4.8 C
Braşov
AcasăComunicatePoliția Brașov: Siguranța dvs. contează!

Poliția Brașov: Siguranța dvs. contează!

Dacă vă confruntați cu situația de a fi victime ale violenței în familie, Poliția Brașov vă recomandă ca atunci când izbucnește un episod cu violențe fizice, să sunați imediat la 112, iar dacă vă aflați în imposibilitatea de a ajunge la telefon, să strigați ca să fiți auziți de vecini și cereți ajutor.

Trebuie să știți faptul că atunci când sunt reclamate acte de violență domestică, pentru verificarea acestora şi în scopul obţinerii de probe cu privire la aspectele ce fac obiectul sesizării, poliţiştii au dreptul de a pătrunde în domiciliul sau reşedinţa oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum şi în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă sesizarea indică în mod expres că actele de violenţă domestică au loc sau au avut loc în spaţiile respective.

Dacă situațiile o impun, polițiștii pot emite ordine de protecție provizorii până la 5 zile, impunând agresorilor mai multe obligații sau interdicții:
• evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
• reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună;
• obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
• obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;
• obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.    
Procurorul de la parchetul competent decide cu privire la necesitatea menținerii măsurilor de protecție dispuse de organul de poliție în termen de 48 ore de la emiterea ordinului de protecție provizoriu.

Dacă agresorii sunt violenți sau au încălcat obligațiile și restricțiile impuse, față de aceștia se poate aplica masura reținerii preventive pe durata de 24 ore (conf. Art. 209 CPP)

În exercitarea atribuţiilor de supraveghere a respectării ordinului de protecţie, organele de poliţie pun în aplicare măsuri de prevenire a nerespectării hotărârii, care pot consta în:
• efectuarea de vizite inopinate la locuinţa persoanei vătămate,
• apelarea telefonică de control a victimei/agresorului,
• solicitarea unor informaţii din partea vecinilor, colegilor de la locul de muncă al victimei/agresorului, de la unitatea de învăţământ frecventată de victimă/agresor sau din partea altor persoane care ar putea furniza informaţii relevante,
• orice alte modalităţi specifice activităţii poliţieneşti.

În cazul în care se constată sustragerea de la executarea ordinului de protecţie, va fi sesizat organul de urmărire penală. Sesizarea poate fi făcută atât de către victime cât și de către martori.

Încălcarea oricărei măsuri dispuse prin ordinul de protecție constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani” (conform art. 47 din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, republicată, cu modificările și completările ulterioare).

Nu așteptați să fie prea târziu pentru dvs și cei apropiați!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE