8.6 C
Braşov
AcasăCititoriSfat Expres: Pregătirea mușcatelor pentru sezonul rece

Sfat Expres: Pregătirea mușcatelor pentru sezonul rece

Mușcatele sunt printre cele mai populare flori care cresc în ghiveci. Fie că le țineți pe balcon, pe terasă sau în curte, acum acestea încep deja să simtă că se apropie iarna. Pentru a le ajuta să treacă cu bine de sezonul rece, ele trebuie puse într-un loc ferit de ger și, înainte, au nevoie de o pregătire care include câțiva pași simpli ce trebuie urmați dacă vreți ca ele să își recapete frunzele și florile și în anul următor.

Pașii care trebuie urmați pentru transplantare

Mai întâi, mușcata trebuie udată din abundență, până când solul se va îmbiba cu apă. Dacă rădăcinile sunt prea mari, mai puteți tăia din ele, însă nu prea mult, pentru a nu afecta planta. Următorul pas este îndepărtarea frunzelor uscate, dar și lăstarilor sau florilor uscate, pentru a forma o tufă mai frumoasă pentru sezonul următor. De asemenea, experții recomandă să fie tăiată jumătate din înălțimea plantei. Locul în care este așezată în casă este foarte important, pentru că mușcată va avea nevoie de lumină. Ar fi bine ca planta să beneficieze de lumina soarelui, pentru a stimula și creșterea frunzelor. Ghiveciul trebuie rotit în fiecare săptămână, pentru ca planta să primească lumina uniform. În sezonul rece, planta va avea nevoie de apă doar de 1-2 ori în fiecare săptămână.

7 sfaturi utile

1. Nu schimbați ghiveciul toamna. Nu se recomandă ca plantele să fie mutate în alt vas, dar se poate completa ghiveciul cu pământ.
2. Nu se mai face fertilizare pentru plantele care vor intra în repaus – adică dacă le puneți în pivniță, spre exemplu. Dacă intenționați să le mutați în casă, atunci mușcatelor li se poate aplica doar jumătate din doza de îngrășământ, o singură dată pe lună.
3. Se curăță frunzele (și lăstarii) uscate sau bolnave, se spală de praf și se stropesc cu fungicid și insecticid, insistând pe pământ.
4. Se renunță la plantele bolnave sau foarte firave care au șanse minime să supraviețuiască peste iarnă. Este obligatoriu să aruncați mușcatele care sunt atacate de dăunători. În această selecție, ar fi bine să luați în calcul și faptul că florile care au peste trei ani s-ar putea să nu își mai recapete vigoarea care o doriți în anul viitor, așa că ați putea renunța la ele, înlocuindu-le cu plante mai tinere.
5. Înainte de a le depozita pentru iarnă, cu o săptămână înainte se scurtează puternic lăstarii la mușcate (3-4 noduri).
6. Mușcatele sunt printre ultimele flori care rămân afară toamna, însă trebuie avut grijă să le mutăm la loc ferit de ger înainte de a se instala nopțile reci.
7. Am lăsat la final cel mai important lucru: spațiul în care vor ierna mușcatele trebuie și el pregătit. Se poate opta pentru o pivniță, un garaj bine izolat, dar care să aibă o sursă de lumină. Țineți minte că mușcata comună are nevoie de temperaturi de 5-10 grade Celsius, în timp ce mușcata curgătoare este mai sensibilă la frig și îi trebuie cel puțin 10 grade Celsius. Pe perioada cât sunt păstrate, mușcatele au nevoie să fie udate rar, atunci când pământul din ghiveci este complet uscat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE