1.9 C
Braşov
AcasăNationalEste Ciucă sabotat? Cîțu blochează orice negociere pentru noul guvern

Este Ciucă sabotat? Cîțu blochează orice negociere pentru noul guvern

l Liderul PNL anunță că Nicolae Ciucă le propune un armistițiu politic PSD și USR pentru a susține un guvern minoritar PNL-UDMR
l USR nu va susține un guvern minoritar
l PSD ia în calcul trei scenarii: intrarea la guvernare, susținerea unui guvern minoritar PNL-UDMR sau „opoziție totală”
l Ciucă recunoaște că se află într-un „blocaj sever”

Liderul PNL, premierul intermar Florin Cîţu, a declarat aseară că premierul desemnat a trimis către liderii partidelor parlamentare un document care propune PSD și USR un armistiţiu, prin care să susţină un guvern minoritar PNL-UDMR, pe o perioadă determinată. Premierul desemnat nu a făcut însă declarații.. În schimb, se pare că premierul desemnat Nicolae Ciucă a primit undă verde de la Cotroceni, luni seară, pentru a negocia o majoritate stabilă atât cu USR cât și cu PSD, susțin surse politice pentru HotNews.ro. Surse politice au declarat și pentru Digi24.ro că, luni seară, președintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu premierul desemnat Nicolae Ciucă și cu președintele PNL Florin Cîțu, unde a fost discutat inclusiv scenariul refacerii coaliției cu USR. Florin Cîțu nu vrea însă să renunțe la varianta unui guvern minoritar PNL-UDMR, cu riscul unui nou eșec în formarea guvernului.

Cîțu nu vrea refacerea coaliției

„Premierul desemnat a trimis către liderii politici ai partidelor un document, un armistițiu, prin care toate partidele vor susține acest guvern minoritar pe o perioadă limitată și vom susține în Parlament până trecem de această iarnă. Între timp avem timp să discutăm. Venim cu acest document, îl semnăm toți liderii politici. Dacă liderii politici nici acum nu înțeleg să deblocăm criza, ne îndreptăm cu pași repezi spre o situație pe care nu o mai putem gestiona”, a spus Cîțu. Premierul interimar a mai menționat aseară că documentul abia a fost trimis și încă nu au primit răspunsuri din partea liderilor politici. El a amintit că PNL nu a decis un nou mandat de negociere cu USR și PSD pentru formarea unui guvern. „În acest moment avem mandat de la partid doar pentru un guvern minoritar PNL-UDMR, cu susținere în Parlament. Fac apel din nou la responsabilitate la președinții celor două partide, USR și PSD, să facă ceea ce au spus până acum, că vor să avem un guvern, să fim responsabili”, a afirmat Florin Cîțu.

„Nu există o flexibilizare a mandatului”

Președintele PNL susține că liberalii nu au votat un nou mandat care să permită flexibilizarea negocierilor cu PSD și USR. „Nu există o flexibilizare a mandatului. Dacă exista o flexibilizare, se putea face doar în BPN. Rămâne așa cum am stabilit. Nu facem astăzi niciun BPN. Ne gândim la opțiuni. Vom continua discuțiile cu cei de la USR și ceilalți parlamentari pentru a vedea care sunt condițiile în care ar vota un guvern minoritar”, a precizat Cîțu.

Liderii PSD discută trei variante propuse de Ciolacu

Liderii PSD au discutat ieri, într-o ședință restrânsă, variantele de lucru în actuala criză politică. Potrivit unor surse participante la ședință, președintele PSD le-a prezentat cele trei variante pe care le are partidul: intrarea la guvernare, susținerea unui guvern minoritar PNL-UDMR sau „opoziție totală”. „Au fost analizate toate variantele cu avantaje și dezavantaje. Unii ar vrea la guvernare, alții nu”, susțin sursele citate. „Nu am discutat despre niciun nume de ministru. Mai întâi să stabilim că intrăm, apoi negociem ministerele și abia după vom stabili nume de miniștri.” În ceea ce privește susținerea unui guvern minoritar, aleșii PSD au cerut conducerii partidului să primească garanții că vor obține fonduri de la guvern, dacă vor vota pentru învestirea unui executiv PNL-UDMR. La ultima alocare de bani din fondul de rezervă al premierului PSD a primit doar 15% din suma totală de un miliard de lei distribuită autorităților locale. Marcel Ciolacu le-a transmis liderilor să se gândească la propunerile făcute, astfel încât în aceste zile să poată fi luată o decizie, conform digi24.ro.

Liberalii nu sunt de acord cu intrarea PSD la guvernare

În același timp, liberalii nu sunt de acord cu intrarea PSD la guvernare. Florin Cîțu a declarat, marți, înaintea unei ședințe cu premierul desemnat și prim-vicepreședinții partidului, că mandatul lui Nicolae Ciucă este pentru formarea unui guvern minoritar, fără PSD sau USR. Între conducerea PSD și premierul desemnat au existat mai multe discuții telefonice și o întâlnire, duminică, la care au participat și Florin Cîțu și prim-vicepreședinții PNL la care nu s-a ajuns la nicio înțelegere. „De duminică nu ne-a căutat nimeni. Nu poți negocia la telefon, e ridicol”, spun surse din PSD, apropiate discuțiilor.

Ciucă a avut o discuție cu Cioloș

După eșecul discuțiilor cu PSD, premierul desemnat a avut o discuție și cu președintele USR Dacian Cioloș care l-a informat că nu va susține un guvern minoritar. USR va vota guvernul doar dacă se reface coaliția.

Premierul desemnat recunoaște că se află într-un „blocaj sever”

„România este astăzi într-o situație grea din punct de vedere medical și politic. (…) De trei săptămâni țara noastră funcționează cu un guvern interimar, iar o primă tentativă de rezolvare a crizei în care ne aflăm a eșuat săptămâna trecută. A doua încercare, a cărei responsabilitate mi-a fost încredințată în urmă cu cinci zile, se lovește, din păcate, de un blocaj sever. Cel mai important lucru pe care îl pot face acum este apelul la conștiința dumneavoastră de cetățeni români, la patriotismul și rațiunea domneavoastră”, scrie preierul desemnat în scrisoarea-armistițiu. Nicolae Ciucă le cere partidelor un armistițiu pentru a da „șansa României să respire și să se vindece”. „Vă propun un armistițiu politic. Să dăm șansa României să respire și să se vindece, să-și adune forțele și să-și recâștige încrederea în viitor. Un astfel de armistițiu nu ar însemna abandonarea valorilor și intereselor politice ale partidelor parlamentare, ci prioritizarea unor valori și interese mai înalte, care privesc toți cetățenii și întreaga țară. Cred că un armistițiu este soluția pentru ieșirea României din această criză”, a mai scris premierul desemnat în scrisoarea trimisă liderilor PSD și USR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE