0.3 C
Braşov
AcasăNationalTeste gratuite pentru certificatul verde la locul de muncă, doar 30 de...

Teste gratuite pentru certificatul verde la locul de muncă, doar 30 de zile. Tătaru: Fiecare persoană va beneficia de 10 teste

Deputații din Comisia de Sănătate au acceptat ieri ca angajații de la privat și de la stat să beneficieze fiecare de câte 10 teste gratuite COVID pentru intrarea la locul de muncă, însă doar pentru 30 de zile, față de propunerea anterioară de două luni. De asemenea, a fost propus un nou amendament la proiectul de lege: deputații discută dacă să fie recunoscute testele de anticorpi COVID, alături de vaccinare, testare și trecerea prin boală. Însă președintele Comisiei de Sănătate, Nelu Tătaru, a spus că „nu există o dovadă științifică” care să ateste validitatea acestei propuneri. El a spus că s-a acceptat ca în termen de 30 de zile angajații de la privat cât și cei de la stat să se poată testa gratuit cu 10 teste pentru fiecare persoană. Propunerea anterioară a PSD era ca doar persoanele nevaccinate de la stat să beneficieze de 20 de teste COVID pentru două luni.
„Aceste amendamente pot fi retrase”, a mai spus Tătaru, potrivit căruia nu există momentan un consens pe ele. „Vor exista discuții ulterioare”. Deputatul a precizat că impactul bugetar este de 110 milioane de lei pe lună. Întrebat despre propunerea ca testele de anticorpi COVID să fie luate în considerare la obținerea certificatului verde, în cadrul proiectului de lege, fostul ministru al Sănătății a spus că „au fost mai multe păreri, însă în acest moment nu e agreat, pentru că nu există dovadă științifică”.
Noi propuneri pentru legea certificatului verde au fost depuse la Comisia de Sănătate din Camera Deputaților. Mai mulți parlamentari cer ca analizele de anticorpi să fie recunoscute, alături de vaccinare, testul pozitiv mai vechi de 15 zile și testul negativ. Practic, inclusiv cei care au fost asimptomatici sau nu au declarat boala ar putea să obţină un certificat verde dacă legea este votată în această formă. Anterior, proiectul se blocase la Camera Deputaților, cameră decizională în acest caz. PNL luase, luni, decizia să se abțină de la votul pe amendamentul PSD privind alocarea de la stat a banilor pentru 20 de teste gratuite în primele două luni de la intrarea în vigoare pentru fiecare persoană nevaccinată angajată la stat. Cei care au contraindicație la vaccinare, care nu se pot vaccina, se vor putea testa gratuit. Certificatul verde prevede deocamdată doar vaccinarea anti-Covid, trecerea prin boală sau testarea. Fostul ministru al Sănătății a declarat că certificatul verde nu va ține cont de incidența cazurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE