-0.6 C
Braşov
AcasăCititoriSfat Expres: Cum scapi de bătătura din talpă

Sfat Expres: Cum scapi de bătătura din talpă

Bătăturile se dezvoltă în zonele de frecare, de obicei pe mâini sau picioare. Adesea ele se formează pe tălpile piciorului și rezultă de obicei din purtarea de pantofi care sunt prea strânși sau care nu se potrivesc. Practic, bătăturile se formează ca un scut de apărare, fiind un răspuns la presiune sau frecare pentru a proteja pielea de dedesubt de deteriorare.

Cum apar bătăturile
Pantofii necorespunzători pot determina formarea unei bătături pe talpa piciorului. Este un petic dur pe stratul exterior al pielii. Când fricțiunea aplică presiune repetată pe piele, se dezvoltă bătături. Denumirea medicală a acestei îngroșări este hiperkeratoză.Corpul folosește hiperkeratoza pentru a proteja pielea de frecări repetate, presiune sau iritații. Pe talpa piciorului se formează bătături care tind să se dezvolte în apropierea bazei degetelor de la picioare. O bătătură se formează de obicei atunci când pantofii nepotriviți sau strâmți se freacă de tălpile picioarelor. Pe măsură ce fricțiunea continuă, se dezvoltă un strat dur de piele exterioară pentru a proteja pielea de dedesubt. În unele cazuri, modul în care merge o persoană poate provoca această întărire a pielii, posibil din cauza unei deformări a piciorului sau a degetelor de la picioare sau a unei operații recente.

Simptome
Bătăturile nu sunt de obicei dureroase. Cu toate acestea, pot deveni decolorate după ceva timp – se poate forma un fel de zonă maro, neagră sau roșie sub pielea întărită. Acest lucru se întâmplă atunci când o cantitate mică de sânge se strânge între pielea îngroșată și pielea obișnuită de dedesubt. Majoritatea bătăturilor dispar treptat când se oprește fricțiunea. Unii oameni le consideră inestetice și ar prefera să le elimine decât să aștepte să se estompeze.

Cum tratezi bătăturile
Înmoaie zona în apă caldă timp de aproximativ 5-10 minute sau până când pielea se înmoaie.
Înmoaie o piatră ponce în apă caldă, apoi pilește ușor bătătura pentru a îndepărta pielea moartă. Mișcările circulare sau laterale funcționează cel mai bine.
Ai grijă să îndepărtezi doar o cantitate mică de piele. Dacă iei prea mult, pielea îngroșată poate sângera și poate duce la infecție.
Hidratarea zilnică cu o loțiune sau o cremă care conține acid salicilic, lactat de amoniu sau uree va ajuta la înmuierea treptată a acestor părți dure.
Bandajele, tampoanele și alte produse care conțin acid salicilic pot ajuta, de asemenea, la reducerea sau scăderea bătăturilor.

Cum să previi bătăturile
Cel mai bun mod de a preveni bătăturile este de a purta pantofi care se potrivesc bine. Pantofii cu toc jos, confortabili, care au suficient spațiu în jurul degetelor de la picioare sunt o alegere bună. Purtarea șosetelor poate contribui, de asemenea, la reducerea frecării și la scăderea probabilității apariției acestor mici neplăceri.

Diferența dintre neg și bătătură
Oamenii confundă uneori bătăturile cu un tip de negi care se formează pe picioare. Un neg este o infecție a pielii cauzată de virusul papilomului uman. Oamenii contractă adesea infecția mergând desculți. Negii plantari tind să fie duri și plați. De obicei, au margini bine definite și o suprafață aspră. Acești negi sunt de obicei de culoarea pielii cu puncte negre mici. În timp ce medicii credeau cândva că aceste puncte reprezintă vase de sânge coagulate, cercetările indică faptul că ele pot reprezenta mici colecții de sânge în stratul superior al pielii, numită epidermă. Negii pot fi dureroși. Cei care au astfel de negi pot folosi preparate fără prescripție medicală de acid salicilic pentru a-i trata. Dacă simptomele se agravează sau nu se rezolvă în timp, e obligatoriu să meargă la un dermatolog

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE