8.9 C
Braşov
AcasăCititoriSfat Expres: 7 lucruri la care trebuie să fii atent când îți...

Sfat Expres: 7 lucruri la care trebuie să fii atent când îți cauți o casă cu chirie

Este bine să fii extrem de vigilent atunci când îți cauți o chirie nouă pentru a nu avea parte de surprize neplăcute mai târziu. Altfel, e posibil să te trezești din nou obligat să pierzi timp prețios căutând un loc mai bun în care să te muți. Iată 7 lucruri de care să ții cont când îți cauți o casă cu chirie:

1. Siguranța
Aceasta trebuie să fie una dintre cele mai importante preocupări atunci când te muți într-un loc nou. Verifică gradul de risc seismic la care este încadrată locuința și caută informații despre zona şi cartierul în care te vei muta, dacă e recunoscut pentru criminalitatea mare sau, dimpotrivă, redusă din împrejurimi. Spre exemplu, dacă folosești bicicleta ca să te deplasezi prin oraș, câteva informații simple privind aceste aspecte ar trebui să îți dea de înțeles dacă poți sau nu să dormi liniștit, știind că ți-ai lăsat bicicleta parcată pe palier, în cazul în care nu ai loc pentru ea în locuință.

2. Ce investiții trebuie să mai faci tu în locuință
Faptul că ți-ai găsit un loc care îți place, sau măcar pentru buzunarul tău nu înseamnă că nu vei fi nevoit să mai cheltuieşti câte ceva.. Pe lângă chiria lunară, trebuie să iei în calcul că mulți proprietari îți vor cere din start și o garanție, care se poate ridica la o sumă care echivalează cu chiria între o lună și trei luni. În plus, dacă ești în căutarea unui loc la un preț accesibil, e posibil să fii nevoit să faci concesii în anumite privințe. Spre exemplu, te poți muta într-o garsonieră mobilată doar cu strictul necesar dar trebuie să iei în calcul achiziționarea de ceva mobilier sau unele electrocasnice. Gândește-te bine dacă merită să apelezi la economii sau la un împrumut pentru aceste investiții.

3. Cât de aproape ești de mijloacele importante de transport
Într-un oraș mare și aglomerat, viteza de deplasare și distanțele sunt două lucruri foarte importante de luat în calcul. Înainte să te decizi unde vrei să te muți, verifică unde este cea mai apropiată stație de autobuz, vezi cele mai accesibile rute cu mijlocul de transport în comun până în centrul orașului și punctele tale de interes zilnic, locul de muncă sau facultate. O atenție sporită asupra poziționării noii locuințe te-ar putea scuti de ore pierdute în trafic.

4. Când a fost renovat ultima oară
Când ajungi la vizionare, inspectează în primul rând cu mare atenție blocul în care te-ai putea muta. Află dacă a fost sau nu reabilitat termic, dacă dispune de interfon și un sistem sigur de închidere, dacă scara este spălată zilnic iar liftul este verificat la termen. Impactul vizual este important, dar un alt sfat ar fi să nu neglijezi nici mirosurile neplăcute. Când intri în apartament, întreabă proprietarul când a fost făcută ultima renovare, verifică prizele după cabluri „rebele”, care ar putea să iasă din perete și să-ți pună viața în pericol, asigură-te că apa caldă ajunge la etajul la care stai și asigură-te că nu există pete de mucegai pe pereți sau semne că locuința are probleme cu gândacii. Curățenia casei este extrem de importantă!

5. Asigură-te că discuți cu adevăratul proprietar
Cere întotdeauna un buletin de identitate al persoanei care se recomandă drept proprietar și actele casei. E important să ai siguranța că discuți cu persoana corectă și nu cu un escroc. Nu ai vrea să plătești o lună de chirie și o garanție, pentru ca peste o săptămână să descoperi că apare adevăratul proprietar.

6. Ce detalii e bine să fie trecute în contract
Insistă ca toate detaliile să fie trecute într-un contract care să treacă și pe la Fisc. În felul acesta, poți impune o clauză care specifică faptul că proprietarul nu te poate forța să eliberezi locuința fără un preaviz de 3 luni. Mai mult, cu un contract trecut pe la notar poți merge în instanță, dacă înțelegerea nu a fost respectată.

7. Ia informații de la locatarii și administrator
Află cât de liniștit e blocul, care sunt problemele principale de pe scară și în ce mod te pot afecta pe tine, întreabă detalii despre proprietarul tău, dacă sunt lucruri care nu îți inspiră încredere și asigură-te că nu te muți într-un apartament care are deja datorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE