăriei Braşov

Autor: Mihaela Parghel

- Advertisement -

l Duc sfecla la Luduș pentru procesare

Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr i-a lansat ieri o propunerea primarului municipiului Braşov, Allen Coliban, în contextul în care acesta dorea ca Municipalitatea să cumpere o parte din fosta fabrică de zahăr de la Bodpentru construirea unui parc industrial. În numele Asociaţiei, coordonatorul acesteia, Mihai Tatu, i-a propus edilului, în timpul ședinței de consiliu local, ca municipiul Brașov să achiziţioneze fabrica de la Bod, dar să îi menţină activitatea actuală, având în vedere că ea este încă ”funcţională”, deși în faliment. În acest fel, ar fi susţinuţi şi cultivatorii de sfeclă de zahăr din judeţele Braşov şi Covasna, spune Mihai Tatu, care a precizat că în prezent, datoriile fabricii şi ale antreprizei se ridică la aproximativ 6 milioane de euro.

Cultivatorii din Braşov şi Covasna transportă sfecla la 300 de kilometri distanţă, pentru procesare

- Advertisement -

Asociația Cultivatorilor de Sfeclă reprezintă interesele a aproximativ 400 de agricultori din Brașov și din Covasna. Aceștia cultivă sute de hectare de sfeclă, pe care odată recoltate, sunt nevoiți să le transporte pentru procesare la 300 de kilometri distanță, până la fabrica de la Luduș. „Situaţia de acum este de cascadorii râsului: cultiv 400 de hectare de sfeclă, recoltez 20.000 de tone pe care le duc la sute de kilometri distanţă pentru prelucrare, când am o fabrică la doar şapte kilometri distanţă”, a spus Tatu, în intervenţia pe care a avut-o în cadrul şedinţei de îndată convocate de primarul Allen Coliban. În același timp, în clădirile fostei fabrici de la Bod este adus zahăr vrac din Ucraina, care este împachetat aici.

Fabrica de la Bod e în faliment – cu datorii de 6 milioane de euro

Preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Sfeclă susţine că Primăria Braşov, în cazul în care ar cumpăra fabrica de zahăr de la Bod, o poate pune imediat pe picioare, întrucât echipamentele sunt funcţionale. „Înțeleg bine ce a spus primarul, legat de susţinerea unor investiţii aici. În toate afacerile fiecare are un interes. Noi, cultivatorii, avem interesul ca această fabrică să funcționeze, pentru terenurile pe care le avem”, a declarat Mihai Tatu, care a adăugat că, în afară de menţinerea afacerilor agricultorilor, el însuşi are de recuperat 5,4 milioane de la fabrica Bod şi astfel este dispus să se implice, cu agricultorii din Asociaţie, într-un astfel de proiect. La Bod, cultivatorii deţin 27% din activele antreprizei. Datoriile fabricii (cea care deţine terenurile) şi ale antreprizei (care are echipamentele şi utilajele) sunt de aproximativ 6 milioane de euro.

Propunere de schimb de terenuri Bod-Feldioara

Pentru a menţine Fabrica de zahăr şi în acelaşi timp, pentru a susţine şi interesul Primăriei Braşov de dezvoltare a unei zone destinate potenţialilor investitori, reprezentantul Asociaţiai Cultivatorilor de Sfeclă a lansat o propunere de schimb de terenuri. „Putem să găsim o soluție. Soluția mea: am în Feldioara 20 hectare de teren, între DN 13 și Gara Feldioara. Vă ofer acolo 60 de hectare de teren, cu rampă de descărcare, ca la Bod, cu legătură la transport calea ferată şi la gaz, în apropiere este staţia de epurare”, a declarat Mihai Tatu. „Nu noi am băgat în faliment fabrica. În scenariul de acum există două fabrici: una în faliment, cealaltă în insolvenţă. Varianta bună e ca municipiul să devină noul proprietar. Dacă noi cumpărăm terenul, suntem deschişi unui dialog real. Noi am putea fi parte a soluției ”, a răspuns Allen Coliban. În ceea ce priveşte un eventual schimb de terenuri, primarul a subliniat că este o diferenţă între terenul de la Bod, de care este interesată primăria, şi terenul de la Feldioara. Primul este în zonă industrială, cu toate utilităţile specifice, în timp ce la Feldioara este vorba despre un teren în intravilan, care ar avea nevoie de amenajări pentru a fi pus la dispoziţia unor potenţiali investitori. Dar pentru că propunerea de cumpărare a fabricii și a terenurilor aferente a căzut la vot, nici municipalitatea și nici cultivatorii nu vor avea vreun beneficiu în urma acestei discuții.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

1 COMENTARIU

  1. pe langa faptul ca este un monument al industriei romanesti, datorita vechimii ei, este si un furnizor de locuri de munca local. oare nu ar fi mai bine sa o cumpere Primaria si sa incerce sa gaseasca cat mai multi furnizori de sfecla, astfel incat prelucrarea sa se faca in mod continuu si nu periodic? Asta daca primarul nostru ar vrea sa ne arate ca este preocupat de brasoveni!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE