11.9 C
Braşov
AcasăStiri BrasovIdentificarea speciilor Ailanthus altissima și Acer negundo: Câte 20.000 de lei de...

Identificarea speciilor Ailanthus altissima și Acer negundo: Câte 20.000 de lei de la bugetul local pentru 5 proiecte ”verzi”

l Specialiștii au ales: atelier de cățărare de 12 m outdoor și „green gamification”…

Forumul Orașelor Verzi este un eveniment de mediu organizat în perioada 6-12 septembrie 2021, care își propune să contribuie la obiectivul: ”Brașov – capitala verde a României” și să transforme municipiul în centrul european al dezbaterilor de mediu.
Evenimentul este structurat pe trei categorii de activități: o Conferință internațională de politici publice de mediu (9-11 septembrie 2021) adresată autorităților locale din toată țara, activități de informare, conștientizare și divertisment pentru publicul brașovean, derulate de ONG-uri în mai multe locuri din oraș, precum și demararea unor măsuri pe termen lung ale municipalității de tranziție spre verde, precum colectarea selectivă a deșeurilor, încurajarea mobilității alternative și îmbunătățirea calității aerului.
Primăria a publicat ieri lista finală a proiectelor de mediu ce vor fi cofinanțate în cadrul Forumului Orașelor Verzi, din bugetul local. Decizia comisiei, în urma calculului punctajelor, a fost de finanțare a 6 proiecte, dintre care unul a fost retras de inițiatori.
Coordonatorul evenimentului ”Forumul Orașelor Verzi ” este unul dintre consilierii primarului Allen Coliban. ,,Ne bucurăm că societatea civilă se alătură demersului municipalității în organizarea Forumului Orașelor Verzi, cu proiecte creative și de un real folos pentru brașoveni. Sperăm ca aceasta să fie începutul unei frumoase colaborări, astfel încât în anii următori să creștem bugetul alocat ONG-urilor, iar apelul să stârnească un interes încă și mai mare.[..] Facem echipă cu brașovenii pentru cel mai important eveniment de sustenabilitate din țară, iar acesta este cel mai mare câștig: o comunitate puternică, raliată la același scop: Brașov, capitala verde a României”, a declarat Nicoleta Cîrjan, coordonatorul FOV. Valoarea totală a bugetului dedicat finanțărilor nerambursabile este de 100.000 de lei, iar valoarea nerambursabilă maximă este 20.000 de lei/proiect.

Prezentarea celor 5 proiecte câștigătoare

l Școala Pământului – proiect de educație pentru natură, inițiat de Asociația Culturală Museion
Reprezentanții primăriei spun că ”proiectul presupune realizarea unui program educativ de 9 ateliere în natură și o piesă de teatru, dedicate copiilor cu vârsta peste 7 ani. Aceste activități au ca scop promovarea valorilor patrimoniului natural al Brașovului, importanța protejării acestora și evidențierea importanței pe care o reprezintă un bun management al deșeurilor. Proiectul implică informarea, educarea și conștientizarea publicului cu privire la importanța protejării naturii. Toate activitățile sunt interactive, adaptate publicului, moderate de profesioniști.Școala Pământului promovează noi metode de educare și conștientizare, în această etapă că educație non formală, iar în viitor aceasta poate deveni o forma de educație alternativă sistemelor de predare existente. Acest tip de educație se pliază pe nevoile actuale de înțelegere și mod de învățare experiențială ale generației actuale de copii. Pornind de la experiențele pe care le vor fi avut în cadrul Școlii Pământului, copiii vor deveni mai atenți cu natura, vor avea spirit civic, vor deveni mai creativi și implicați în comunitate. Părinții și cadrele didactice vor putea crea propriile experiențe de învățare adaptate copiilor lor.”

l Hai pe 2 roți!, proiect inițiat de Asociația „Tot mai verde“;
”Inițiatorii își doresc să crească numărul persoanelor care știu să meargă pe bicicletă sau trotinetă. Prin proiect vor fi achiziționate biciclete și /trotinete adaptate tuturor categoriilor de vârstă pentru a le oferi doritorilor posibilitatea să învețe să le utilizeze. Vor fi instruiți și asistați de voluntarii care sunt implicați în proiect. Pentru cei mici, va fi organizat și concurs de biciclete fără pedale (balance bike). În afară de partea practică, vor fi și sesiuni teoretice, unde Poliția Rutieră va prezenta regulile de circulație pe care fiecare biciclist sau utilizator al trotinetei trebuie să le respecte. Vom exista și sesiuni de informare despre întreținerea bicicletei (uns lanț, reglat frâne, schimbat cameră etc) Participanții la acest eveniment au posibilitatea să câștige, prin tragere la sorți, bicicleta sau trotineta pe care au învățat să meargă”. Reprezentanții primăriei nu au putut să confirme ce se va întâmpla cu bicicletele achiziționate după ce proiectul se va încheia.

l Împreună pentru sănătatea mediului brașovean, inițiat de Propark – Fundația pentru Arii Protejate
”Ideea proiectului “împreună pentru sănătatea mediului braşovean” pornește de la necesitatea creşterii calității vegetaţiei urbane și vine ca răspuns la problema aglomerării urbane şi a scăderii calității aerului în Municipiului Braşov. În egală măsură proiectul vizează păstrarea valorilor naturale ale Brașovului, și anume ariile naturale protejate din şi de pe raza oraşului, prin combaterea şi prevenirea extinderii speciilor invazive. Proiectul îşi propune creşterea calității vegetaţiei din Municipiul Braşov, prin eliminarea speciilor invazive şi înlocuirea acestora cu specii autohtone cu impact pozitiv asupra sănătății mediului. Activitatea de identificare şi localizare a plantelor invazive din oraş presupune ca atât echipa Propark cât şi persoanele interesate să identifice cât mai multe exemplare din cele 2 plante invazive răspândite pe teritoriul oraşului (Ailanthus altissima cenuşerul , Acer negundo-arțarul american). Informațiile colectate se vor fi constitui într-o bază de date în aplicația ArcGIS Survey123, aceasta permițând localizarea plantelor pe harta oraşului. Primăria Braşov va primi baza de date mai sus menționată, împreună cu recomandările Propark de înlocuire a plantelor invazive cu plante autohtone. Rezultatele proiectului vor fi prezentate publicului larg printr-o campanie de informare on-line.” Reamintim ca Propark este firma agreată de administrația Brașovului pentru managementul spațiilor verzi din municipiu.

l Alpin Film Festival – Asociația Secvențe;
”Alpin Film Festival – festival internațional de cultură și educație montană este un eveniment cultural internaţional de film, carte și fotografie, care îşi propune să promoveze civilizația montană cu valorile ei patrimoniale, turistice, ecologice, economice, educaționale şi sportive. Festivalul aduce în atenția publicului filme spectaculoase despre ascensiuni montane, expediții și povești ale muntelui, în selecție internațională și competiție națională, precum și prezentări de carte, dezbateri și expoziții de fotografie legate de universul muntelui și alpinism. Din 2018 AFF face parte din Internațional Alliance for Mountain Film. Printre activități se numără și un atelier de cățărare de 12 m outdoor, ateliere practice pentru copii, demonstrație orientare în labirint – nou sport olimpic.”

l Ecotrack – evaluarea amprentei de carbon folosind conceptul de green gamification al Asociației „Creștem România Împreună“
”Proiectul constă în lansarea unei aplicații de mobil care are la bază conceptul de „green gamification”, în care utilizatorii să poată avea acces la diverse stimulente în schimbul alegerii unor alternative verzi, în special pentru ceea ce ține de mobilitate. Prin aplicația Ecotrack va fi monitorizată activitatea utilizatorilor (persoane care vor instala în mod gratuit aplicația), activitate din care va fi cuantificată amprenta de carbon generată (CO2). Vor fi urmărite activități privind mobilitatea, și anume mijloacele de transport folosite (mersul pe jos, bicicleta, autobuzul, autoturismul) dar și acțiunile de mediu în care vor fi implicați utilizatorii (acţiuni de plantare sau de ecologizare) sau activități de tipul „telefon neutilizat” (fără date mobile pornite) și, într-o versiune ulterioară, ,,producători locali”. Prin algoritmul aplicației pe mobil se va măsura cantitatea de CO2 salvat, care va fi apoi transformat în puncte de implicare socială, generând topuri de utilizatori ce vor putea fi recompensați inclusiv fizic, ulterior (de exemplu, bilete la evenimente culturale, bilete de autobuz etc).”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române