4.6 C
Braşov
AcasăStiri BrasovDeputatul brașovean Victor Ilie explică interesele demiterii Ministrului Justiției Stelian Ion

Deputatul brașovean Victor Ilie explică interesele demiterii Ministrului Justiției Stelian Ion

Într-o postare pe o rețea de socializare, deputatul brașovean USR Victor Ilie susține că demiterea ministrului justiției, Stelian Ion este doar în folosul mafiei, a corupției și a grupurilor de influență . Ministrul de Justiție interimar Lucian Bode a stopat procedurile de numire a procurorilor șefi și adjuncți de la parchetele naționale, astfel încât, până la numirea unui ministru plin, parchetele nu vor avea șefi care să le coordoneze activitățile.
”De ce este important pentru cetățeanul de rând DIICOT-ul?
Dacă în cazul DNA era destul de simplu de înțeles, DNA-ul fiind cel responsabil cu dispunerea încătușării și în cele mai multe cazuri rechizitoriile DNA duceau la pedepse cu executare pentru cei mai importanți corupți ai țării. DIICOT-ul nu generează la fel de multă emoție, dar importanța lui în siguranța națională și în siguranța noastră individuală este cel puțin la fel de mare. De ce? La DIICOT vedem că principalele infracțiuni cu care se luptă acest parchet sunt: traficul de droguri, traficul de persoane, criminalitatea informatică și evaziunea fiscală.
În prezent, DIICOT este condus prin interimat încă din august 2020, deci de mai bine de un an. Cifrele din raportul de activitate pe 2020 arată scăderi atât la numărul de cauze soluționate în activitatea de urmărire penală, dar și la numărul de persoane condamnate (cu peste 12%).
Evident, e o diferență între interimatul la DIICOT și cel la Ministerul Justiției. DIICOT nu poate să spună că nu rezolvă cauzele importante pentru că e în interimat. Evident, o numire ”plină” conferă persoanei în cauză mai multă autoritate și legitimitate. Ministrul Bode ne spune în schimb că sistează procedura pornită de Stelian Ion, pentru că e prea importantă pentru a fi păstorită de un ministru interimar. Ce e însă mai important? Funcția politică, care practic nu are nicio autoritate în soluționarea cauzelor, sau cea de procuror șef?
Este importantă numirea procurorilor de rang înalt pentru cetățeanul de rând și pentru siguranța națională? Cât se poate de importantă. Procurorul șef este cel care-și asumă o viziune, un proiect. El este un pilon important în independența instituției, independență care duce la eficiența ei, care la rându-i duce la creșeterea siguranței cetățenilor și scăderea infracționalității organizate – vorbind de DIICOT.
Cine câștigă dacă o instituție ca DIICOT este slabă sau controlată politic? Mafia, corupția, grupurile de influență. ”
, a concluzionat deputatul brașovean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române