10 C
Braşov
AcasăStiri BrasovDSP Braşov a găsit cauza infecţiilor de la Râşnov

DSP Braşov a găsit cauza infecţiilor de la Râşnov

După ce săptămâna trecută autoritățile anunțau că la Râşnov apariția unui număr mare de persoane care au manifestat fenomene digestive de tipul vărsăturilor, durerilor abdominale, febrei, frisoanelor și scaunelor diareice, Direcţia de Sănătate Publică a anunţat ieri că nu există indicii care să arate o contaminare a apei. DSP a prelevat probe din rețeaua de apă a orașului care, la evaluarea de etapă, nu arată contaminarea cu germeni patogeni, a precizat Direcția de Sănătate Publică.
Cauza este, se pare, Norovirusul, o afecțiune care, într-adevăr se extinde extrem de rapid, după cum a precizat directorul DSP Braşov, dr. Andrea Neculau. „Din cei 140 pacienți cu simptomatologie digestivă, 25 pacienți s-au prezentat la unități spitalicești, iar un caz a fost spitalizat, având o evoluție clinică bună. E vorba despre un copil în vârstă de 5 ani la care s-a identificat din materii fecale Norovirus G2. De asemenea, în cazul unui alt copil s-au recoltat probe biologice (materii fecale), rezultând infectarea acestuia cu Norovirus, care este recunoscut ca fiind responsabil pentru epidemii de acest tip. Din acest moment, considerăm aceasta ca fiind cauza cea mai probabilă a focarului de boală transmisibilă apărut în orașul Râșnov”, a precizat directorul DSP Braşov.
Infecția cu Norovirus este o afecțiune contagioasă care se transmite extrem de rapid. Expunerea la numai 18 particule de virus poate conduce la infectare, prin comparație cu cele aproape 1.000 de particule, în cazul gripei. Modalitatea de transmitere a acestui virus este multiplă: prin contactul cu persoane bolnave, prin contactul cu suprafețe contaminate, prin consumul de alimente și/sau băuturi contaminate. Alimentele pot răspândi virusul dacă au fost manipulate de către persoane bolnave, mai ales dacă nu se păstrează o igiena corespunzătoare a mâinilor, sau dacă au fost contaminate la sursă (în cazul peștelui, fructelor, legumelor). Pericolul de infectare cu Norovirus este maxim în cazul felurilor de mâncare ce nu au fost preparate termic. De asemenea, instrumentele folosite în bucătărie pot fi infectate și astfel devin răspunzătoare pentru răspândirea rapidă a acestui virus. Virusul nu este detectabil, la analize uzuale, în apă și pe suprafețe. Recomandăm populației să respecte măsurile de igienă a alimentației, cum ar fi igiena mâinilor, spălarea fructelor și a legumelor, dezinfecția suprafețelor, în special cu soluții care conțin clor, precum și consumarea apei îmbuteliate și a alimentelor predominant preparate termic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române