12.4 C
Braşov
AcasăCititoriSfat Expres: Cum alegem uleiuri sănătoase pentru gătit

Sfat Expres: Cum alegem uleiuri sănătoase pentru gătit

Ulei presat la rece, rafinat sau nerafinat, dezodorizat sau ecologic, ulei de floarea-soarelui, de măsline, de cocos, de dovleac, de în, de susan, de cânepă, de palmier sau din amestec de semințe. Fiecare după plac, dar știm exact pe care dintre ele trebuie să îl alegem când facem o salată, o mâncare sau prăjim ceva? Iată câteva sfaturi pentru a alege cel mai bun tip de ulei în funcție de preparat, cum trebuie să îl depozităm și unde aruncăm uleiul folosit fără a polua mediul.

Cum alegi uleiul corect, în bucătărie

Pe de o parte, trebuie să alegi un ulei cu un punct de ardere corect. Reține că există uleiuri cu un punct de ardere ridicat care pot provoca inflamație în organism, deoarece au prea mult Omega-6, în timp ce uleiurile rafinate cu punct de ardere mai scăzut sunt mai bogate în Omega-3. Omega-9 este prezentă și în uleiuri cu punct de fum ridicat, și în cele cu punct de ardere scăzut. Pe de altă parte, ar fi bine să optezi pentru un ulei care este bogat în antioxidanți și vitamine și are un raport sănătos între grăsimile esențiale Omega-3 și Omega-6.
Apoi să nu uităm de distincția ulei rafinat (care este presat, procesat masiv și apoi îmbuteliat) vs. ulei nerafinat/virgin/presat la rece (care este presat și îmbuteliat imediat, în stare naturală, este plin deminerale, enzime și nutrienți benefici). Și nici de diferența între grăsimile săturate (untul și untură au puncte de ardere ridicate și dăunează inimii) și grăsimile nesaturate (uleiurile vegetale obținute din nuci și semințe sunt bogate în grăsimi nesaturate, care scad colesterolul și incidența cheagurilor sangvine, fiind considerate opțiunea mai sănătoasă).
Evident, și aroma contează: uleiurile se descompun în așa fel încât intensifică aroma altor condimente și ierburi aromatice, iar unele uleiuri au propriul lor gust. Asta înseamnă că uleiul de susan, de exemplu, se potrivește de minune felurilor asiatice, dar dacă faci o salată vrei să simți gustul legumelor, nu al dressing-ului, deci trebuie să alegi un ulei neutru că aromă.

Ce ulei alegi pentru prăjit la temperaturi mari

Îți recomandăm să incluzi cât mai rar în alimentație alimente prăjite intens (la temperaturi de 177-191 grade C), dar este bine să știi – atunci când alegi să le gătești – care este uleiul cel mai bun pentru asta. În general, cu cât un ulei este mai rafinat, cu atât este mai transparent, are un gust mai neutru și un punct de ardere mai ridicat (punct bifat și de uleiurile bogate în grăsimi mononesaturate).

Ce ulei alegi pentru salate

Când pregătești o salată și adaugi în ea ulei/dressing, faci o marinadă sau o pastă tartinabila, opteaza pentru uleiuri cu un punct de ardere foarte scăzut, nerafinate și nesaturate (ulei de măsline, de in, de semințe de dovleac, de nuci, de arahide, de alune de pădure, de sâmburi de struguri, de susan, de şofrănel, de răpiţă, de floarea-soarelui, de avocado, de semințe de cânepă, de nuci de Macadamia) sau saturate (de cocos).

Cum depozitezi uleiul

Indiferent de modul în care încorporezi uleiul în alimentație, nu îți face stoc de sticle: în timp, aerul, lumina și căldură pot genera radicali liberi, care degradează gustul și calitatea uleiului. Păstrează uleiurile în locurile indicate pe eticheta și dacă au trecut 30 de zile și nu ai folosit deloc un ulei, pune-l la frigider. Reține că cele polinesaturate vor rezistă timp de 6 luni, în timp ce uleiurie mononesaturate pot fi folosite fără probleme timp de până la 1 an.

Ce faci cu uleiul folosit

Dacă l-ai folosit la prăjire, dar culoarea i-a rămas aceeași și nu s-a înnegrit, atunci poți strecura uleiul de impurități (după ce s-a răcit complet), îl poți depozita într-o sticlă și îl poți refolosi. Dacă vrei să scapi de el, nu îl turna în chiuvetă (se va depune pe conducte, va produce blocaje și va polua apă), ci într-un container biodegradabil (cel mai la îndemână este o cutie de 1 litru de lapte vegetal), pe care îl poți duce apoi la un centru de reciclat al uleiului folosit – există destule în toată țară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE