8.3 C
Braşov
AcasăNationalAgresiuni asupra personalului silvicultori: Pădurarii cer armament de serviciu

Agresiuni asupra personalului silvicultori: Pădurarii cer armament de serviciu

l Violenţă fizică, ameninţări cu moartea, incendierea maşinilor personale şi hărţuirea membrilor familiilor, inclusiv a copiilor

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură „Silva” a reacționat, după ce un pădurar și familia lui au fost atacați de hoții de lemne, în propria curte din Bilciureşti, judeţul Dâmboviţa. Potrivit sindicaliștilor, citați de stiripesurse.ro, de la începutul anului au fost înregistrate peste 20 de cazuri de agresare a personalului silvic numai la Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva, în județele Brașov, Argeș, Bacău, Dâmboviţa, Dolj, Hunedoara, Mehedinţi, Mureş, Sălaj, Suceava şi Vâlcea, fiind sesizate unităţile de poliţie şi parchetele competente teritorial, pentru desfăşurarea cercetărilor penale şi pedepsirea agresorilor. Au fost de la cazuri de violenţă fizică care a necesitat îngrijiri medicale, până la ameninţări cu moartea, incendierea maşinilor personale şi hărţuirea membrilor familiilor, inclusiv a copiilor, după cum susține Federaţia Sindicatelor din Silvicultură „Silva”, care a precizat că, în ultimii ani, şase pădurari au fost omorâţi, iar peste 700 de silvicultori au fost atacaţi de infractori, în ultimii ani. De cele mai multe ori, anchetele durează luni şi chiar ani întregi, la care se adaugă durata proceselor în instanţele de judecată – minim unul sau doi ani până la o eventuală condamnare definitivă a infractorilor, fapt ce creează o stare de nesiguranţă şi de revoltă în rândul silvicultorilor, arată organizaţia sindicală.
Aproximativ jumătate dintre silvicultori – pădurari şi şefi de districte din cadrul administratorului fondului forestier proprietate publică a statului român, care au ca obligaţie de serviciu paza pădurilor şi asigurarea integrităţii fondului forestier – nu sunt dotaţi cu armament de serviciu, deşi aşa prevăd Codul silvic şi Statutul personalului silvic, atrage atenţia sindicatul pădurarilor. Lipsirea de armament a personalului silvic a fost posibilă printr-o decizie a Guvernului, care prin Hotărârea nr. 11/2018 a interzis utilizarea mai multor categorii de armament, între care şi cel cu care era dotat o bună parte a personalului silvic din România, se menţionează în comunicat.
În afara lipsei de armament şi de dotări, la această situaţie îngrijorătoare a agresiunilor asupra personalului silvic s-a ajuns şi din cauza dimensionării insuficiente a personalului silvic cu atribuţii de pază, precum şi a dimensionării cantoanelor şi districtelor silvice fără a se ţine seama de complexitatea şi specificul activităţii de pază a pădurilor la nivel local şi regional, dar şi din cauza retrocedărilor haotice, care au condus la o fragmentare excesivă a pădurilor, apreciază organizaţia sindicală.
Pe această cale, Federaţia Sindicatelor „Silva” solicită oficial, din nou, sprijinul şi intervenţia Procurorului General al României pentru monitorizarea actelor de cercetare şi urmărire penală ce se efectuează în cazurile de agresiune îndreptată împotriva personalului silvic şi dispunerea de măsuri în scopul efectuării cu celeritate a cercetărilor pentru identificarea, anchetarea şi pedepsirea autorilor acestor agresiuni.
Totodată, solicită intervenţia ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, pentru urgentarea dotării personalului silvic cu responsabilităţi în ceea ce priveşte paza pădurilor cu armament de serviciu, cu uniformă de serviciu, cu mijloacele de apărare şi de intervenţie, cu mijloace de comunicaţie şi mijloace de deplasare aşa cum sunt prevăzute de lege.
Sindicatul a promovat, cu sprijinul actualului ministru al Mediului, Tanczos Barna, în calitate de senator, un proiect de lege pentru modificarea şi completării Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, prin includerea personalului silvic în categoriile prevăzute la art. 257 alin. 4, alături de poliţişti şi jandarmi, în cazul cărora faptele de ameninţare, lovire sau alte violenţe, vătămare corporală, etc. comise asupra acestora se sancţionează cu pedepse mai aspre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române