6.7 C
Braşov
AcasăStiri BrasovConstruită în secolul XIV: Biserica fortificată din Seliştat, încă un obiectiv evenghelic...

Construită în secolul XIV: Biserica fortificată din Seliştat, încă un obiectiv evenghelic ce a intrat în şantier

Autor: M.P.

l Pregătită pentru intrarea în circuitul turistic

Bisericile fortificate din județul Brașov vor deveni, în maximum doi ani, puncte importante de atracție pentru un traseu specific propus turiștilor atrași de această nișă, promite Biserica Evanghelică. Cel mai recent din proiectele de reabilitare a unei biserici fortificate din județ este cel de la Seliștat, din comuna Șoarș, acolo unde au fost anunțate lucrări de reparații și conservare a monumentului. Aceste lucrări fac parte dintr-un proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 și vor costa 1,336 milioane lei. Intervențiile vin după ce luna trecută, Biserica Evanghelică a dat startul și pentru lucrările de reparații și conservare ale monumentului de la Cincu. „Așteptăm rezultate bune de la această echipă, care s-a încumetat să vină până în Seliștat pentru o lucrare care nu e atât de amplă cum ar fi Cetatea Făgărașului, dar la fel de importantă din punct de vedere al patrimoniului pe care îl deține Transilvania prin aceste cetăți fortificate. Sper că lucrurile se vor derula cu bine în așa fel încât să încheiem până în 2023, parte finală a Programului european II“, spune Emil Crișan, arhitectul Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România.

O biserică cu o istorie de 700 de ani

Prin această investiție demarată la Seliștat se urmărește o creștere a atractivității turistice a zonei prin punerea în valoare și utilizarea eficientă şi durabilă a obiectivului de patrimoniu „Ansamblul Bisericii Fortificate Seliștat” și introducerea acestuia în circuitul turistic real și virtual. Biserica a fost construită în secolul al XIV-lea. Planul inițial de biserică-hală gotică a fost păstrat și după fortificarea din secolul al XV-lea, deși aspectul exterior a fost modificat complet. Nava a fost înălțată cu un etaj de apărare sprijinit pe vechile contraforturi, unite acum prin arcuri, iar deasupra corului s-a construit un bastion cu două etaje de zidărie și o galerie de lemn la ultimul nivel. Mica biserică din Seliștat, pe care dacă o privești de pe dealurile dimprejur arată chiar impozant, are o istorie de 700-750 de ani. „Face parte dintr-o zonă frumoasă, dar și din incinta Centrului pentru tineret. Aici vin foarte mulți oameni, cam 600-700 pe an, și biserica face parte într-un mod sau altul din aceste activități. Oamenii vizitează biserica, dar noi vrem să punem în valoare și Casa fructelor (hambarul).Asta înseamnă să creăm acolo niște spații mai mari, mai ales pentru activități de zi. Biserica va fi asigurată în sensul să dispară igrasia, să fie consolidată, probabil că va primi o podea nouă, vor fi reparații, o zugrăveală nouă“, a dezvăluit preotul Johannes Klein.

Proiectul a fost schiţat în 2014

Lucrările de intervenție pentru reabilitarea acestui ansamblu au ca scop readucerea întregului sit cel puţin la forma cum arăta în timpul sfârșitului de secol XIX ca spirit, dar cu clădiri reabilitate și cu un spaţiu urban corespunzător cerinţelor contemporane. Astfel, sunt prevăzute lucrări de asanare, consolidări, lucrări de îndepărtare a umezelii din teren și ziduri, lucrări de reparaţii, întreținere și conservare, lucrări de reabilitare structuri, lucrări de instalații interioare și exterioare, lucrări de amenajări exterioare și mobilier urban. „Proiectul a avut câteva probleme mari. A fost elaborat în 2014, chiar dacă s-a depus în 2016. În 2015 a avut loc un eveniment la București, numit Colectiv. Și de acolo s-au tras foarte multe probleme, pentru că ne-au impus niște lucrări de asigurare contra incendiului care nu mai erau eligibile, pentru că nu se pot face pe terenul bisericii, ci în afara lui. Costurile au explodat, costuri pe care trebuie să le suporte biserica. Trebuie făcut un depozit de 100 de kilolitri de apă, propus inițial subteran. Să vedem dacă există și altă soluție… trebuie aduși hidranți în stradă din acest depozit. Trebuie 2 pompe la depozit. Una electrică, iar dacă nu este curent, trebuie și o pompă cu motorină, să fii sigur că poți să pompezi. Mai mult decât atât, noi trebuie să aducem un hidrant în stradă și acolo mai trebuie rezolvată o posibilitate ca pompierii care ajung din Făgăraș, poate după 2 ore de la izbucnirea incendiului, să stropească până în vârful bisericii. Vă dați seama că toate acestea implică niște costuri mari, noi estimăm cam la 100.000 de euro, sumă care trebuie suportată de către biserică. Ca urmare, noi nu finanțăm cu 2 la sută cum este conform regulilor, ci cam 30 la sută din toată lucrarea. Dacă luăm în considerare că din 2014 până acum a mai fost inflație, a trebuit să mai tăiem niște lucrări, de asemenea a trebuit să suplimentăm și noi cu încă 40.000 de euro, astfel încât probabil că am ajunge pe la 40 la sută din toată lucrarea. Foarte greu de suportat, dar suntem mulțumiți că, în sfârșit, putem demara cu acest proiect“, a mai spus preotul Johannes Klein.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE