23.8 C
Braşov
AcasăStiri BrasovPrima zi de Conferință a blocat centrul orașului: „Patronul” conferinței din cadrul...

Prima zi de Conferință a blocat centrul orașului: „Patronul” conferinței din cadrul FOV, președintele Klaus Iohannis nu mai vine la Brașov

l A trimis un consilier

Traficul din Centrul Brașovului a fost extrem de greoi în urma blocării de către municipalitate a unei benzi de circulație pe strada Mureșenilor. De la Livada Poștei până la Maternitate, adică pe o distanță de 3 – 400 de metri, șoferii au făcut mai bine de jumătate de oră, după cum au povestit cei aflați în trafic. Pe banda de coborâre înspre Casa Armatei, blocată pentru circulația autoturismelor și destinată de organizatori pietonilor, bicicliștilor și trotinetiștilor, prea puțini pietoni și-au făcut curaj să circule cât timp reporterul Monitorul Expres a fost în acea zonă.
Deși lăudabilă ca scop-reducerea poluării și încurajarea deplasării alternative cu bicicleta, pe jos sau cu transportul în comun-blocarea accesului cu autoturisme s-a dovedit a fi un stres major pentru șoferi și locuitorii din zona Centrului Vechi, inclusiv Șcheii Brașovului. Statul în trafic posibil că a generat mult mai multe noxe decât într-o zi cu trafic normal. Și mai sunt 3 zile în care brașovenii cu treabă prin Centrul Vechi vor trebui să se obișnuiască cu această situație. Dar participanții la Conferința dedicată politicilor publice de protecție a mediului care se desfășoară în cortul instalat pe terenul de sport al Colegiului Național Andrei Șaguna au mers la lucrări cu bicicleta. Inclusiv primarul Allen Coliban. La eveniment participă 200 de reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale din România, dar și ambasadori, reprezentanți ai organizațiilor de mediu sau ai companiilor care derulează proiecte în domeniul protecției mediului.
Temele principale ale conferinței internaționale sunt: Mobilitate și transport alternativ, Eficientizarea energetică a clădirilor publice, cu studiu de caz pe clădirile în care funcționează unitățile de învățământ, Managementul Deșeurilor, Gestionarea spațiilor verzi și reconversia urbană, Calitatea aerului, Oportunități de finanțare nerambursabilă prin Green Deal și alte mecanisme.

Ministrul Mediului: O inițiativă extrem de bună

Prezent la conferință, ministrul mediului a vorbit despre necesitatea implicării autorităților publice locale în implementarea măsurilor de reducere a poluării.
,,Este o inițiativă extrem de bună deoarece conștientizarea responsabilității la nivelul unității administrativ teritoriale este cheia succesului. Ministerul face politici publice, ministerul poate să vină cu programe naționale în sprijinul autorităților publice locale, dar responsabilitatea pentru calitatea aerului, de exemplu, responsabilitatea pentru programele de îmbunătățire a calității aerului, responsabilitatea pentru programe de spălare a străzilor, de colectarea deșeurilor, de înființarea a unor zone cu acces limitat pentru mașini poluante este responsabilitatea unității administrativ teritoriale. Noi trebuie să venim în sprijinul lor, noi trebuie să venim cu programe și cu finanțare în sprijinul UAT-urilor, dar până la urmă deciziile, începând de la București la Iași, Cluj sau Timișoara, se iau pe plan local. De multe ori aceste decizii sunt nepopulare, dar văzând tendința în care merge toată Uniunea Europeană, toată planeta, practic, vor veni, în perioada următoare, multe decizii nepopulare și pe sechestrarea carbonului, și pe eliminarea fosilului ca sursă de energie până în 2050, reducerea emisiilor de carbon. Deci toate aceste decizii, care au fost luate deja pe plan mondial, vor afecta autoritățile publice locale și eu mă bucur că aici vedem inițiativă, vedem unități administrativ teritoriale, orașe, comune, care vor să facă ceva și care sunt gata să ia aceste decizii responsabile”, a precizat ministrul Tanczos Barna.
Conferința se va derula pe parcursul a 3 zile și este structurată pe 10 teme, în care 60 de speakeri din 14 țări prezintă soluții și exemple de bună practică, în special, reprezentanților primăriilor din România.
În deschidere, alături de primarul Allen Coliban și ministrul Tanczos Barna, au luat cuvântul ES Therese Hyden, ambasadorul Suediei la București, Ramona Chiriac, șeful Reprezentanței Comisiei Europene la București, vicepreședintele Asociației Municipilor din România și Șerban Todorică, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov.
Toți vorbitorii au subliniat necesitatea implicării tuturor autorităților, plecând de la cele locale, până la cele europene, în implementarea măsurilor care au ca scop reducerea poluării, identificarea soluțiilor alternative de transport sau de producere a energiei, chiar dacă aceste măsuri sunt, pe termen scurt, nepopulare.

Președintele Klaus Iohannis, care și-a oferit patronajul Conferinței FOV, nu mai ajunge la lucrări

Deși astăzi președintele Klaus Iohannis trebuia să fie prezent la lucrări, aseară organizatorii au anunțat că acesta nu mai vizitează Brașovul „Președintele Klaus Iohannis nu poate ajunge la Confeință, în locul dânsului va veni consilierul de stat din departamentul de climă și sustenabilitate, Alexandra Bocșe. De asemenea, programul primarilor Sibiului și ai sectorului 6-București s-a modificat și nu pot ajunge la Brașov. În schimb, în secțiunea dedicată spațiilor verzi urbane va vorbi primarul municipiului Tîrgu Mureș, Soos Zoltan”, au comunicat organizatorii FOV.
Această conferință este parte a Forumului Orașelor Verzi. Acesta este un eveniment structurat pe trei categorii de activități: o Conferință internațională de politici publice de mediu (9-11 septembrie 2021) adresată autorităților locale din toată țara, activități de informare, conștientizare și divertisment pentru publicul brașovean, derulate de ONG-uri în mai multe locuri din oraș, precum și demararea unor măsuri pe termen lung ale municipalității de tranziție spre verde, precum colectarea selectivă a deșeurilor, încurajarea mobilității alternative și îmbunătățirea calității aerului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române