8 C
Braşov
AcasăNationalCine îi mai crede? Ciolacu: Am negociat cu toții ca până joi...

Cine îi mai crede? Ciolacu: Am negociat cu toții ca până joi România să aibă Guvern

l Dacă PSD nu are premierul, să aibă Ministerul Finanțelor și invers

Marcel Ciolacu a declarat, aseară, că în urma ultimelor negocieri avute cu PNL și UDMR s-a agreat ca până joi România să aibă Guvern cu puteri depline. Președintele social democrat a mai precizat că încă se negociază dacă PSD sau PNL trebuie să fie primul partid care să preia mandatul de premier.
„După cum ştiţi, sunt două propuneri de prim ministru, una a PNL şi una a PSD. Din acest punct de vedere, singurul lucru, am încercat să creionăm cele două propuneri şi structurile guvernului, ţinând cont de cine va avea prin rotaţie primul prim-ministru. Nu am ajuns la o discuţie să hotărâm cine are prim-ministrul. Dacă noi insistăm, cum e corect, dacă nu avem prim-ministrul, Ministerul de Finanţe să fie la PSD şi cei de la PNL la fel de corect au insistat dacă nu au prim ministru să aibă Ministerul de Finanţe“, a spus Ciolacu. Ciolacu a repetat că până joi are siguranța că România va avea un guvern stabil, fiind finalizat programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR. „Vrem să construim un guvern funcţional şi o coaliţie, să fie toată lumea mulţumită ca şi echilibru guvernamental”, a mai afirmat liderul PSD. Negocierile vor continua astăzi, de la ora 12.00, a mai spus Ciolacu.

Nicolae Ciucă, premierul propus de PNL. Ciucă va conduce și negocierile cu PSD, în locul lui Cîțu

Liderii PNL au decis joi, în ședința Biroului Executiv Național, să îl propună pe Nicolae Ciucă pentru funcția de prim-ministru. Ciucă va conduce de acum negocierile cu PSD. Propunerea din ședința BEX ar fi fost făcută chiar de președintele partidului Florin Cîțu, susțin surse participante la ședință.Guvernul Ciucă va fi votat săptămâna viitoare, joi, 25 noiembrie, susțin surse politice. Prim-vicepreședinții PNL, Rareș Bogdan și Gheorge Flutur, au declarat joi, după ședința BEX în care liberalii au votat propunerea Nicolae Ciucă -premier, că „este cea mai bună soluție”, nominalizarea sa venind chiar din partea președintelui PNL Florin Cîțu. „Noaptea întotdeauna este un sfetnic bun. A fost o discuție absolut firească, cu toate opțiunile pe masă. Florin Cîțu a spus că orice membru al PNL poate fi premier. Am convenit împreună că Nicolae Ciucă e cea mai bună soluție. Din multiple motive, ce țin de cunoaștearea arhitecturii statului român, de situația pandemică, de parteneriatele statului român și de asemenea de capacitatea sa managerială”, a declarat Rareș Bogdan. „Propunerea Nicolae Ciucă a venit de la Florin Cîțu. (…) E capacitatea partidului de a înțelege că este mai importantă țara decât un om. Trebuie observată inclusiv la președintele Florin Cîțu această atitudine pragmatică și sinceră de a propune o soluție pentru a merge mai departe”, a explicat și Gheorghe Flutur. Întrebat dacă Florin Cîțu a pierdut după desemnarea lui Nicolae Ciucă, mai ales că negocierile cu PSD vor fi conduse de cel din urmă, Rareș Bogdan a declarat: „Florin Cîțu în niciun caz nu a pierdut, e în continuare președintele partidului, suntem în spatele său. Florin Cîțu e la fel de puternic ca până acum”.
Nicolae Ciucă este acceptat și de PSD. Zilele următoarele, președintele Klaus Iohannis va convoca partidele la consultări, la Palatul Cotroceni.

Kelemen Hunor, după nominalizarea lui Nicole Ciucă: Dacă totul merge bine, săptămâna viitoare vom avea vot pentru noul guvern

„Este decizia PNL, n-o să comentez, noi suntem în coaliţie şi în parteneriat.Noi l-am acceptat pe domnul Ciucă odată, am pregătit un program de guvernare, am pregătit o structură de guvern, deci, din acest punct de vedere, dacă pot să mă exprim aşa, poziţiile noastre au fost armonizate. Acum trebuie să vedem şi contribuţia colegilor de la PSD, ceea ce noi am inclus în mare parte în program. Au rămas câteva chestiuni legate de fiscalitate, de partea socială, o să discutăm în aceste zile, în acest weekend, şi luni să fim în măsură să spunem preşedintelui Iohannis: “Acesta este programul de guvernare, aceasta este structura de guvern”, şi să-l desemneze oficial pe Nicolae Ciucă”, a comentat liderul UDMR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE