2.7 C
Braşov
AcasăCititori(P) Tot ce trebuie să știți despre vodkă

(P) Tot ce trebuie să știți despre vodkă

Vodka este un preparat distilat de cereale sau cartofi care provine din ținuturile reci ale Estului: atât Polonia, cât și Rusia sunt mari producători și se consideră inventatorii acestei băuturi spirtoase înghețate. Cu toate acestea, disputa nu a fost rezolvată și probabil că este mai bine așa, să rămână puțin mister.

Vodka este poate cel mai rebel și atipic dintre toate distilatele: în timp ce whisky-ul, ginul, romul, tequila, grappa și brandy-ul încearcă să extragă toate aromele posibile din procesul de distilare și apoi se rafinează în lemn sau sunt aromatizate cu plante pentru a adăuga alte parfumuri și sugestii, vodka Belvedere face contrariul. Merge împotriva curentului, în căutarea purității unui gust intransigent, care ar putea părea contraproductiv, dar care în realitate ascunde un farmec incredibil.

Gândiți-vă că este una dintre cele mai apreciate băuturi spirtoase din lume, atât de mult încât până acum există producători excelenți de vodka și în nordul Europei, în Statele Unite și chiar și în Japonia.

Cum se produce vodka?

Numărul de distilări se schimbă, dar procesul este mereu același. Se macină cereale (orz sau grâu) sau cartofi și se adaugă apă și se fermentează cu drojdii selecționate, astfel încât acest fel de „bere” să ajungă la 8 grade de alcool.

În acest moment începem cu prima distilare: „berea” este încălzită, iar aburul este colectat într-un răcitor unde se condensează. La a doua distilare se elimină de obicei capetele și cozile, substanțele mai ușoare și mai grele, cum ar fi aldenii, esterii, dioxidul de sulf, care vor fi apoi redistilate într-un al doilea lot.

În acest moment, depinde de maestrul distilator să aleagă câte distilații sunt necesare. Adevărul este că, cu cât distilați mai mult alcoolul, cu atât mai mare este pierderea de substanțe altele decât alcoolul și, prin urmare, distilatul tinde spre neutralitate.

Dar distilarea făcută la nesfârșit pentru a obține un distilat cât mai neutru, din ce în ce mai lipsit de gust, este foarte costisitoare, așa că, în cazul tipurilor de vodka mai grosiere, se recurge la filtrarea cu carbon, pentru a purifica și mai mult distilatul.

Cazul cel mai extrem este reprezentat de o vodka suedeză, produsă cu apă pură luată direct dintr-un ghețar, a cărei inimă a fost distilată de 34 de ori. Și cu fiecare distilare, devine din ce în ce mai pură, dar se pierde 90% din volumul inițial.

Vodka: apa vieții

Chiar și numele vodka amintește de puritate: de fapt, cuvântul vodka înseamnă „apă” în multe limbi slave. Apă magică, o băutură care încălzește, reface și alungă frigul. Literalmente, vodka înseamnă apă mică sau voda.

Dar datorită unor manevre publicitare strălucite și unor cocktailuri grozave, precum Moscow Mule și Sex on the Beach, inventate pentru a lansa vodka pe piața americană, oamenii au descoperit că vodka este fabuloasă pentru prepararea de cocktailuri.

Vodka Belvedere fără gust nu schimbă aroma ingredientelor, dar le întărește cu propria sa grosime alcoolică: poate că cel care a inventat vodka a găsit piatra filozofală. Ginul este rășinos, romul este aromat, tequila este lisergică, cachaça este învăluitoare și fructată, vodka Belvedere este fierbinte și tăioasă și o puteți combina practic cu orice ingredient, suc, bitter, dulceață, vermut sau vin.

Cum se bea vodka?

Vodka Belvedere nu este tocmai o băutură de meditație, nu trebuie sorbită studiind fiecare nuanță într-un pahar în fața unui șemineu. De fapt, am putea spune că este o băutură de luptă, de turnat și băut ca și cum nu ar exista ziua de mâine. Trebuie servită rece, în pahare mici, ca chupito, dar nu faceți greșeala de a pune paharele în congelator sau de a servi vodka Belvedere în acele pahare super lungi, dar înguste și gogonate. Facem lucrurile cum trebuie, nu mai suntem în anii ’80.

Vodka: regina cocktailurilor

Vodka s-a născut pentru a face cocktailuri grozave precum Espresso Martini, White Russian, Moscow Mule, Cosmopolitan, Vodka Sour, Vodka Tonic, Kamikaze, Sex on the Beach, Screwdriver, Bloody Mary, Black Russian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE