10 C
Braşov
AcasăStiri BrasovINIȚIATIVĂ CONTROVERSATĂ: „Liber în Parcuri!” naște dispute

INIȚIATIVĂ CONTROVERSATĂ: „Liber în Parcuri!” naște dispute

l Braşovenii s-au împărţit în două tabere

Odată cu adoptarea Regulamentului privind folosirea spațiilor verzi din municipiul Brașov brașovenii s-au împărțit în două mari tabere: una a celor bucuroși de adoptarea măsurii iar ceilalți contestatari vehemenți. Chiar înainte să fie aprobat de Consiliul Local, primarul Allen Coliban a avut mai multe postări pe Facebook, promovând această inițiativă și a oferit anticipat răspunsuri la cele mai frecvente întrebări venite din partea cetățenilor.

Comentariile au curs cu sutele

La fiecare dintre aceste postări comentariile au curs cu sutele, evident, părerile fiind împărțite. Cei mai vehemenți au fost cei care nu văd cu ochi buni ideea și care ridică probleme cărora deja s-a răspuns prin regulament și în postări. Dacă unii invocă mizeria pe care o vor lăsa câinii, dar și adulții și copiii needucați, ori starea, actuală și după folosirea intensă a ierbii din parcuri, alții sunt doar Gică Contra:
l „Un lucru făcut de faţadă pentru a acoperi ochii oamenilor, dar pe partea cealaltă se lucrează împotriva celor care vor hrăni porumbeii în centru. După modelul Timișoara, cu un alt conducător USR total depășit, vor să amendeze oamenii care hrănesc porumbeii”. „Foarte rău, cu așa ceva nu sunt de acord! Să vezi cum va arăta iarba în parcuri, mai ales în cel central, că în altele oricum e jalnică, numai de stat pe ea nu e cazul. Să vezi debandada, după ce s-a dat liber la biciclete, trotinete, role etc prin parcuri. Asta nu e nici o civilizație! Câini care nu vor face nimic pe iarba aia, nu? Deci, nu e o idee bună!”
l „O să vedeți curând ce harababură o să fie! Deci am terminat și cu plimbările prin Parcul Titulescu!!! Chiar nu sunteți în stare măcar de o singură idee bună?”
l „Mai bine v-ați lăuda cum ar fi: curățenia orașului, tăierea gardurilor vii din oraș, toaletarea pomilor, și cosirea ierbii dintre cu blocuri . Nimic nu s-a cu făcut de cînd sunteți primar, scuzați-mă, dar ăsta este adevărul”.
l „Avem și noi trei parcuri și le «stricăm» și pe acelea! Sub Tâmpa de curiozitate ați fost? Ehh… cam ce este acolo o să fie și în parcuri… cutii de la mâncare, bidoane, sticle, șervețele…  ne luăm saci de gunoi în buzunar când mergem sub Tâmpa la alergat… și de curiozitate pe cei de la salubritate îi supraveghează cineva?!! Golesc coșurile unul da și altul ba și la scări coboară și la revedere… jumate de alee rămâne necurățată!!! (Sub Tâmpa)”.
l „Călcați, fraților, că în câțiva ani va arăta orașul ca poienile de sub Răcădău , rușinică, distrugeți oaza orașului”.
l „Strică și frumosul PARC din centru , mic. dar una din cele mai frumoase din țară ! (Din 90 încoace strică mai mult ca oricând!)”.
l „Va fi un dezastru! îmi pare rău pentru parcurile frumoase pe care le avem!! ați distrus parcurile existente în loc să faceți altele noi!! RUȘINE!!”.

Cei pro salută inițiativa

Cei care sunt pro chiar salută inițiativa și le dau replica acelora care critică măsura, dând exemplul altor mari orașe din țară și din străinătate. Unii, chiar dacă sunt de acord, ridică aceeași obiecție despre resturile pe care le vor lăsa câinii.
l „Mă bucur că se permite accesul cu animalele de companie. Mai trebuie
stabilit un singur lucru: ne așezăm pe iarbă, unde câinii vor fi lăsați să-și facă nevoile, iar stăpânii să uite sa strângă în pungulițe «trofeele», sau vor fi panouri de atenționare în acest sens (poate chiar dispensere de pungi)?”.
l „Cred că ar trebui lămurit un aspect pentru cei nemulțumiți de măsură: este liber la stat pe iarbă în parcuri, nu este o obligație să stați pe iarbă. Dacă ne speriem de căpușe, rămășițe de animale sau alte minunății de genul acesta, putem să stăm liniștiți la terase sau să neplimbam pe alei. Da’ cum scoate primăria ceva în față, cum se găsesc unii să o altoiască cu ciomagul… nu-i frumos”.
l „Mai multă mizerie fac copiii needucați și adulții ce ii însoțesc. Vă invit să vizitați și să vă convingeți la parcul din zona gării Bartolomeu. E plin de mucuri de țigări, coji de semințe, peturi, ambalaje, inclusiv pe terenurile de fotbal și baschet”,
l „În Iași la Palace se stă pe iarbă de o grămadă de ani, iar când apare un segment de gazon care e mai deteriorat se împrejmuiește zona cu lanț și cu plăcuța «spațiu aflat în curs de regenerare» (adică nu călcați). Funcționează. Unde există toleranță, înțelegere și comunicare, se poate. Sper din tot sufletul să se poată și în Brașov”.

„Un prim pas spre un Brașov european!“

l „Este momentul în care o mare parte a brașovenilor se bucură sincer
pentru faptul că parcurile sunt redate în întregime tuturor, fără odiosul «Interzis» atât de iubit de fosta administrație. Le mulțumim tuturor celor care au susținut acest nou regulament, au contribuit la alcătuirea lui și l-au făcut să devină realitate! Timpuri noi, oameni noi, orizonturi noi pentru orașul de sub Tampa. Și amenzi multe și mari pentru cei care nu respectă normele de conduită și civilizație urbană. Brașovul a făcut încă un pas spre normalitate. Felicitări!”
l „Așa cum tronau până acum afișele cu «este interzis», de acum să fie afișe cu «este liber», dar nu oricum, ci un regulament trebuie să fie afișat ,orice democrație se conduce după reguli stabilite, altfel cădem în latura haosului”.
l „Copiii mei vor fi cei mai fericiți. În sfârșit vor fi liberi să se bucure de iarba verde de acasă!”.
l „Felicit realizarea și sunt și mai curioasă de pârghiile puse în practică pentru a considera acest lucru un succes și nu doar o idee faină, dar prost implementată. Există plan de mentenanță a ierbii de lansat în paralel sau pe cât posibil curând? Vor fi instalate locuri unde să își facă câinii nevoile și «aparate»  de pungi și sau mănuși de cules reziduurile câinilor pentru a fi aruncate la gunoi? Ceva planuri de mini panouri de informare în acele spații? S-a considerat dacă coșurile de gunoi sunt suficiente?  Și las la o parte faptul că nu îmi vine în minte nici un parc în Brașov în care aș simțit nevoia să stau pe iarbă așa cum o fac în Belgia, Germania etc… dintr-un motiv fundamental structural și de infrastructură: Vorbim de petece de iarbă, care cel puțîn mie îmi vin în minte, și mai puțin de spații suficient de mari cât să angreneze activități de grup pe iarbă”.

„Mai scoateţi-vă capul din nisip și mai călătoriţi“

„Ăstora care nu par să fie de acord, am o singură rugăminte: mai scoateţi-vă capul din nisip și mai călătoriţi – măcar virtual – în alte locuri din lume. Normalitatea este aceasta, nu ceea ce ați văzut până acum, la noi în țară. Este o invitație la civilizație, nu la altceva. N-ați înțeles nimic și asta e supărător”.
„Este cel mai frumos cadou oferit brasovenilor. Conectarea cu natura nu se face prin betoane. BRAVO! Excelent. Un prim pas spre un Brașov european!”
„Abia aștept să îmi iau păturica cu mine și sandvișul cu salam și să mă întind în Parcul Titulescu o țâră. Eu voi fi cea cu păturică galbenă cu elefănței pe ea și cu costumul de baie verde. Și ce mă bucur că nu voi mai ocoli parcul pe alei când mă grăbesc, o voi lua direct prin iarbă”.

1 COMENTARIU

  1. O singura remarcă pentru dl primar, reamplasrea statuei lui Stalin la locul ei în fața primăriei!!!..Și practic ne-am intors de unde am plecat…!!..
    Apropo ,asta pentru dl Abrudan, scoateți studenții de la Silvica si refaceti panarama de pe Tâmpa…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române