7.7 C
Braşov
AcasăCititoriE bine de știut: Alimente care îmbunătățesc circulația sângelui

E bine de știut: Alimente care îmbunătățesc circulația sângelui

Sângele este o componentă vitală a organismului uman. Acesta transportă nutrienții și oxigenul către toate organele și părțile esențiale ale corpului, de la inimă și creier și până la mușchi și piele. Cu ajutorul unei diete sănătoase, circulația sângelui se poate îmbunăți. În combinație cu exercițiu fizic, hidratare corespunzătoare, control al greutății și renunțarea la fumat, anumite alimente pot contribui la o circulație sanguină mai bună. Așadar, data viitoare când te afli la cumpărături, poți include următoarele alimente în coș și în planul tău alimentar săptămânal.
1. Ardeiul iute
Ardeiul iute este mult mai mult decât un condiment picant pe care îl adaugi în mâncare. Grație unui compus numit capsaicină, ardeiul iute poate contribui la buna funcționare a arterelor. De asemenea, capsaicina ajută la relaxarea musculaturii vaselor sanguine, așa încât sângele poate circula mai ușor.
2. Sfecla roșie
Această rădăcinoasă este bogată în nitrat, pe care corpul îi convertește în oxid nitric. Oxidul nitric contribuie la relaxarea vaselor de sânge și la îmbunătățirea fluxului sanguin către țesuturi și organe. În plus, oamenii de știință au descoperit faptul că sucul de sfeclă roșie poate scădea tensiunea sistolică.
3. Fructele de pădure
Fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți, inclusiv în antocianină, un antioxidant deosebit de benefic pentru vasele de sânge. Antocianina este compusul care oferă culoarea roșie și violetă a fructelor de pădure și poate proteja pereții arterelor de leziuni și rigidizare. Nu în ultimul rând, antocianina stimulează eliberarea de oxid nitric, care poate scădea tensiunea arterială.
4. Peștele gras
Dacă te-ai întrebat mereu de ce peștele gras este sănătos pentru inimă, iată principalul motiv: peștele gras, precum somnul, macroul, păstrăvul și heringul, este bogat în acizi grași Omega-3. Conform cercetărilor, acizii grași Omega-3 oferă multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv pentru circulația sanguină. Consumul de pește nu doar scade tensiunea arterială, ci ajută și la menținerea arterelor decongestionate, pentru un flux sanguin optim.
5. Usturoiul
Usturoiul conține un compus sulfuric numit alicină care joacă un rol important în relaxarea vaselor de sânge. Cercetătorii sunt de părere că persoanele care consumă în mod frecvent usturoi au o circulație sanguină mai bună, pentru că inima nu este nevoită să muncească la fel de mult pentru a pompa sângele în organism, ceea ce contribuie la menținerea tensiunii arteriale în parametri normali.
6. Nucile
Nucile sunt bogate în acid alfa-linolenic, un tip de acid gras Omega-3 care îmbunătățește fluxul sanguin. Potrivit oamenilor de știință, un consum regulat de nuci, pe o perioadă de opt săptămâni cel puțin, poate mări elasticitatea vaselor de sânge, scădea tensiunea arterială și menține circulația sângelui în bună funcționare.
7. Turmericul
Turmericul este un condiment viu colorat renumit pentru proprietățile antiinflamatorii, datorate în special compusului activ numit curcumină. Cercetările sugerează că acest compus poate stimula producția de oxid nitric, care ajută la dilatarea vaselor de sânge.
8. Fructele citrice
Vitamina C nu este singurul motiv pentru care ar trebui să consumi regulat citrice. Antioxidanții regăsiți în aceste fructe pot ajuta la scăderea inflamației, la prevenirea formării de cheaguri de sânge și la îmbunătățirea circulației sângelui. Dacă îți place sucul de portocale, află că, potrivit experților, consumul frecvent scade tensiunea arterială.
9. Ceapa
Ceapa este o sursă excelentă de antioxidanți flavonoizi, de care beneficiază sănătatea inimii. Această banală legumă îmbunătățește circulația sângelui prin dilatarea venelor și arterelor și creșterea fluxului sanguin. Totodată, ceapa are proprietăți antiinflamatorii, care pot stimula fluxul sanguin și menține sănătatea aparatului cardiovascular.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE