-0.6 C
Braşov
AcasăSportDan Calancea: „Suntem într-o reconstrucție forțată“

Dan Calancea: „Suntem într-o reconstrucție forțată“

l Selecționerul naționalei consideră că meciurile cu Islanda și Spania, din preliminariile CE 2023, sunt o radiografie exactă a baschetului feminin românesc

Brașoveanul Dan Calancea (55 de ani) a debutat pe banca echipei naționale feminine de baschet feminin a României. Săptămâna trecută România a trecut de Islanda 66-59, apoi duminică a pierdut categoric cu Spania, 52-107, ambele meciuri în preliminariile CE 2023. Calancea a vorbit pentru Prosport despre situația exactă a baschetului feminin românesc. „Cele două meciuri consider că sunt o radiografie exactă a baschetului feminin românesc. Aș sublinia și lucrurile pozitive, dar și cele negative. Aș insista totuși pe plusuri. Suntem într-o reconstrucție, o reconstrucție forțată, multe jucătoare nu au experiența necesară pentru un asemenea nivel. Cu Islanda a fost un meci disputat, putea câștiga orice echipă, deși nordicele sunt mai omogene. Au 7-8 jucătoare care sunt de trei ani împreună, au fost și în precedenta campanie. Noi nu ne puteam lăuda cu asta, dar totuși e important că am reușit victoria.
Foarte importantă a fost atitudinea noastră, m-a mulțumit… Poate o să vă surprind, dar și cu Spania, în ciuda eșecului clar, am avut atitudine “, a spus Calancea pentru Prosport.

Ungaria, surpriza grupei

Selecționerul spune că naționala Ungariei este surpriza grupei. „Grupa noastră e una dintre cele mai dificile din cele 10. Spania, indiscutabil, e formație de calibru, dar pentru mine surpriza e Ungaria, care cu puțină atenție putea învinge chiar Spania… Maghiarii se pare că au la nivel de societate, de guvern, o strategie vizavi de sport. Au în plus două jucătoare naturalizate, o jucătoare de 2.08 metri, în momentul de față e cea mai bună jucătoare de interior din Europa, în fine, o țară de la care ne putem inspira. Șansa noastră ar fi ca în următoarea „fereastră” să batem Ungaria acasă și Islanda în deplasare. Locul 1 se califică direct, cele mai bune 4 echipe de pe locul 2 merg și ele alături de Israel și Slovenia“, spune selecționerul „acvilelor“

Trebuie lucrat la baza piramidei

Selecționerul echipei României spune că baschetul românesc are nevoie de antrenori valoroși care să se implice serios încă de la nivel de copii și juniori. „Dacă aș avea bagheta asta magică aș schimba tot ce înseamnă la nivel de copii și juniori, ar trebui ca antrenorii să progreseze, să studieze zi de zi… Aș miza pe studiu zilnic, pentru că noi dacă nu vom avea antrenori pregătiți la nivel juvenil ne vom prăbuși!Simt că acum sunt prea puțini antrenori de copii, unii clar preocupați în sens pozitiv, dar trebuie lucrat foarte mult și bine! Dacă la baza piramidei nu avem antrenori valoroși, nu avem nicio șansă! “, a spus Dan Calancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE