4.7 C
Braşov
AcasăCititoriSfat Expres: Reguli pentru murături bune

Sfat Expres: Reguli pentru murături bune

Există patru reguli generale care se aplică tuturor legumelor conservate, indiferent că sunt în saramură sau în oțet.
1. Igiena materiilor prime, a ustensilelor, recipientelor și modului de lucru este esențială, atunci când faceți murături! Fiind un proces de fermentare, acesta este produs de microorganisme vii. Ultimul lucru de dorit este ca bacteriile benefice, care fac să aibă loc procesul de murare, să intre în concurență cu alte microorganisme. Ciuperci, bacterii, mucegaiuri, toate pot afecta negativ murăturile. Vom folosi, așadar, borcane și capace sterilizate. Vom opări cu apă clocotită butoiașele pentru murături și vom spăla în multe ape reci legumele.
2. Pentru murături, alegeți legume ajunse la gradul optim de maturitate/coacere. Excepție fac gogonelele. Toate legumele folosite trebuie să fie foarte sănătoase, fără pete, urme de mumifiere sau alte defecte.
3. Nu puneți mai multe murături decât puteți consuma! Murarea este într-adevăr un procedeu eficient de conservare, dar își are limitele sale. E păcat să puneți murături care să ajungă în primăvară la tomberon.
4. Asigurați-vă că aveți unde să le depozitați! Condițiile optime de păstrare pentru murături implică spații întunecoase și răcoroase. Mă refer la cămări bine ventilate, beciuri uscate și foarte curate etc.

Reguli pentru murături în saramură

Murăturile în saramură sunt probiotice naturale și au un efect benefic asupra imunităţii. Spre deosebire de cele făcute cu oțet, murăturile în saramură nu conțin zahăr și nici ingrediente
1. Sare
Multe voci susțin că iodul, prezent în sarea de masă din comerț, ar influența negativ murăturile. Pe de altă parte, există studii, realizate de oameni de știință, care demonstrează că acest mineral nu are o influență decisivă și negativă asupra calității murăturilor. Indiferent de proveniență și compoziție, atât timp cât este recomandată pentru murături și alte conserve, e bună și pentru murăturile noastre. Fie că este vorba despre conținutul de iod sau despre alte substanțe adăugate, e mai bine ca murăturile noastre să conțină, pe cât posibil, doar NaCl și nu alte substanțe.
2. Apă
Este știut că apa de la rețea este tratată cu clor. Dacă acesta este într-o cantitate acceptabilă, nu va fi o problemă pentru murăturile noastre. De multe ori, însă, apa de la rețea e și foarte dură. Dacă sunteți în această situație și aveți cumva acces la o sursă de apă de izvor sau la o fântână bună, este, evident, o bună soluție pentru murături. Această apă, însă, care provine din surse necontrolate, ar trebui să fie fiartă și răcită, pentru a ne asigura că am scăpat de eventualele microorganisme pe care ar putea să le conțină. O alternativă mai practică este apa plată, care poate fi folosită cu succes pentru murături.
3. Temperatură
Tradițional, murăturile în saramură, fie că e vorba despre varză, fie despre alte legume, se puneau după Sfântul Dumitru, care este serbat, conform calendarului ortodox, pe 26 octombrie. Tradiția asta are o bază practică, pentru murături în saramură fiind indicată o temperatură stabilă, în jurul a 10-15 grade, atât atunci când le punem, cât și pentru păstrare. Dacă e mai cald, murăturile se murează/fermentează, se înăcresc mai repede, dar vor și rezista mai puțin. Pe de altă parte, gustul murăturilor murate la temperatură mai scăzută, timp mai îndelungat, este mai bogat și mult mai savuros. Este în regulă să ținem recipientele cu murături la temperatura camerei, până ce începe fermentarea, dar procedeul e recomandabil să aibă loc în tihnă, la răcoare, unde trebuie să le și depozităm.
4. Condimentele
Pentru murături în saramură se folosesc condimente nu doar pentru aromă sau iuțeală, ci și pentru rolul conservant pe care îl au unele dintre ele. Mărarul, frunzele de dafin, frunzele de vișin, de leuștean sau de țelină, usturoiul, cimbrul, vor da savoare și un parfum irezistibil murăturilor noastre. Pe de altă parte, hreanul, boabele de muștar și ardeiul iute oferă mai mult decât un gust picant, ele fiind cele care mențin murăturile tari. Alegerea condimentelor depinde de la rețetă la rețetă și specific regional. Remarcabil este că vechile rețete se remarcă prin respectarea tuturor acestor reguli pentru murături și prin cunoașterea proprietăților de conservant natural ale anumitor ingrediente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE