8.7 C
Braşov
AcasăCititoriEste bine să știți: Cum ne influenţează temperaturile scăzute

Este bine să știți: Cum ne influenţează temperaturile scăzute

Multiple studii desfășurate de-a lungul timpului au demonstrat efectele benefice pe care le au temperaturile scăzute, în anumite condiții. Totuși răcirea vremii implică și factori de risc pentru sănătate. De exemplu, virusul gripal este mai stabil iarna, atunci când aerul este mai rece și uscat și, astfel, mai transmisibil. În plus, pacienții care suferă de afecțiuni cardiovasculare, cei cu astm sau cei cu eczeme, pot întâmpina dificultăți din cauza mercurului scăzut din termometre.

Ne îmbolnăvește frigul?

Cercetările au arătat că rata de transmitere a răcelilor în cazul persoanelor din medii cu temperaturi scăzute nu este mai ridicată decât în cazul persoanelor care se află într-un mediu cu temperaturi mai calde. Creșterea numărului răcelilor și gripelor în această perioadă a anului se datorează cel mai probabil combinației de mediu rece și uscat care este ideală pentru transmiterea acestor virusuri, și nu efectiv frigului.

Datul zăpezii la o parte crește riscul de atac de cord

Totuși, anumite activități specifice iernii predispun spre probleme medicale. De exemplu, datul zăpezii la o parte crește riscul de atac de cord deoarece temperaturile scăzute îngustează vasele de sânge și astfel se produce o creștere a volumului de muncă al cordului. De altfel, inima este solicitată suplimentar de orice activitate fizică desfășurată pe vreme rece, în special în cazul persoanelor cu afecțiuni medicale pre-existente: hipertensiune arterială, colesterol crescut sau diabet.

Vremea rece poate duce la dureri de cap

Una dintre cauzele durerilor de cap este îngustarea vaselor de sânge de la nivelul creierului și, implicit, reducerea fluxului sanguin. Vremea rece poate determina acest fenomen, în special în cazul persoanelor meteosensibile. Răcirea vremii atrage după sine scăderea umidității din aer și astfel pielea, cel mai mare organ al corpului, beneficiază de un procent mai scăzut de hidratare. Vântul poate usca și irita pielea, deteriorând bariera lipidică protectoare a acesteia, deci este nevoie de o îngrijire suplimentară a pielii în sezonul rece.
O altă problemă este faptul că una din principalele surse de vitamina D este reprezentată de transformarea unei anumite fracțiuni de colesterol în vitamina D3 ca urmare a expunerii la soare. Pe lângă faptul că radiația UV emisă de soare este mai redusă în timpul sezonului rece, oamenii au tendința de a petrece mai mult timp înauntru, deci se expun și mai puțin la soare. Deficitul de vitamina D include slăbiciune musculară, sensibilitate mai mare la durere și stare de somnolență.

Aerul rece poate declanşa astm bronşic sau bronşită

Temperaturile mai scăzute pot provoca spasme ale căilor respiratorii mici, ducând la îngustarea acestora și provocând dificultăți de respirație. Aerul rece poate declanșa astm bronșic sau bronșită sezonieră. Persoanele care au aceste afecțiuni ar trebui să fie pregătite să folosească medicația inhalatorie prescrisă de către medic pentru a evita episoadele severe și cronice de tuse. Un ajutor nesperat în această perioadă pandemică vine din purtatul măștii care, acoperind gura și nasul, menține căldura din respirație și încălzește aerul înainte ca acesta să intre în plămâni.

Articulații dureroase la frig?

Deși nu există dovezi științifice concludente că vremea rece sau umedă declanșează dureri articulare, o teorie este că aceasta cauzează o presiune mai scăzută a aerului în jurul articulațiilor ceea ce conduce la extinderea țesuturilor moi din jur, punând presiune suplimentară asupra articulației și astfel se poate ajunge la senzație dureroasă. O altă teorie este aceea că vremea rece provoacă direct contracția musculaturii, a țesuturilor conjunctive și a ligamentelor din jurul articulațiilor, implicând astfel nervii de la acest nivel care răspund prin senzație dureroasă. Mișcările ușoare sau cele efectuate împreună cu un kinetoterapeut sau un antrenor sportiv, pe lângă încălzirea articulațiilor pe care o produc, ajută și la prevenirea creșterii în greutate și deci prevenirea unei probleme suplimentare care să afecteze articulațiile.

Vremea rece afectează părul

Îngustarea vaselor de sânge de la nivelul pielii și degetelor cauzată de frig duce la reducerea fluxului de sânge și astfel este alterată furnizarea nutrienților și a oxigenului. Ca urmare a acestui mecanism, se ajunge la degradarea firelor de păr și fragilitatea unghiilor. În plus, temperaturile scăzute accelerează ritmul deshidratării de la nivelul pielii și unghiilor. O piele deshidratată, uscată, care și-a pierdut astfel elasticitatea, este mai predispusă spre tăieturi și alte răniri minore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE