6.7 C
Braşov
AcasăNationalSfinții Arhangheli Mihail şi Gavril: „La Mulți Ani” celor care poartă numele...

Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavril: „La Mulți Ani” celor care poartă numele Mihaela, Mihai, Gabriela, Gabriel!

l Tradiţii şi superstiţii. De ce este bine să aprinzi lumânări în această zi

Astăzi, creștinii îi prăznuiesc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Sărbătoarea este una foarte importantă și azi, românii țin mai multe tradiții și obiceiuri din bătrâni. Iată ce superstiții există de Sfântul Mihai și Sfântul Gavril, ziua în care cei care poată numele Mihaela, Mihai, Gabriela, Gabriel își serbează onomastica. Arhanghelul Mihail este cel care veghează la căpătâiul bolnavilor. Arhanghelul Gavriil este protectorul mamelor, fecioarelor şi pruncilor. Acestei zile îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă pentru a fi protejaţi de cele rele. Conform crestinortodox.ro, arhanghelul Gavril a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească întruparea Fiului lui Dumnezeu. Tot el a adus drepților Ioachim și Ana vestea zămislirii Maicii Domnului.
Despre Arhanghelul Mihail se ştie că poartă cheile raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului și veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască. Preoții susțin că Mihail este protectorul direct al călugărilor, al armatelor creştine, al voievozilor, care purtau cu ei pe câmpul de luptă icoana Marelui Arhanghel. Sfântul Arhanghel Gavril este protectorul fecioarelor creştine, al familiei creştine, protectorul mamelor care nasc copii, ca şi protectorul copiilor şi al călugăriţelor iubitoare de feciorie şi iubitoare de Hristos.
În viziunea populară, Sfinții Mihail și Gavril asistă la Judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omenești firești și purifică, prin post, conștiințele.

De ce e bine să aprinzi lumânări în această zi

În zonele muntoase, în care Arhanghelii erau celebrați și că patroni ai oilor, stăpânii acestor animale făceau o turtă mare din făină de porumb, numită „turtă arieţilor” (arieţii sunt berbeci despărțiți de oi). Această turtă se arunca în dimineața zilei de 8 noiembrie în târla oilor, odată cu slobozirea între oi a berbecilor. Dacă turta cădea cu fața în sus era motiv de bucurie în rândul ciobanilor, considerându-se că, în primăvară, toate oile vor avea miei. Dacă, dimpotrivă, turta cădea cu fața în jos era mare supărare în comunităţile bucovinene. În ziua praznicului celor doi Arhangheli, se fac pomeniri și praznice pentru cei morți. Rudele celor trecuţi în lumea celor drepţi aprind lumânări pentru ca cei răposaţi să aibă asigurată lumină călăuzitoare pe lumea cealaltă.Tot în această zi, finii duc colaci nașilor. Nu este obicei întâmplător, deoarece, la cununie, cele două lumânări ținute de nași sunt simboluri ale celor doi Arhangheli, Mihail și Gavril. Ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril se serbează fiindcă ei iau sufletele oamenilor când mor. Se spune că cel care lucrează în această zi de mare sărbătoare se va chinui în ceasul morții până la ieșirea sufletului.

Arhanghelul Gavril, ocrotitor al mamelor şi pruncilor

Se spune că Arhanghelul Mihail este cel care eliberează Soarele şi Luna de la demoni atunci când aceştia le fură, la eclipse. Are putere şi asupra soţiei lui Scaraoţchi, Mamăreaua, care vrea să dea drumul gerului pe pământ, acesta nelăsând-o. La rândul său, Gavril este perceput drept un ocrotitor al mamelor şi al fecioarelor, dar şi al pruncilor şi al copiilor. În icoane, este reprezentat ţinând în mână un crin sau o călimară şi o pană, simboluri ale rolului său de mesager, dar şi al purităţii sale şi al iubirii faţă de adevăr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE