12.4 C
Braşov
AcasăCititoriSfat Expres: Hreanul te scapă de durerile de cap

Sfat Expres: Hreanul te scapă de durerile de cap

Hreanul este o plantă folosită în medicina populară românească încă din vremurile străvechi. Cataplasmele cu frunze aplicate pe frunte erau folosite ca leac pentru durerile de cap, rădăcina vindeca gâlcile, iar ceaiul de flori alungă răceala. În vremurile noastre, puţini sunt cei care mai cunosc calităţile hreanului şi îl folosesc în scopuri terapeutice. Rădăcina de hrean este bogată în vitamine (B şi C), minerale, substanţe cu efecte antibiotice, enzime, fitohormoni, fiind din această cauză şi un excelent aliment.

Tinctura de hrean, bună pentru reumatism

Tinctura de hrean este produsul naturist cel mai indicat ca adjuvant în adenomul de prostată, prostatită, litiază renală, rabie, pielocistită, hipertiroidism, hipertrofie benignă de prostată, gripă sau reumatism. Ea se poate cumpăra de la magazinele naturiste sau se poate prepara acasă.Pentru prepararea în casă se aleg rădăcini de hrean, cât să încapă într-un borcan de 350 ml. Rădăcinile curăţate de impurităţi se dau pe răzătoarea mică şi se aşază în borcan. Peste acestea se adaugă alcool alb de 80 de grade. După o săptămână, se strecoară şi se poate consuma. Se administrează intern în tratamentul gripei şi virozelor respiratorii câte o linguriţă de trei-patru ori pe zi, de preferinţă după masă. Hreanul uşurează respiraţia, ajutând la eliberarea căilor respiratorii.

Cataplasme pe frunte

Extern, se folosesc aplicaţii cu tinctură de hrean diluată, o linguriţă la 50 ml de apă sau cataplasme din două linguriţe de hrean date pe răzătoare. Aşezate în zona frunţii, acestea au efecte excelente în sinuzite sau pentru combaterea durerilor de cap.

Recomandat în gingivite şi parodontoze

Clătirea îndelungată a gurii cu tinctură (20-30 de picături diluate în 50 de ml apă) este un remediu eficient pentru stomatită. Rădăcina de hrean dată pe răzătoare este un excelent remediu în multe probleme de sănătate. Stimulează circulaţia la nivelul gingiilor, motiv pentru care este recomandată în gingivite şi parodontoze.

Hreanul trebuie folosit cu precauţie

Hreanul trebuie folosit însă cu precauţie de persoanele care suferă de afecţiuni digestive (colon iritabil, ulcer sau gastrită hiperacidă). De asemenea, aplicaţiile externe cu hrean pot să facă mai mult rău celor care suferă de alergii ale pielii.

Articolul precedentTrucuri în gospodărie
Articolul următorBancul zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE