6.6 C
Braşov
AcasăStiri BrasovPândă pentru ursoaica din Șchei. Primarul anunță măsurile care s-au luat pentru...

Pândă pentru ursoaica din Șchei. Primarul anunță măsurile care s-au luat pentru prinderea urșilor care pun în pericol viața brașovenilor

Un ”container – momeală” (foto) pentru ursoaica cu trei pui care apare aproape în fiecare noapte în apropierea locuințelor de pe drumul spre Poiana Brașov a fost instalat ieri în zona în care apar cei 4 iar o echipă mixtă de jandarmi, veterinari și lucrători silvici acționează pentru prinderea animalului, a declarat primarul Allen Coliban pentru G4Media. Primarul susține că măsura adoptată în Brașov a fost cea de relocare a animalului, iar pentru asta a împrumutat a container – capcană, amplasat pe o autoutilitară. Utilajul a fost împrumutat de la Institutul de Cercetări si Amenajări Silvice Brașov (ICAS). ”Am monitorizat tot ce se întâmplă. Dacă există un urs care revine în mod repetat, poate fi introdus în scenariul acesta de relocare, conform ordonanței (n.r. 81 din 21 iulie 2021). Avem identificate trei exemplare mature, două care au și pui, care revin. Încercăm să facem tranchilizare, colare și relocare. (…) Am semnat un parteneriat cu ICAS, prin care ne pun la dispoziție o capcană. E varianta cea mai bună, nu mai trebuie să muți cușca pe platforma, iar apoi să o transporți. Azi (n.r. joi, 23 septembrie) am amplasat-o în zona în care a fost detectată prezența ursoaicei cu trei urși. Probabil că va lua una, două nopți până să-l prindem. Va trebui s se obișnuiască cu prezența capcanei acolo, cu mirosurile, cu prezența oamenilor”, a explicat primarul.

”Inclusiv aseară am mers la fața locului, am așteptat ursoaica, dar nu a apărut. Ne-a fost semnalată prezența în altă parte, până am ajuns acolo dispăruse”, spune Allen Coliban.

După prinderea animalului, acesta va primi un dispozitiv cu GPS pentru a se cunoaște tot timpul locul în care se află. Coliban spune că s-a adoptat această variantă, de capturare cu ajutorul capcanei, pentru că cea prin care ursul ar fi putut fi împușcat cu tranchilizante e foarte periculoasă. ”Din momentul tranchilizării, ursul mai poate merge încă cinci kilometri. Rănit, poate ataca pe oricine în drum. Acolo unde vine frecvent vrem să punem tipul acesta de capcană. Apoi, în cazul în care vrei, poți să atașezi colar, să-i cunoști poziția după capturare și relocare”, spune primarul.
El a explicat că deocamdată instituția nu deține decât un singur dispozitiv de urmărire. ”Am făcut rost de unul. Teoretic nu sunt greu de procurat, dar potrivit legii ar trebui puse la dispoziție de minister. Știu că sunt și ei în proceduri de achiziție”.

Colarul e un dispozitiv care este prins de animal, cu ajutorul căruia se poate ști în permanență locul în care se află acesta. ”Sunt acele dispozitive cu GSP prin care poți să și urmărești animalul, măcar să ai niște informații și după ce ai relocat animalul: se întoarce, nu se întoarce. Pentru asta sunt două variante: varianta de colare prin GPS care transmite poziția ursului din jumătate în jumătate de oră sau mai e varianta de crotaliere. La acele crotalii cu cip, pentru a-l identifica, trebuie să fii acolo, la un metru de el. Avantajul colarului este că variantele mai noi au un sistem în care poți defini un perimetru și în momentul în care animalul iese din perimetru, primești o alertă. Dacă stabilești la doi kilometri perimetrul de zona locuită, știi că o să vină, te poți pregăti să faci goană„, a explicat primarul.

Coliban crede că ordonanța poate fi îmbunătățită. ” Nu cred că pe formula care apare în ordonanță, de patru oameni, activitatea putea fi funcțională. Sunt și discuții în care apar păreri diferite, unii spun că trebuie tranchilizat animalul, alții nu. Deciziile se iau prin vot. La un vot de patru, decizia finală ajunge la primar. Primarul nu e specialist, e doar factor politic, în momentul în care nu există aliniament între experți, primarul are votul decisiv. Cred că ar trebui lăsată posibilitatea să angajezi un specialist, care să se ocupe de problema asta. Cred că mai e loc de îmbunătățiri”.

Pericol în următoarele săptămâni

Allen Coliban susține că specialiștii i-au transmis că în următoarele săptămâni se va intensifica activitatea urșilor. ”Se pregătesc de hibernare. Ei vor căuta fructe, inclusiv în livezi. Probabil că va fi o prezență din ce în ce mai frecventă”.

Conform declarațiilor primarului, în zona municipiului Brașov există undeva la 180 de exemplare ”din care 17-20 și-au făcut un obicei de a reveni ”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE