10 C
Braşov
AcasăStiri BrasovFără penalizări pentru constructor: Din 15 august se va circula pe...

Fără penalizări pentru constructor: Din 15 august se va circula pe pasajul de la Fartec

Autor: M.P.

l Nu de la sfârșitul lui iulie, cum era promisiunea primarului

Din 15 august se va circula pe întreg pasajul de la Fartec, promite primarul Allen Coliban, după ce ieri a făcut o vizită în teren pentru a verifica stadiul lucrărilor. Deși anunțase anterior că lucrările trebuie să fie finalizate la 31 iulie, în caz contrar constructorul va începe să plătească penalități până când va preda proiectul „la cheie”, primarul a făcut o concesie şi i-a mai dat două săptămâni acestuia, fără aplicarea vreunei „amenzi”. În prezent, construcţia se află la 90% din lucrări finalizate, au precizat reprezentanţii executantului.

Lucrările sunt la 90%

Constructorul a reușit să recupereze foarte mult, susţine primarul Allen Coliban. Acesta este probabil şi motivul pentru care edilul „a uitat” cu câtă vehemenţă ameninţa în urmă cu câteva săptămâni că după 31 iulie va aplica penalităţi pentru fiecare zi de întârziere. Aşa că a lasat-o mai moale şi a mai acordat două săptămâni constructorului. Dacă la sfârșitul anului trecut stadiul de realizare al lucrării era de 65%, astăzi s-a ajuns la peste 90%, a explicat primarul. Cea mai evidentă evoluție este la suprastructură, unde de la 45% realizat la 31 decembrie 2020 s-a ajuns la peste 90% realizat, iar în 15 august se va ajunge la 100%. „Cred că suntem cu toții de acord că progresul este vizibil și că ne îndreptăm cu pași repezi spre a da în folosință acest pod. Cum spuneam și cu alte ocazii, 15 august este termenul pe care ni l-am fixat pentru a putea circula oficial pe acest pod. Mă bucur că ne ținem în continuare de acest termen. Dacă este să ne uităm, să facem o analiză a progresului, vă spun că din datele tehnice, în luna decembrie 2020 toată suprastructura se afla la un grad de 40 la sută de finalizare. Acum suntem la 90 la sută. În câteva luni, în 8 luni de zile, s-a recuperat o grămadă din timpul pierdut și din punctul meu de vedere este de asemenea foarte important că discutăm despre zile în perspectiva execuției și a termenelor de finalizare și nu despre luni, cum se întâmplă în mod clasic în astfel de proiecte de infrastructură. Prin urmare, mă bucură și confirmarea pe care o primim astăzi din partea constructorului, că pe 15 august, așa cum fusese termenul discutat în cazul în care apar situații neprevăzute, situații invocate de către constructor de altfel, dar în 15 august suntem în grafic pentru a putea circula pe acest pod“, a spus Allen Coliban, omițând că termenul iniţial lansat de el însuşi a fost totuşi de 31 iulie.

Constructorul spune că întârzierile au fost cauzate de vremea nefavorabilă

Reprezentanţii Recon, firma care se ocupă de reabilitarea pasajului de la Fartec, spun că lucrările s-au întins şi din cauza timpului nefavorabil din luna iunie. Totuşi, 15 august este data de la care se va circula pe pasaj, a subliniat inginerul Ştefan Gal, director al Recon. „Am avut o perioadă destul de grea, două luni în care a trebuit să recuperăm întârzierile. Am lucrat cu peste 35 de oameni pe pod. Am avut și o lună, iunie, în care a plouat în fiecare în fiecare zi. (…) Pe 15 august se circulă pe pod. Conform înțelegerii pe care am avut-o cu primăria la ultimul act adițional, terminarea podului era la 1 august, august dar în condițiile în care apar diferite stări de urgență putem să amânăm darea în circulație a podului în 15 august. Am avut probleme cu presele, s-au rupt garniturile după câteva zeci de trageri. Presele și garniturile vin din Anglia. Furnizorul ne-a dat șase săptămâni, am plătit înainte, am plătit și transportul, ăsta este termenul pe care ni l-a dat, au venit deja, acuma se lucrează cu ele. Pe urmă am avut luna aceea întreagă iunie în care ne-a plouat și nu am putut să lucrăm foarte bine. Avem contract cu firma care va veni să facă încercarea podului, nu putem da drumul până când nu avem o atestare a capacității portante a podului. Firma nu poate să vină decât în săptămâna 8-15 august Pe acest considerent am apelat la clauza aceea de amânare cu două săptămâni a termenului. Sper ca la ridicare să nu avem surprize și să putem să ridicăm cele 4 grinzi a câte 4 deschideri și să putem să dăm drumul la circulație“, a declarat Ștefan Galu, director Recon.

În şantier din 2015

În paralel cu lucrările de reparaţii capitale şi consolidare a pasajului vechi de la Fartec se desfășoară lucrările de injectări structurale, care în prezent sunt executate în procent de 50% şi au termen de finalizare 31 iulie 2021. Înaintea deschiderii circulației, în perioada 9-15 august 2021, vor fi realizate probele statice cu convoaie, de către laboratorul specializat. Reamintim că lucrările de reparatii capitale la Pasajul Fartec au început la 1 septembrie 2015 iar în 2016 a fost închisă total circulaţia pe partea veche a pasajului. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la aproximativ 17 milioane de lei, inclusiv TVA. Garanția de bună execuție este de cinci ani, dar potrivit constructorului, podul va rezista în jur de 50 de ani.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române