2.6 C
Braşov
AcasăNationalNegocieri încurcate: Cîțu, schimbare de ton față de USR

Negocieri încurcate: Cîțu, schimbare de ton față de USR

l PSD a cerut jumătate de ministere ca să intre în noul Guvern
l Ciucă are mandat să negocieze cu USR

Președintele PNL, Florin Cîțu, a schimbat din nou optica negocierilor, în condițiile în care nu are nicio susținere parlamentară, cu câteva zile înaintea expirării termenului la care Guvernul Ciucă trebuie să ceară votul de învestitură. Cîțu s-a răzgândit pe tema revenirii USR la guvernare și spune că premierul desemnat Nicoale Ciucă are mandat să negocieze cu foștii parteneri refacerea Coaliției.

PSD a vrut 7 din cele mai tari ministere

Declarațiile lui Cîțu apar în contextul în care negocierile PNL-PSD au eșuat marți seara la întâlnirea de la vila Lac. Cîțu spune că „nu se poate reface USL”. Asta, însă după ce PSD a declarat că nu susține un guvern minoritar și a cerut jumătate din ministere, printre care Finanțele, Transporturile, Internele și Justiția, ca să intre la guvernare. În acest context, Cîțu și-a schimbat ieri tonul și abordarea față de USR. „Trebuie să fie o discuție cu cei de la USR. Domnul Nicolae Ciucă are mandat să negocieze cu USR. Trebuie să discutăm bărbătește, față în față. Sigur că pot reveni la guvernare”. Premierul desemnat Nicolae Ciucă poate cere flexibilizarea mandatului de negociere, a mai spus Cîțu, „Trebuie să fie o discuție cu USR și apoi putem cere în partid o flexibilizare. Acum lucrurile sunt puse invers. Domnul Ciucă are atributul de a discuta cu USR. Dacă USR vor, putem vedea în ce formă putem reface coaliția”, a declarat Florin Cîțu.

Cioloș negociază cu Ciucă

Potrivit surselor HotNews.ro premierul desemnat Nicolae Ciucă a discutat ieri, în cursul dimineții, cu Dacian Cioloș. Sursele citate spun că Cioloș i-ar fi spus lui Ciucă ca USR este dispus să refacă Coaliția și a solicitat să fie reluate discuțiile privind programul de guvernare și o listă de miniștri. Declarația președintelui PNL apare după întâlnirea la vila lac dintre liderii PNL și PSD de marți seară. La negocieri, PSD ar fi cerut șapte ministere pentru intrarea asumată la guvernare însă liberalii au refuzat. Pe de altă parte, reamintim că Florin Cîțu s-a opus până acum refacerii Coaliției cu USR si revenirea acestora la guvernare. Cîțu a pledat în interiorul PNL pentru un guvern minoritar, deși în urma întâlnirii de la Cotroceni de la începutul săptămânii președintele Klaus Iohannis a solicitat schimbarea de către PNL a mandatului premierului desemnat.

Condițiile PNL și ale USR

Liberalii ar dori o refacere a coaliţiei cu cei de la USR, dar în anumite condiţii, şi anume ca structura Executivului să se păstreze la nivel de portofolii, însă miniştrii propuşi de USR să nu fie dintre cei care au votat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu, au declarat surse liberale pentru News.ro. Una dintre variantele cu care vor sa intre la discuţii liberalii este ca USR sa nominalizeze în Executivul Ciucă doar persoane care nu au mai fost miniştri. USR a anunţat, deja, oficial, că în cazul refacerii coaliţiei ei preferă să se păstreze aceeaşi structură a Executivului din 2020, însă vor o negociere clară a protocolului coaliţiei, în privinţa luării deciziilor şi a planului de reforme. Purtătorul de cuvânt al USR Ionuţ Moşteanu a declarat miercuri, 27 octombrie, că USR e pregătit să negocieze cu PNL refacerea coaliției de guvernare însă subliniază că liberalii trebuie mai întâi să pună capăt negocierilor cu PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE