1.9 C
Braşov
AcasăStiri BrasovUrșii din munţii Făgăraşului, numărați: sunt 17-18 / 100 km pătrați

Urșii din munţii Făgăraşului, numărați: sunt 17-18 / 100 km pătrați

Autor: M.P.

283 de exemplare de urs au fost identificate, în Munții Făgărașului, prin aplicarea celei mai moderne metode de „numărare” a animalelor sălbatice, care presupune recoltarea unor probe de ADN. Aceste probe au fost analizate de Fundaţia Conservation Carpathia, care estimează că există, în zona pe care o administrează, din munţii Făgăraş, o densitate de 17 -18 urşi pe 100 de kilometri pătraţi.

Metoda genetică elimină posibilitatea numărării multiple a exemplarelor

Metoda genetică de monitorizare a populațiilor de animale sălbatice este una dintre cele mai relevante și precise metode care estimează numărul de indivizi de pe o anumită suprafață, și poate analiza dinamica populației în timp și spațiu, spun reprezentanţii Fundaţiei Conservation Carpathia. „Spre deosebire de metoda clasică ce se bazează pe măsurarea incertă a urmelor sau pe observații directe, genetica oferă o imagine clară asupra indivizilor eliminând posibilitatea de a număra un exemplar de mai multe ori pe diferite fonduri cinegetice. Practic, sunt colectate probe non-invazive de ADN, excremente sau păr, care sunt analizate în laboratoare de specialitate. Astfel de studii obiective reprezintă pași importanți în procesul de monitorizare a populației de urși. Datele științifice trebuie să stea la baza deciziilor noastre de management, atât pentru a ne asigura că nu pierdem această specie cât și pentru a înțelege conflictele și a întări coexistența cu oamenii”, a declarat Ruben Iosif, specialist faună la Fundația Conservation Carpathia.

Cum s-a realizat monitorizarea

Pentru a extrage aceste date au fost colectate 700-750 de probe per sesiune de monitorizare. După parcurgerea tuturor văilor și a muchiilor principale din zona de studiu, de aproximativ 1200 de kilometri pătraţi din Munţii Făgăraş, au fost colectate excremente și fire de păr pe care urșii le-au lăsat în urmă. În perioada 2018-2019, probele de ADN au fost analizate la un laborator al Universității din Ljubljana unde prin secvențiere de ADN a fost identificată amprenta genetică a fiecărui individ. Astfel, s-a obținut numărul de urși observați, iar în funcție de rata de recapturare a acestora a fost estimată mărimea totală a populației studiate.
Reprezentanţii Fundaţiei Conservation Carpathia spun că replicarea acestui studiu după cinci ani va permite înțelegerea tendinței populației în vederea stabilirii unor politici pe termen lung de protejare a acestei specii și pentru a diminua conflictele cu oamenii. De altfel, Fundația folosește aceste date științifice pentru a administra conflictele urs-om pe fondurile cinegetice pe care le administrează. De exemplu, colectează probe de la atacurile urșilor în gospodării și identifică urșii problemă în populația deja cunoscută, astfel încât să cunoască magnitudinea problemei înainte de a lua măsuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE