5.8 C
Braşov
AcasăInternationalInfernul din insula Evia

Infernul din insula Evia

Insula Evia, aflată în estul Greciei, continuă să fie devastată de flăcări. În această locație au intervenit și pompierii români, pentru a ajuta autoritățile locale. Chiar și așa, incendiul puternic a făcut ca aerul să devină aproape irespirabil. Totodată, flăcările devastatoare continuă să ardă și în Peloponez, în vreme ce autoritățile speră totuși să aducă sub control incendiul din nordul Atenei, conform informațiilor transmise de agențiile de presă din Grecia. Potrivit surselor menționate, incendiul a secționat insula Evia în două, iar partea de nord a rămas mai mult sau mai puțin izolată.

Mii de oameni au părăsit deja insula

În acest context, o flotilă formată din 10 nave, două bărci ale Gărzii de Coastă, două feriboturi, două nave de pasageri și patru de pescari, așteaptă pe malul stațiunii Pefki, aproape de nordul insulei, gata să evacueze mai mulți localnici și turiști, în cazul în care este nevoie. De asemenea, mii de oameni au părăsit deja insula, unii dintre ei târziu, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Simultan, pompierii au luptat cu flăcările pentru a salva Istiaia, un oraș de 7.000 de locuitori din nordul insulei, dar și câteva sate din apropiere, încercând să sape șanțuri în jurul localităților, cu ajutorul buldozerelor.
Un număr de 263 de pompieri greci, ajutaţi de 66 de vehicule şi de 200 de colegi veniţi din Ucraina şi România, au fost desfăşuraţi ieri dimineaţă în nordul insulei, ajutaţi de şapte avioane cisternă şi de elicoptere transportând apă, au informat surse ale pompierilor. Flăcările ameninţă casele din satele Ellinika, Vasilika şi Psaropouli, după ce au distrus deja sute de locuinţe în regiune.

Premierul și-a exprimat tristețea adâncă

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a vizitat sâmbătă departamentul pompierilor din Atena și și-a exprimat „tristețea adâncă” după moartea unui pompier voluntar. Șeful guvernului a asigurat că oferirea de ajutor tuturor celor afectați de incendii va fi prioritatea sa politică. Totodată, acesta a subliniat că toate zonele arse vor fi reîmpădurite.
„Când această vară de coșmar se va termina, ne vom întoarce atenția spre repararea pagubelor cât mai repede posibil”, a declarat Kyriakos Mitsotakis.
După ce a cerut ajutor prin intermediul sistemului UE, în Grecia au sosit numeroși pompieri din România, Franța, Spania, Cipru, Croația, Suedia, Polonia, dar și din Ucraina, Israel, Elveția sau SUA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române