8.9 C
Braşov
AcasăCititoriSfat Expres: Mugurii de brad, virtuți tămăduitoare

Sfat Expres: Mugurii de brad, virtuți tămăduitoare

Sunt cunoscute efectele tonifiante si purificatoare pe care le au mugurii asupra organismului. Mugurii de brad cu precadere contribuie la întărirea sistemului imunitar și implicit la tratamentul unor afectiuni respiratorii. Mugurii de brad au efecte terapeutice deosebite. Ei pot fi folosiți sub diverse forme: uleiuri volatile, siropuri, extracte, în funcție de afecțiune.

E bine să ținem în casă crenguțe proaspete de brad
Siropul din muguri de brad este un bun antiseptic și un foarte bun tonic, ajută la combaterea tusei și a bronșitei. Administrarea sa ajută la vindecarea afecțiunilor respiratorii acute.Are un bogat conținut în vitamina C, fiind recomandat în tratarea asteniilor și a stărilor de stres. Mai este și un excelent îndulcitor pentru ceaiuri, fiind recomandat și copiilor. Diluat cu apă minerală, poate fi o excelentă băutură tonică și răcoritoare, recomandă în caz de febră dar și pe timpul verii. Inhalațiile cu infuzie din muguri de brad desfundă căile respiratorii, vindecă răceala în stadiul incipient, activează circulația sângelui și redă tenului strălucirea. Din mugurii de brad proaspeți sau uscați se prepara o infuzie ce poate fi utilizată în caz de tuse, anemie, migrene, oboseală, boli digestive. Băile cu muguri de brad sunt recomandate în cazul unei circulații deficitare, împotriva unor infecții, și chiar și în cazuri de paralizie și accident vascular cerebral. Specialiștii recomandă ca în cameră să avem crenguțe proaspete de brad pe tot parcursul anului, deoarece sunt benefice întregului nostru organism.

Uleiul volatil de muguri de brad
Din cetină și muguri de brad se poate obține un ulei volatil cu multiple aplicații. La copiii peste cinci ani, se administrează intern una-două picături de trei ori pe zi, în amestec cu miere de albine, după mesele principale, iar la adulți câte trei-cinci picături de trei ori pe zi, diluate cu ceai, după mesele principale, în tratarea afecțiunilor căilor respiratorii superioare sau inferioare de tip cataral. Extern, uleiul volatil de brad se folosește sub formă de frecții, loțiuni, băi sau inhalații în dureri reumatice, nevralgii și rinosinuzite. Pentru băi se utilizează șase grame de ulei, la o cadă cu apă.

Contraindicații
Uleiul de brad are și contraindicații, în astmul bronșic și în tusea convulsivă. Dacă nu este administrat cu precauție sau în dozele recomandate de medic poate provoca iritații ale pielii, ochilor și mucoaselor. Dacă întră în contact direct cu mucoasele poate provoca bronhospasme.

Sirop din muguri de brad
Siropul din muguri de brad este folosit în special pentru calmarea simptomelor produse de răceală și virozele respiratorii. Nu are contraindicații. Este bine tolerat chiar și de copiii mici și mofturosi, având un gust și o aromă deosebite. Siropul de brad se găsește în toate magazinele PLAFAR, dar poate fi preparat cu ușurință de gospodine, acasă. Iată o varianta:
Ingrediente: muguri de brad nu mai mari de 3-4 cm, pentru fiecare litru de suc câte 1,5 kg zahăr.
Preparare: Mugurii verzi, nu mai mari de 3-4 centimetri, se curată de codițe, care au multă rășînă. Se spală de praf cu apă rece, se pun într-o oală smălțuită suficient de mare și se toarnă apă (doi litri de apă la un kilogram de muguri). Se fierb aproximativ o ora, pâna când se înmoaie bine. Se ia de pe foc oală și se lasă să stea acoperită la rece 48 de ore, ca să se extragă cât mai bine din muguri sărurile minerale și uleiurile aromatice. Acesta se strecoară prin tifon dublu, așezat pe strecurătoare, presând mugurii ca să se scurgă tot sucul. Acesta se cântarește și, la 1 l suc, se va pune zahăr.

Extract din muguri de brad
Este recomandat în anemie, demineralizare la copii și adolescenți, carențe minerale și decalcifieri la adulți, dureri osoase de creștere la copii, consolidarea fracturilor, rahitism, osteoporoză, spasmofilie, carie dentară, parodontoza, rinofaringite repetate la copiii cu hipertrofie glandulara. Se administrează la adulți și copii peste 7 ani: 50-70 de picături, în puțină apă, o dată pe zi, în cură de durata lungă. În fracturi și carii dentare se administrează câte 50 de picături, în puțină apă, de trei ori pe zi. La copiii sub șapte ani doza trebuie redusă la jumătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE